Ministerie van Algemene Zaken
Ministerie van Justitie
Persbericht ministerraad
26 april 2002
IMMATERIËLE SCHADEVERGOEDING VOOR NAASTEN WORDT MOGELIJK
De ministerraad heeft op voorstel van minister Korthals van Justitie ingestemd met een wetsvoorstel om immateriële schadevergoeding mogelijk te maken voor naasten van iemand die door andermans schuld overlijdt of ernstig en blijvend letsel oploopt. De immateriële schade van naasten (de zogenaamde affectieschade) is op dit moment niet vergoedbaar.
Het doel van het wetsvoorstel is vooral de erkenning dat ook de gevolgen voor het leven van de naasten zo ingrijpend zijn dat vergoeding van smartengeld op zijn plaats is. Het kan dan gaan om het verwonden of het overlijden van een naaste waarvoor een ander aansprakelijk is. De vergoeding wordt beperkt tot een nauw omschreven kring van naasten zoals echtgenoten en geregistreerde partners, levensgezellen die al langer dan een jaar met elkaar samenleven, duurzaam in gezinsverband levende ouders en kinderen en duurzame zorgrelaties in gezinsverband, zoals pleegouders en -kinderen. De vergoeding is vastgesteld op een vast bedrag van 10.000 euro.
Voor slachtoffers zelf zijn al voldoende mogelijkheden om immateriële schade te verhalen. De regeling is zo opgezet dat die naar verwachting tot weinig conflicten zal leiden en in de meeste gevallen buiten de rechter om zal kunnen worden toegepast. Bovendien is het een regeling die past in de visie van het kabinet op de claimcultuur. Met een vaste kring mensen en een gefixeerde vergoeding is de daarmee gepaard gaande stijging van de aansprakelijkheidslast beperkt en beheersbaar. Belangrijkste rechtsgebied waarvoor het voorstel gevolgen zal hebben is de verkeersaansprakelijkheid, maar ook in andere gevallen, zoals bij medische fouten, bedrijfsongevallen en geweldsmisdrijven kan dit het geval zijn.
Om ervoor te zorgen dat deze schade ook in het kader van een voeging in een strafprocedure en door het Schadefonds geweldsmisdrijven in aanmerking kan worden genomen vindt tevens aanpassing plaats van het Wetboek van Strafvordering en de Wet schadefonds geweldmisdrijven.
De ministerraad heeft er mee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State wordt pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.
RVD, 26.04.2002