Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
26 april 2002

KABINET WIL TOELATINGSPROCEDURE VOOR KENNISWERKERS VERSNELLEN

Aanpassingen in de Wet arbeid vreemdelingen (WAV) moeten Nederland aantrekkelijker maken voor zogeheten kenniswerkers: topdeskundigen op het terrein van onder meer ICT, fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en technologie. Daarom wil het kabinet de toelatingsprocedure voor deze specifieke groep hoogopgeleide arbeidsmigranten stroomlijnen, vereenvoudigen en versnellen. Daarmee moet worden bereikt dat deze deskundigen sneller beschikbaar zijn voor de Nederlandse economie. Het kabinet, dat hiermee een advies van de Interdepartementale Werkgroep WAV volgt, zal het advies nader uit werken.

Werkgevers ervaren de procedures om deze deskundigen van buiten de Europese Economische Ruimte (de Europese Unie plus Noorwegen, IJsland, Liechtenstein) te werven, in vergelijking met het buitenland, als te lang en bureaucratisch. Dat tast de concurrentiepositie van Nederland aan. Ons land beschikt op dit moment over onvoldoende kenniswerkers. Dat leidt op de langere termijn tot minder economische groei in Nederland omdat bedrijven die zijn aangewezen op dit soort werknemers hun productie hier niet op peil kunnen houden of kunnen uitbreiden.

De procedures om arbeidsmigranten naar Nederland te halen kunnen worden versneld door bijvoorbeeld digitalisering van de vergunningsaanvragen en betere voorlichting en begeleiding van werkgevers. Ook procedures om een verblijfsvergunning te krijgen, behoeven versnelling en vereenvoudiging, constateert de werkgroep. De stroomlijning van de procedures leidt tot de vorming van één loket waar men terecht kan voor zowel tewerkstellings- als verblijfsvergunning.

De termijn die kenniswerkers in Nederland mogen werken wordt gesteld op maximaal 4,5 jaar. Zo'n termijn sluit beter aan bij andere landen, waardoor Nederland beter mee kan doen in de internationale concurrentie om talent en knelpunten aan de bovenkant van de arbeidsmarkt kunnen worden opgelost. De werkgroep benadrukt dat het gaat om tijdelijke tewerkstelling in Nederland van deskundigen van buiten. Permanente tewerkstelling wordt ongewenst geacht.

RVD, 26.04.2002