Ingezonden persbericht

Milieudefensie en Gelderse Milieufederatie
gezamenlijk persbericht, 27/4/2002

'Overheden beschermen hun burgers en het milieu onvoldoende tegen de uitstoot van schadelijke stoffen'
TRIBUNAAL OVER MILIEUBELEID PROVINCIE EN GEMEENTE

Vijf lokale milieu- en bewonersorganisaties hebben een gezamenlijke aanklacht ingediend bij de provincie Gelderland en de gemeente Nijmegen. Zij vinden dat deze overheden te weinig hebben gedaan om burgers en milieu te beschermen tegen de uitstoot van schadelijke stoffen. Dit uit zich volgens hen in: verouderde milieuvergunningen, regelmatige overschrijdingen van beslistermijnen, veel te ruime vergunningen die onnodige uitstoot van schadelijke stoffen toestaan, gedoogpraktijken en gebrekkige handhaving.

De aangeklaagde overheden hebben vijf weken (tot 30 mei) de tijd om zich schriftelijk te verweren en stukken in te brengen. In deze vijf weken zorgen de milieu- en bewonersorganisaties voor een nadere onderbouwing van hun aanklacht met voorbeelden. Tijdens de zitting op 20 juni zullen zowel 'eisers' als 'gedaagden' hun kant van de zaak toelichten. De drie weken tussen 30 mei en 20 juni benutten de onafhankelijke 'rechters' om de zaak gedegen voor te kunnen bereiden.

Als rechters treden op:
o Mr. dr. Marius Aalders, verbonden aan het Centrum voor Milieurecht te Amsterdam;
o Prof. Piet Gilhuis, hoogleraar milieurecht, bestuursrecht en wetgevingsvraagstukken te Tilburg;
o Prof. Pieter Leroy, hoogleraar milieubeleid in Nijmegen en Antwerpen.

De rechters bepalen het procesverloop: wie het woord krijgt tijdens de zitting, welke stukken en deelklachten in het besluit worden meegenomen, et cetera. Ze doen uiterlijk twee weken na de zitting, schriftelijk, een uitspraak. Hoewel niet bindend, zal de gezaghebbende uitspraak zeker zijn effect hebben in het onderhavige conflict. Het staat de rechters vrij om ook oplossingsrichtingen voor te dragen.

In Nijmegen en Beuningen ligt een van de grootste aaneengesloten industrieterreinen van Nederland, midden in een woongebied. In het gebied komt meer kanker voor dan gemiddeld in Nederland. Gevolg is dat er al jarenlang veel aandacht is voor milieu- en gezondheidsproblemen, bij overheden, bedrijven, bewoners- en milieuorganisaties. Een verband met de aanwezige industrie en de uitstoot van schadelijke, deels kankerverwekkende stoffen is in onderzoeken aangetoond noch uitgesloten. Niettemin vinden alle betrokkenen dat alles in het werk gesteld moet worden om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen.

De actieve milieu- en bewonersorganisaties proberen door inspraak en beroep betere vergunningen en handhaving te krijgen, regelmatig met succes. Ook treden zij in een aantal gevallen direct in overleg met bedrijven om resultaat te boeken. Zij willen dat technische mogelijkheden benut worden en dat er een einde gemaakt wordt aan onnodige uitstoot. Dat er in Nijmegen en Beuningen resultaten worden behaald lijkt samen te hangen met het vele werk van betrokken burgers en organisaties. Hier kan en mag de overheid echter niet op rekenen. Milieudefensie en de Gelderse Milieufederatie willen een podium bieden aan de lokale organisaties om de overheden op dit punt ter verantwoording te roepen en aan de overheden om die verantwoording af te leggen. Door het conflict voor te leggen aan een drietal 'rechters' hopen zij een antwoord te krijgen op de vraag of de overheden hun wettelijke verantwoordelijkheden voor volksgezondheid en milieu naar behoren invullen.

Het 'publiek gerecht' zal een openbare zitting zijn waarbij een zaal is aangekleed als 'rechtszaal' en ook vergelijkbare procesregels gelden. De toegang is vrij. De organisatie van het publiek gerecht is in handen van Milieudefensie en de Gelderse Milieufederatie.

Publiek gerecht 'De aanklacht' in Nijmegen
Donderdag 20 juni 2002: 20.00, theaterzaal Lux

Noot voor de redactie,