Bedrijfschap Horeca en Catering

Terug Zoetermeer, 9 april 2002
Persbericht P-06 , afd. Communicatie, tel. (079) 368 07 19

Horeca speelt in op agressie

Om ondernemers en medewerkers in de horeca te leren adequaat om te gaan met lastige of agressieve gasten hebben Koninklijk Horeca Nederland, FNV Horecabond, CNV Horeca, bedrijfschap Horeca en Catering alsmede het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten voor het tweede achtereenvolgende jaar een speciale training "Omgaan met agressie" te organiseren. De cursus vloeit voort uit het Arboconvenant Werkdruk Horeca. Een van de maatregelen voortkomend uit dit convenant is erop gericht om horecamedewerkers te leren omgaan met lastige of agressieve gasten. Volgens de meest recente cijfers geeft gemiddeld 10% van de medewerkers in de horeca aan veel last te hebben van agressieve gasten.

De training "Omgaan met agressie en overvallen" geeft horecamedewerkers inzicht in het ontstaan van agressief gedrag en hoe daar mee om te gaan. De trainingen vinden het komende jaar plaats op diverse locaties in Nederland, en gaan uit van een basistheorie over verschillende soorten gedrag en gesprekstechnieken (ombuigstrategieën) en zijn zeer praktijkgericht. Met behulp van acteurs en ervaren trainers worden diverse situaties gecreëerd waarin de verschillende gesprekstechnieken en het eigen gedrag centraal staan. Op deze wijze wordt aangegeven wat de mogelijkheden zijn om agressief gedrag om te buigen in meewerkend gedrag. Sinds vorig jaar juni namen al 250 deelnemers met enthousiasme deel aan de training. Deelnemers aan de training krijgen leermateriaal uitgereikt. De eigen bijdrage aan de workshop bedraagt ¤25,00 p.p. Voor aanmelding en informatie voor de workshop "Omgaan met Agressie" kan men terecht bij Endurance Partners in Hospitality, tel. (033) 450 83 33.

Om goede werkomstandigheden te bevorderen en overmatige werkdruk tegen te gaan hebben sociale partners in de horeca, samen met het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid en het bedrijfschap Horeca en Catering in mei 2000 de handen ineengeslagen in het project Arboconvenant Werkdruk Horeca. Hierin zijn afspraken gemaakt om de werkdruk in de horeca met diverse maatregelen gezamenlijk aan te pakken. Uiteindelijk doel is om de werkdruk in de horeca in juni 2003 met 10% te hebben verminderd

Programma:

Datum Tijden Plaats

29 april 08.00 - 12.00 Delfzijl

13 mei 09.30 -13.00 Amsterdam

13 mei 13.30 -17.30 Amsterdam

17 juni 13.30 -17.30 Amersfoort

16 sept. 09.00 -13.00 Arnhem

16 sept. 13.30 -17.30 Arnhem

23 sept. 13.30 -17.30 Maastricht

7 okt. 09.00 -13.00 Utrecht

7 okt. 13.30 -17.30 Utrecht

28 okt. 13.30 -17.30 Zwolle

4 nov. 09.30 -13.00 Den Haag

4 nov. 13.30 -17.30 Den Haag

18 nov. 13.30 -17.30 Arnhem

25 nov. 09.30 - 13.00 Den Bosch

25 nov. 13.30 - 17.30 Den Bosch