Bedrijfschap Horeca en Catering
Terug Zoetermeer, 9 april 2002
Persbericht P-06 , afd. Communicatie, tel. (079) 368 07 19
Horeca speelt in op agressie
Om ondernemers en medewerkers in de horeca te leren adequaat om te
gaan met lastige of agressieve gasten hebben Koninklijk Horeca
Nederland, FNV Horecabond, CNV Horeca, bedrijfschap Horeca en Catering
alsmede het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten
voor het tweede achtereenvolgende jaar een speciale training "Omgaan
met agressie" te organiseren. De cursus vloeit voort uit het
Arboconvenant Werkdruk Horeca. Een van de maatregelen voortkomend uit
dit convenant is erop gericht om horecamedewerkers te leren omgaan met
lastige of agressieve gasten. Volgens de meest recente cijfers geeft
gemiddeld 10% van de medewerkers in de horeca aan veel last te hebben
van agressieve gasten.
De training "Omgaan met agressie en overvallen" geeft
horecamedewerkers inzicht in het ontstaan van agressief gedrag en hoe
daar mee om te gaan. De trainingen vinden het komende jaar plaats op
diverse locaties in Nederland, en gaan uit van een basistheorie over
verschillende soorten gedrag en gesprekstechnieken (ombuigstrategieën)
en zijn zeer praktijkgericht. Met behulp van acteurs en ervaren
trainers worden diverse situaties gecreëerd waarin de verschillende
gesprekstechnieken en het eigen gedrag centraal staan. Op deze wijze
wordt aangegeven wat de mogelijkheden zijn om agressief gedrag om te
buigen in meewerkend gedrag. Sinds vorig jaar juni namen al 250
deelnemers met enthousiasme deel aan de training. Deelnemers aan de
training krijgen leermateriaal uitgereikt. De eigen bijdrage aan de
workshop bedraagt ¤25,00 p.p. Voor aanmelding en informatie voor
de workshop "Omgaan met Agressie" kan men terecht bij Endurance
Partners in Hospitality, tel. (033) 450 83 33.
Om goede werkomstandigheden te bevorderen en overmatige werkdruk tegen
te gaan hebben sociale partners in de horeca, samen met het Ministerie
van Sociale zaken en Werkgelegenheid en het bedrijfschap Horeca en
Catering in mei 2000 de handen ineengeslagen in het project
Arboconvenant Werkdruk Horeca. Hierin zijn afspraken gemaakt om de
werkdruk in de horeca met diverse maatregelen gezamenlijk aan te
pakken. Uiteindelijk doel is om de werkdruk in de horeca in juni 2003
met 10% te hebben verminderd
Programma:
Datum Tijden Plaats
29 april 08.00 - 12.00 Delfzijl
13 mei 09.30 -13.00 Amsterdam
13 mei 13.30 -17.30 Amsterdam
17 juni 13.30 -17.30 Amersfoort
16 sept. 09.00 -13.00 Arnhem
16 sept. 13.30 -17.30 Arnhem
23 sept. 13.30 -17.30 Maastricht
7 okt. 09.00 -13.00 Utrecht
7 okt. 13.30 -17.30 Utrecht
28 okt. 13.30 -17.30 Zwolle
4 nov. 09.30 -13.00 Den Haag
4 nov. 13.30 -17.30 Den Haag
18 nov. 13.30 -17.30 Arnhem
25 nov. 09.30 - 13.00 Den Bosch
25 nov. 13.30 - 17.30 Den Bosch