NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NIEUWS Persbericht NVB ondertekent dubo-convenant niet
Consument ziet niets in extra energiebesparende maatregelen

Duurzaam bouwen leeft niet bij de consument. En het kost aanzienlijk meer dan de energiebesparende maatregelen opleveren. Dat geld heeft de consument er niet voor over. Dit is één van de belangrijkste redenen voor de leden van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers om het convenant duurzaam bouwen van het ministerie van Vrom af te wijzen. Aldus schrijft NVB voorzitter H.J. van Harssel in een brief aan staatssecretaris Remkes.

Duurzaam bouwen, oftewel extra energiebesparende maatregelen, leeft niet bij de consument. Als deze moet kiezen tussen een extra dubo-pakket of bijvoorbeeld een luxere uitrusting van zijn woning in de vorm van een fraaiere badkamer of keuken, dan valt de keuze in bijna alle gevallen op het laatste. Ook al omdat de nieuwe dubo-maatregelen nog maar weinig toevoegen aan energiebesparing, terwijl de kosten naar verhouding hoog zijn. In de praktijk komt het dus neer op extra kosten voor de komma, voor slechts een geringe besparing achter de komma. Maar ook recente uitspraken van wetenschappers, dat er een duidelijk verband is tussen het dubo-beleid en de toename van het aantal allergiepatiënten in Nederland, maken dat de consument niet om deze extra dubo-maatregelen staat te springen.

Bovendien zijn veel materialen en technieken uit het convenant nieuw en hebben zij hun duurzaamheid nog helemaal niet bewezen. Zo is bijvoorbeeld van zonnepanelen bekend, dat hun levensduur slechts beperkt is en vervanging forse kosten met zich meebrengen.

Een andere belangrijke reden voor NVB om van ondertekening af te zien is dat koopwoningen steeds duurder zijn geworden door fors gestegen bouw- en grondkosten. Zeker met de komst van het nieuwe Bouwbesluit komt aan deze ontwikkeling geen einde. Om daar bovenop ook nog extra dubo-maatregelen te nemen, gaat de NVB te ver. Het is niet verantwoord, aldus NVB-voorzitter Van Harssel.

Volgens de NVB zullen er niettemin bedrijven zijn die op vrijwillige basis bereid zijn de maatregelen uit het convenant geheel of gedeeltelijk toe te passen en daarmee verder gaan dan de huidige verplichte voorschriften. Naar de mening van NVB is dit een veel gezondere ontwikkeling dan de maatregelen via een convenant proberen af te dwingen. Van Harssel: Juist in een tijd waarin de ontwikkeling van bouwprojecten stagneert door complexe wet- en regelgeving en procedures bestaat er geen behoefte aan dictaten.


---

---

Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, Mr. F.A.H. Nuss, telefoon 070-386 02 04

---