Ingezonden persbericht

EPN forumdiscussie en presentatie onderzoek e-KOA

Persuitnodiging van EPN - Platform voor de informatiesamenleving

Al in 2000 beloofde minister Van Boxtel aan de Tweede kamer grootschalige experimenten op het gebied van elektronisch stemmen (per internet of telefoon). Onlangs zijn deze experimenten echter (tijdelijk) stopgezet. Volgens EPN is dit is een gemiste kans omdat elektronisch stemmen het instrument van de toekomst is om de burger meer te betrekken bij het democratisch proces.

Drie gezaghebbende deskundigen zullen hun mening geven over deze ontwikkeling. Daarna debatteren zij met elkaar en de zaal over deze gemiste kans. In de zaal zullen zo'n 20 deskundigen op het gebied van e-KOA (elektronisch kiezen op afstand) plaats nemen.

Na afloop van de discussie zal tevens het eerste exemplaar van de publicatie "Kiezen op afstand, dichterbij dan u denkt" worden gepresenteerd. EPN voerde vorig jaar drie onderzoeken uit naar de kansen en bedreigingen van e-KOA. De uitkomsten zijn verwerkt in deze publicatie, die EPN in samenwerking met Cap Gemini Ernst & Young uitbrengt. Deelnemers aan de bijeenkomst ontvangen het onderzoek na afloop van het debat.

Datum: woensdag 1 mei 2002

Locatie:Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, Den Haag

Tijd: 15.00 uur (ontvangst vanaf 14.30 uur)

Afsluiting: 17.00 uur

Aan het debat werken mee:


* mevrouw Hella Voûte-Droste (lid 2e Kamer fractie VVD en lid Raad van Toezicht EPN); zij zal ingaan op de wenselijkheid en politieke haalbaarheid van e-KOA in Nederland.


* de heer Kees Aarts ("universitair hoofddocent" voor Methoden en technieken van sociaal-wetenschappelijk onderzoek aan de faculteit Bestuurskunde, Universiteit Twente); hij heeft onderzoek gedaan naar de internationale ontwikkeling op gebied van e-KOA.


* de heer Paul Ostendorf (futuroloog bij Cap Gemini Ernst & Young), die meer zal vertellen over de toekomst van elektronisch stemmen.


* de heer Peter van der Wel, directeur EPN en mede-oprichter van PELS (Platform Elektronisch Stemmen), die de discussie leidt.

Na afloop is er desgewenst gelegenheid om de debaters te interviewen. U kunt hiervoor contact opnemen met mevr. Henderieke Boersma (EPN tel. 070 - 4277622).

U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst door middel van een reply naar info@epn.net; u krijgt dan een bevestiging toegestuurd.

EPN - Platform voor de informatiesamenleving

EPN is een onafhankelijke stichting met als doel de evenwichtige maatschappelijke inbedding van informatie- en
communicatietechnologie. In het Platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN verricht onderzoek, publiceert en organiseert bijeenkomsten over thema's rond ict en de samenleving.

Noot voor de redactie: