Rijksuniversiteit Groningen

26 apr 2002

Nummer 60 25 april 2002 EMBARGO TOT 26 APRIL 11.30 UUR

vijftien medewerkers worden onderscheiden

Traditionele lintjesregen bij RUG

Mevrouw mr. N.G. Breeuwsma
Mevrouw S. van Dellen
Prof.dr. R.H. Drent
Prof.dr. A.J. van Essen
De heer J. Idema
De heer P. de Jonge
Prof.dr. R.M. Kellogg
Dr. M.A. Kooyman
Mevrouw dr. I.E. de Wilde
De heer B. van der Ploeg
Dr. F.H. Roerdink
Prof.dr. G.A. Sawatzky
Prof.dr. F.N. Stokman
Prof.ir. J.A. Wesselingh
Prof.dr. R.A. de Zeeuw
Programma 26 april 2002
Noot voor de pers

Op vrijdag 26 april 2002 ontvangen vijftien RUG-medewerkers een koninklijke onderscheiding. Mevrouw S. van Dellen, de heer J. Idema, de heer P. de Jonge en de heer B. van der Ploeg worden Lid in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje Nassau is er voor prof.dr. R.H. Drent, prof.dr. A.J. van Essen, prof.dr. R.M. Kellogg, dr. M.A. Kooyman, prof.dr. F.N. Stokman, prof.ir. J.A. Wesselingh en prof.dr. R.A. de Zeeuw. Ridder in de Orde van Oranje Nassau worden mevrouw mr. N.G. Breeuwsma, dr. F.H. Roerdink en mevrouw dr. I.E. de Wilde. Tot slot wordt prof.dr. G.A. Sawatzky benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Zes decoratieplechtigheden vinden plaats in de woonplaats van de betreffende decorandi: Breeuwsma, Kooyman en Roerdink in Groningen, Kellogg en Stokman in Haren, en Van Dellen in Kollum. Zeven andere onderscheidingen worden vanaf 11.30 uur uitgereikt in de Aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Van der Ploeg en Sawatzky worden later gedecoreerd, omdat zij op 26 april in het buitenland vertoeven.

Mevrouw mr. N.G. Breeuwsma

Neeltje Gerbrig Breeuwsma (Abbega, gemeente Wymbritseradeel, 1941) is sinds 1969 verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de RUG als studieadviseur en tot 1995 als hoofd van de Dienst Onderwijs, Onderzoek en Studiebegeleiding. Daarnaast is zij sinds 1995 predikant in de Hervormde Gemeenten Baflo-Rasquert en Tinallinge. Breeuwsma wordt gedecoreerd wegens de wijze waarop zij haar beroepsmatige werkzaamheden heeft verricht, alsmede voor haar inzet voor de kerk, in het bijzonder op het terrein van de oecumene. Tot slot krijgt zij de onderscheiding vanwege haar vele vrijwilligersactiviteiten, in het bijzonder op sociaal-maatschappelijk terrein. Breeuwsma heeft haar werk als studieadviseur altijd verricht met veel inzet en initiatief. Op verstandige en wijze manier - met veel sociaal gevoel, inlevingsvermogen, relativeringsvermogen en humor - heeft zij vele honderden rechtenstudenten geadviseerd en begeleid. Breeuwsma heeft zich zowel voor als na haar benoeming tot predikant in allerlei functies en verbanden ingezet voor de kerk. Als predikant heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouw van de Hervormde Gemeente Baflo-Rasquert en aan het Samen-Op-Weg-proces van de plaatselijke gereformeerde en hervormde gemeente. Breeuwsma wordt Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw S. van Dellen

Sjaakje van Dellen (Kollumerpomp, 1941) is sinds 1965 als secretariaatsmedewerker verbonden aan de Faculteit der Letteren van de RUG, eerst bij het Fries Instituut, vervolgens bij de vakgroep Regionale en Agronomisch-Historische Studiën en sinds 1997 bij het beheerscluster Geschiedenis, de afdeling
Nederlands-Fries-Nedersaksisch, en het Nederlands Agronomisch-Historisch Instituut. Tijdens haar dienstverband heeft zij als secretaresse veel meer dan haar plicht gedaan. In de meest letterlijke zin van het woord stond zij altijd voor de medewerkers klaar: gevraagd en op eigen initiatief, en ook vóór achten, na vijven en in het weekend. Van Dellen heeft daarnaast een voortrekkersrol vervuld bij de informatisering van de faculteit. Door zichzelf vroegtijdig de vaardigheden aan te leren en relevante cursussen te volgen heeft zij voor veel medewerkers als vraagbaak en praktische hulp op het gebied van de informatisering gediend. Bij al haar werk voor de faculteit heeft mevrouw Van Dellen als geen ander oog gehad voor de sociale kant van het bestaan van 'haar' medewerkers. Buiten haar werkkring laat mevrouw Van Dellen dezelfde grote hulpvaardigheid zien. Zij wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Prof.dr. R.H. Drent

Rudolf Herman Drent (Los Angeles, Californië, 1937) is sinds 1984 als hoogleraar dieroecologie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar men hem heeft leren kennen als een man met uitzonderlijke educatieve en didactische capaciteit. Onder zijn leiding zijn tot dusver 46 onderzoekers gepromoveerd, onder wie zes cum laude. Veel van zijn leerlingen hebben topposities in het oecologische onderzoek en onderwijs bereikt en belangrijke prijzen gewonnen. Ook is Drent wetenschappelijk directeur van het Centre for Ecological en Evolutionary Studies (CEES), dat penvoerder is voor de onderzoekschool Functional Ecology. Onder zijn voorzitterschap (sinds 1989) heeft het Arctisch Centrum van de RUG (sinds 1989) zich ontwikkeld tot een nationaal expertisecentrum, dat door overheden, nongouvernementele organisaties en particuliere bedrijven geregeld wordt geraadpleegd. Ook internationaal wordt het centrum steeds meer gezien als het Nederlandse poolinstituut bij uitstek. Als lid en voorzitter van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) heeft Drent zich met succes ingespannen om samenwerking te realiseren met de RUG op marien biologisch gebied. Verder was Drent erg betrokken bij de beoefening van de ornithologie en ecologie door zowel amateurs als professionele onderzoekers. Dat heeft geleid tot versterking van de band tussen beide groepen, onder meer in de Nederlandse Ornithologische Unie en de Nederlands-Vlaamse Ecologen Vereniging. Ook heeft Drent zich bijzonder ingezet voor beheer en bescherming van de Waddenzee, de Oostvaardersplassen en andere 'wetlands' in het buitenland. Drent wordt onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Prof.dr. A.J. van Essen

Arthur Joseph van Essen (Rotterdam, 1938) is sinds zijn emeritaat op 1 december 2000 werkzaam met een nulaanstelling als universitair hooddocent toegepaste taalkunde. Binnen zijn vakgroep en de Faculteit der Letteren heeft Van Essen tal van functies vervuld. Ook was hij (tot nu toe als enige niet-Brit) voorzitter van de prestigieuze International Association of Teachers of English, en redacteur van onder meer het tijdschrift Language Awareness. Tevens is hij bestuurslid van diverse nationale en internationale organisaties op zijn vakgebied. Zo was Van Essen in 1989 een van de oprichters en eerste voorzitter van NELLE (Networking European Language Learning Expertise). Dit is een koepel van circa vijftig beroepsverenigingen op het gebied van de vreemde-taalverwerving. Het doel is de taaldocenten uit Zuid-, Centraal- en Midden-Europa te betrekken bij de ontwikkelingen in de Europese Unie. Dezelfde rol als initiator en bindende kracht die hij hierin speelt, vervult hij ook in zijn activiteiten voor de Mariaparochie in Eelde-Paterswolde. Zo was hij lid van het schoolbestuur van de parochie en was hij in 1975 medeoprichter en lange tijd voorzitter van de werkgroep 'Diensten onder leiding van parochianen', bij afwezigheid van de officiële ambtsdrager. Ook was hij lid van de parochievergadering, waarvoor hij taken verrichtte op het gebied van uitwisseling van parochianen met Dresden-Neustadt en het leiden van werkgroepen. Van Essen krijgt de onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje Nassau.

De heer J. Idema

Jan Idema (Appingedam, 1944) is sinds 1965 werkzaam bij de Rijksuniversiteit Groningen in diverse functies, waaronder sinds 2000 hoofd archiefzaken. Gedurende bijna dertig jaar heeft hij zich bijzonder verdienstelijk gemaakt voor zowel het amateur- als het betaalde voetbal in de regio Groningen. Hij behoort tot het scoutingteam van FC Groningen, waarvoor hij in zijn vrije tijd door heel Nederland en naar het buitenland reisde om wedstrijden en spelers te analyseren. Verder coördineert hij de technische zaken voor amateurvoetbalclub FC Eems Boys. Vanaf 1974 tot 1998 trainde hij achtereenvolgens de voetbalverenigingen Stedum, Veendam 1894, Appingedam, HSC (Hoogezand-Sappemeer), Omlandia (Ten Boer), De Pelikanen (Appingedam) en Eems Boys (Delfzijl). In die periode verrichtte de heer Idema tevens scoutingwerkzaamheden voor de BV Veendam. Sinds 1991 is hij tevens coach-trainer van het regionale voetbalteam, waarin de beste spelers uit de regio spelen tegen FC Groningen. De baten komen ten goede van een goed doel. Zo zijn er gelden opgebracht voor nieuwe speeltoestellen voor een dagvervangend tehuis en voor de inrichting van de gastenruimte voor de familie van kankerpatiënten in het Delfzichtziekenhuis. Idema wordt Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer P. de Jonge

Popko de Jonge (Wedderveen, 1943) is vanaf 1970 tot heden verbonden aan het Universitair Sportcentrum. Hij begon als sportleider, maar was al snel coördinator van alle racketsporten, kerndocent en ten nauwste betrokken bij de organisatie van het Sportcentrum. Naast de racketsporten was hij ook schaatstrainer en conditietrainer. Hij gaf les aan studenten en personeel van de universiteit en sinds kort ook van het HBO in Groningen. Verder is hij spil in de organisatie van vele sportevenementen en ondersteunt hij de studentensport-verenigingen op sportief, inhoudelijk en bestuurlijk gebied. Zijn erelidmaatschap (sinds 1987) van de Groninger Studenten Tennis Club (GSTC) onderstreept dit. Naast zijn functie bij het Sportcentrum is Popko de Jonge zeer actief als vrijwilliger, bestuurder en begeleider van uiteenlopende studenten- en burgersportverenigingen. Trefwoorden over hem zijn: 'toegankelijk', 'staat altijd klaar, 'begeleidt en bemoedigt', 'een goed organisator' en 'ontwikkelaar van nieuwe initiatieven'. 'Een dienstverlenend mens die altijd zijn beste krachten wil geven.' Popko de Jonge wordt gedecoreerd als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Prof.dr. R.M. Kellogg

Richard Morrison Kellogg (Los Angeles, Californië 1939) is al sinds 1965 verbonden aan de RUG. Hij ontwikkelde zich sindsdien tot een internationaal gewaardeerd onderzoeker, die ruim 250 artikelen in internationale tijdschriften publiceerde. Als creatief en flexibel onderzoeker was hij in Nederland een voortrekker op het gebied van de bio-organische chemie en de daarmee samenhangende katalytische toepassingen van enzymen en synzymen. Met zijn goede oog voor de industriële toepassingsmogelijkheden van zijn onderzoek ontpopte hij zich tot een pionier in de ontwikkeling van samenwerkingsverbanden tussen de universiteit en het chemische bedrijfsleven, waaronder DSM. Als hoogleraar organische chemie onderkende hij als een van de eersten de commerciële mogelijkheden die de moderne synthetische organische chemie biedt voor contractresearch. Hij speelde hierop in door het bedrijf Syncom BV op te richten. Daarnaast is hij een gewaardeerd leermeester, die 35 promoties begeleidde en door zijn studenten drie keer tot docent van het jaar werd uitgeroepen. Gedurende zijn loopbaan bij de RUG was hij lid en voorzitter van diverse commissies voor onderwijs, onderzoek en bestuur bij de afdeling scheikunde en de faculteit. Buiten de universiteit vervulde hij onder meer bestuursfuncties bij de toenmalige NWO-SON werkgemeenschappen Organische Synthese en Bio-organische Chemie (1975-1998) en de nationale onderzoekschool NIOK (1990-1998). Richard Kellogg wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Begin pagina

Dr. M.A. Kooyman

Marius Anthonie Kooyman (Voorburg, 1941) heeft zowel in de wetenschap als het bestuurswerk zijn sporen verdiend. Kort na zijn promotie in 1971 werd hij lector in de statistiek en econometrie aan de RUG en in 1976 hoogleraar, van 1980-1981 tevens een dag per week aan de Katholieke Universiteit Brabant.Verder was hij van 1970 tot 1973 lid van de Gemeenteraad van Groningen en in de jaren zeventig bestuurslid van de afdeling Groningen van Humanitas. In 1970 werd hij beheerder en vervolgens decaan van de Interfaculteit der Actuariële Wetenschappen en Econometrie. Sinds 1981 is hij lid van het College van Bestuur van de RUG, met uitzondering van een eenjarig sabbatsverlof. In 1986 werd Kooyman op eigen verzoek ontslag verleend als hoogleraar en legde hij zich geheel toe op bestuurs- en advieswerk. Behalve het 'financiële geweten' van de RUG was Kooyman een vernieuwer en innovator. Reeds in 1980 zag hij het belang van de ICT en werd actief in vele landelijke organisaties op dit gebied. Zo was hij onder meer bestuurslid van de Stichting Universitaire Rekenfaciliteiten (SURF) en de Stichting Nationale Computerfaciliteiten. Van 1986-1998 was hij voorzitter van het bestuur van de Stichting Centrum voor Bibliotheekautomatisering PICA te Den Haag. Voorts werd hij lid van de landelijke commissie Innovatie Wetenschappelijke Informatievoorziening en lid van de Raad van Toezicht van ICT@NN, het kenniscentrum met de KPN. Kooyman zag ook vroegtijdig het belang van universitaire kennis voor de regio Groningen in. Hij was medeoprichter en bestuurslid van de Stichting Science Park in 1983. Tevens werd hij lid van het bestuur van de Zernike Ontwikkelingsmaatschappij, de Participatie Maatschappij Ondernemend Groningen, de Stichting Kenniscentrum Groningen en de Stichting Academische Opleidingen Groningen. Tot slot is Kooyman lid van het bestuur van de Stichting Biomade en lid van de Raad van Commissarissen van Biomade BV. Kooyman krijgt de onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Begin pagina

Mevrouw dr. I.E. de Wilde

Inge Elisabeth de Wilde (Amsterdam, 1940) werkt als stafmedewerker bij de afdeling Academische Zaken en Internationale Samenwerking van de RUG. Hier, maar ook in eerdere functies, heeft zij zich ingezet voor een levendige culturele relatie tussen de universitaire wereld en de Nederlandse samenleving. Eind jaren zeventig begon ze daarmee bij de RUG als secretaris van Studium Generale Groningen. Verder zat zij vanaf de oprichting in 1983 in het landelijk bestuur van de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap. Samen met deze stichting organiseert de RUG jaarlijks het gastschrijverschap. De Wilde is vanaf het begin (1985) voorzitter van de commissie. Eveneens vanaf het begin (in 1983) maakt ze deel uit van het bestuur van de Stichting Van der Leeuw-lezing. De Wilde heeft veel studie gemaakt van de vrouwengeschiedenis, in het bijzonder de emancipatie van de vrouw binnen de Nederlandse academische wereld. Dit blijkt onder meer uit de vele publicaties op dit gebied in de afgelopen twintig jaar. De kroon op haar werk is haar proefschrift uit 1998. Het is een studie naar vrouwelijke studenten en docenten aan de Rijksuniversiteit Groningen in de periode 1871-1919, onder wie Aletta Jacobs, Charlotte Jacobs, Jantina Tammes en Marie Elise Loke. De Wilde was betrokken bij de instelling aan de RUG van de jaarlijkse Aletta Jacobs Lezing en de tweejaarlijkse Aletta Jacobs Prijs. Via de Stichting Academisch Erfgoed werkt ze aan het behoud en de conservering van het culturele bezit van de Nederlandse universiteiten. Mevrouw De Wilde wordt gedecoreerd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Begin pagina

De heer B. van der Ploeg

Bouke van der Ploeg (Winsum-Obergum, 1943) is sinds 1971 verbonden aan de RUG, momenteel als stafmedewerker financiële administratie bij de medische faculteit. Van der Ploeg wordt onderscheiden wegens zijn inzet en prestaties op maatschappelijk gebied, naast een eveneens grote inzet voor de universiteit gedurende zijn loopbaan. Van der Ploeg is sinds 1969 penningmeester van de Stichting Groningen Orgelland. De Stichting verstrekt onder meer subsidies bij onderhoud en restauraties van instrumenten en organiseert jaarlijks het orgelconcours voor amateurs. Tevens is de Stichting koepelorganisatie voor de orgelcommissies in de provincie Groningen. De bestuursfunctie van Van der Ploeg is derhalve veelomvattend: hij houdt onder meer de administratie en het donateursbestand bij. Tevens verzorgt hij de jaarlijkse mailing aan de donateurs en verzorgt hij de financiële afwikkeling van de orgelexcursies, -concoursen en -concerten. Gemiddeld houdt Van der Ploeg zich 16 uur per week vrijwillig met deze activiteiten bezig. Hij wordt gedecoreerd als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Begin pagina

Dr. F.H. Roerdink

Frederik Herman Roerdink (Groningen, 1942) is gedurende een uitzonderlijk lange periode lid geweest van het bestuur van de medische faculteit. Van 1988 tot 1999 was hij vice-decaan onderzoek en vervolgens vice-decaan onderwijs. Tot en met 1989 was hij tevens actief als wetenschappelijk onderzoeker. Roerdink heeft in zijn bestuursjaren een belangrijke ondersteunende rol vervuld in de reorganisatie van het onderwijs, die leidde tot het succesvolle programma Curriculum 2000. Vervolgens speelde hij een hoofrol in de reorganisatie van het onderzoek, resulterend in de samenwerking met het AZG op het gebied van de onderzoeksinstituten, en de instelling van de onderzoekscholen GUIDE (Groningen University Institute for Drug Exploration) en BCN (Behavioural and Cognitive Neurosciences). Ook speelde hij een belangrijke rol in de groeiende samenwerking met het bestuur van het Academisch Ziekenhuis. Naast voornoemde werkzaamheden was Roerdink actief als bestuurslid van onder meer de Stichting Academische Opleidingen Groningen, de Stichting Erfelijkheidsvoorlichting en als lid van de Raad van Toezicht van het Universitaire Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie Noord-Nederland. Tevens was Roerdink actief als voorzitter van de bestuurscommissie Wessel Gansfort College te Groningen en als lid van het dagelijks bestuur van de Protestants Christelijke Vereniging voor Voortgezet Onderwijs (PCVO) te Groningen. Op 1 september 2002 zal Roerdink zijn werkzaamheden om gezondheidsredenen beëindigen. Hij wordt Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Begin pagina

Prof.dr. G.A. Sawatzky

George Albert Sawatzky (Winkler, Canada, 1942) is hoogleraar toegepaste en vaste-stof-fysica. Als wetenschappelijk directeur van het Materials Science Center (MSC), maar ook later, heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de uitbouw van het MSC tot een landelijk erkende onderzoekschool en de latere erkenning van het MSC als toponderzoekschool. Zijn vakgebied is de fysica en de chemie van de gecondenseerde materie, waarbij hij speciaal is geïnteresseerd in de elektronische eigenschappen. De internationale waardering voor zijn werk blijkt uit het feit dat hij in de top honderd staat van meest geciteerde fysici in de periode 1981-1997. Nationaal blijkt de erkenning onder meer uit de toekenning van de prestigieuze Spinoza prijs 1996. Sawatzky speelde een belangrijke rol als lid van het uivoerend bestuur van de Stichting FOM (Fundamenteel Onderzoek van de Materie), die het natuurkundig onderzoek in Nederland coördineert. Op internationaal gebied heeft Sawatzky onvermoeibaar geijverd voor de constructie en uitbouw van faciliteiten op het gebied van synchrotronstraling. Hiermee is het mogelijk onderzoek te doen aan de structuur van materie, maar ook aan de elektronenstructuur. De toepassingen variëren van fundamenteel fysisch, chemisch en biologisch onderzoek tot toepassingen in materiaalkunde, milieu- en levenswetenschappen. Sawatzky wordt Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Begin pagina

Prof.dr. F.N. Stokman

Franciscus Nicolaas Stokman (Amsterdam, 1941) is sinds 1977 hoogleraar bij de vakgroep sociologie. Met drie collega's heeft Stokman in 1986 het Interuniversitair Centrum voor Sociologie (ICS) opgericht. Het ICS is in Nederland de toonaangevende onderzoekschool op het terrein van de sociale wetenschappen. Stokman is sinds een aantal jaren wetenschappelijk directeur en geeft richting aan het programma. Verder heeft hij het initiatief genomen om op basis van inzichten uit de politicologie en sociologie besluitvormingsmodellen te ontwerpen die op veel maatschappelijke terreinen kunnen worden toegepast. Deze activiteiten hebben geleid tot de oprichting van DECIDE BV, een universitaire BV onder de RUG Holding. De laatste jaren is DECIDE geconsulteerd voor analyse en strategie bij de besluitvorming van vele belangrijke maatschappelijke processen, onder andere CAO-onderhandelingen, buitenlands beleid,
duurzaamheidsvraagstukken, infrastructuurprojecten als de hogesnelheidlijn. Stokman is een drijvende kracht achter deze ontwikkelingen, die verder doorwerken in het wetenschappelijk programma van het ICS. Stokman wordt gedecoreerd als Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Begin pagina

Prof.ir. J.A. Wesselingh

Johannes Antonius Wesselingh (Canton, China, 1937) is sinds 1990 aan de RUG verbonden als hoogleraar fysische technologie bij het Stratingh Instituut. Hij wordt gedecoreerd voor zijn bijzondere verdiensten voor onderwijsvernieuwing in de scheikundige technologie. Wesselingh onderkende reeds in het begin van de jaren tachtig het belang van productkundig onderwijs op academisch niveau. Hij heeft de discussie over vernieuwing en modernisering van het scheikundig technologisch onderwijs op nationaal niveau ingezet en is tevens, samen met collegae aan de TU Delft, gestart met collegecycli over producttechnologie. Na zijn benoeming aan de RUG was hij een ijverig en bekwaam voorvechter van het onderwijs in de producttechnologie. Dit resulteerde in een producttechnologisch curriculum dat binnenkort bij de universiteiten van Groningen en Oldenburg (BRD) van start gaat. De hoogleraar wordt thans op vele internationale onderwijscongressen uitgenodigd om zijn ervaringen met het opzetten van het producttechnologische curriculum te spreken. Ook is hij reeds bij verschillende universiteiten uitgenodigd om te adviseren bij de opzet van een producttechnologische studie. Wesselingh wordt Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Begin pagina

Prof.dr. R.A. de Zeeuw

Rokus Arie de Zeeuw (Maartensdijk, 1939) gaf sinds 1973 als hoogleraar aan de RUG gestalte aan het onderwijs en onderzoek in de analytische toxicologie en bioanalyse. Zijn specialismen zijn de systematische toxicologische analyse, de micromethoden voor de analyse van geneesmiddelen en de analyse van drugs. Hij was bijzonder succesvol in dit onderzoek en publiceerde veel. In 1995 behoorde hij tot de top tien meest geciteerde auteurs op het gebied van de forensische wetenschappen. Hij is lid van de Editorial Boards van vijf internationale tijdschriften en ontving een aantal internationale prijzen en medailles. Bijzonder verdienstelijk was hij in het harmoniseren van de analyse van drugs in Nederland en de Europese Unie, ter ondersteuning van het drugsbeleid. Zo was hij initiatiefnemer van de Nederlandse Drug Expert Groep, consultant Drug Enforcement Agency (USA), consultant van de United Nations, Division of Narcotic Drugs (Wenen) en adviseur Health and Safety Directorate (European Community, Luxemburg). Van 1990 tot 1996 was hij gekozen president van The International Association of Forensic Toxicology (TIAFT). Zijn grote betrokkenheid bij het mondiale onderwijs en wetenschap blijkt onder meer uit contacten met het voormalige Oostblok, Burkina Faso en Indonesië. De subfaculteit en afdeling Farmacie van de RUG diende hij acht jaar lang met verve als decaan. Rokus de Zeeuw wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Begin pagina

Programma 26 april 2002

9.00 uur: Stadhuis Groningen

burgemeester drs. J. Wallage van de gemeente Groningen decoreert:


- mw. mr. N.G. Breeuwsma


- dr. F.H. Roerdink


- dr. M.A. Kooyman

9.00 uur: Biologisch Centrum Haren

burgemeester mw. N.E. Gerritsma van de gemeente Haren decoreert:


- prof.dr. R.M. Kellogg


- prof.dr. F.N. Stokman

10.30 uur: Gemeentehuis Kollum

burgemeester Visser van de gemeente Kollumerland decoreert:


- mw. S. van Dellen

11.30 uur: Aula Academiegebouw Groningen

burgemeester mr. H.W. Pannekoek van de gemeente Tynaarlo decoreert:


- prof.dr. R.H. Drent


- prof.dr. A.J. van Essen


- dhr. P. de Jonge

burgemeester Groot van de gemeente Appingedam decoreert:


- dhr. J. Idema


- prof.dr. R.A. de Zeeuw

burgemeester L.J. Klaassen van de gemeente Zuidhorn decoreert:


- prof.ir. J.A. Wesselingh

dr. S. Kuipers, voorzitter van het College van Bestuur van de RUG, decoreert (namens M.J. Cohen, de burgemeester van Amsterdam):


- mw.dr. I.E. de Wilde

Begin pagina

Noot voor de pers

Informatie: Jos Speekman, Afdeling Voorlichting RUG, tel. (050)363 5480 (werk), (050)542 4003 (privé) of 06-53979520.

Begin pagina