Gemeente Baarn

Sloopvergunning en 'gaten in de bebouwing'

29-04-2002

De afgelopen tijd doet zich regelmatig de vraag voor of het verlenen van een sloopvergunning gekoppeld kan worden aan het verlenen van een bouwvergunning; of dat een sloopvergunning kan worden geweigerd in belang van het uiterlijk aanzien van de gemeente. Door het verlenen van een sloopvergunning vóórdat er over de aanvraag om bouwvergunning is beslist, ontstaan immers tijdelijk 'ongewenste gaten' in de bebouwing. Het opnemen van planologische motieven als grond voor een weigering van een sloopvergunning zou deze 'ongewenste gaten' tegen kunnen gaan.

Er is door de gemeente Baarn uitgebreid onderzocht of het juridisch gezien mogelijk is om deze planologische aspecten op te nemen als grond voor weigering van een sloopvergunning. Eén van de conclusies van dit onderzoek is dat een sloopvergunning alleen kan worden geweigerd op grond van voorwaarden zoals vermeld in artikel 8.1.6 van de Bouwverordening. Planologische aspecten mogen geen deel uitmaken van die voorwaarden.

Een sloopvergunning heeft voornamelijk tot doel de veiligheid tijdens het slopen te garanderen. Daarnaast richt een sloopvergunning zich op milieuaspecten, zoals het selectief slopen teneinde hergebruik van materialen te bevorderen en gevaarlijke stoffen gescheiden te houden.

Een sloopvergunning kan dus niet zonder meer worden geweigerd op grond van architectonische, cultuurhistorische of andere specifieke planologische gronden. Hiervoor is een afzonderlijke beschermingsregeling nodig (Monumentenwet, Leefmilieuverordening en Beschermd stad- of dorpsgezicht). Hoezeer ook van gemeentewege wordt betreurd dat er op een aantal plaatsen 'gaten in de bebouwing' zijn gevallen, moet helaas worden geconstateerd dat het voorkomen daarvan niet zonder meer binnen de invloedsfeer van de gemeentelijke overheid valt.