Gemeente Breda

26-04-2002

Breda presenteert jaarverslag 2001
Het college van burgemeester en wethouders heeft het jaarverslag en de jaarrekening over 2001 vastgesteld. De totale uitgaven in 2001 waren 464 miljoen euro. Daarnaast is in 2001 voor 76,1 miljoen euro geïnvesteerd onder andere in de parkeergarages Chassé en De Prins, de herinrichting van Coothplein en in diverse onderwijsaccommodaties. De bouw van het nieuwe stadskantoor is in december 2001 gestart. De reservepositie van de stad is gestegen van 147 miljoen naar 161 miljoen euro. Nagenoeg dit volledige bedrag is geblokkeerd voor toekomstige uitgaven waaronder investeringen en uitvoering van het programma voor de komende jaren.
Uit het jaarverslag blijkt verder dat Breda het goed doet op economisch terrein en een een favoriete locatie blijft voor de vestiging van bedrijven. Ook is de werkloosheid in de eerste helft van 2001 gedaald maar in de tweede helft weer gestegen. Het aantal langdurig werklozen is gedaald. Aandachtspunten zijn de armoedeproblematiek, de werkloosheid onder allochtonen en het tekort van woningen in de duurdere koopsector en de goedkope huursector.

In het jaarverslag met daarin opgenomen de jaarrekening wordt verantwoording afgelegd voor de prestaties en bestedingen in relatie tot de beleidsvoornemens van het gemeentebestuur. In 2001 heeft een visitatiecommissie Grotestedenbeleid Breda bezocht en de uitvoering van het Grotestedenbeleid beoordeeld. Deze onderzoekscommissie is van oordeel dat Breda het ook in vergelijking met andere grote steden, 'opmerkelijk goed' doet. Het jaarverslag gaat aan de hand van de thema's werken, wonen, zorg en cultuur in op de resultaten van 2001.

Algemeen
Op de visitatiecommissie hebben vooral de resultaten die Breda in de afgelopen periode op economisch terrein heeft geboekt, grote indruk gemaakt. Breda telt minder arbeidsongeschikten, werklozen en bijstandsgerechtigden dan gemiddeld in de 21 grote steden. Ook beschikt Breda over veel mensen met midden en hogere inkomens. Toch zijn er enkele aandachtspunten: met name de armoedeproblematiek en de hoge werkloosheid onder allochtonen vragen om intensivering van de beleidsmatige inzet en bestuurlijke aandacht. De komende periode staat Breda voor de opgave om de hardnekkige sociale problematiek bij een aantal groepen en in een aantal wijken aan te pakken. Daarnaast moet Breda zich nog verder profileren in regionaal perspectief. Bestuurlijk moet Breda zich herbezinnen op de nadere invulling van het districtsgewijs werken en op de rol van wijk en dorpsraden.

Werken
Breda blijft een favoriete locatie voor de vestiging van buitenlandse bedrijven, met name groothandels en Benelux-hoofdvestigingen. De gunstige ligging en bereikbaarheid zijn de belangrijkste motieven. De ontwikkeling van de Spoorzone in de komende jaren biedt kansen om de positie van Breda nog meer te versterken. Voor de detailhandel in de binnenstad is de bovenregionale markt steeds belangrijker. Er is een flinke groei waar te nemen van bezoekers uit de regio, terwijl het aandeel van Bredanaars dat snel boodschappen wil doen, afneemt.

Wonen
Uit de woningmarktanalyse (2001) blijkt dat er in Breda een tekort is aan woningen in de duurdere koopsector en in de goedkope huursector. Het streven is om via Vinex-bouw, herstructureringsoperaties en verkoop van bestaande huurwoningen het tekort aan (middel)dure koopwoningen te verkleinen. Goedkope huurwoningen worden gezocht binnen de bestaande voorraad door het stimuleren van doorstroming. Hoewel overlast in de kwetsbare buurten nog steeds toeneemt, is de leefbaarheid in Breda in het algemeen goed te noemen. Vergeleken met andere grote steden zijn de bewoners redelijk tevreden over de voorzieningen in de buurt.

Zorg
Breda wil de sociale infrastructuur versterken, de maatschappelijke participatie vergroten, de toegankelijkheid van voorzieningen verbeteren, gelijke uitgangsposities voor allochtonen en autochtonen creëren, de veiligheid verbeteren en overlast tegengaan. Voor het bereiken van deze doelen heeft de gemeente vele activiteiten in gang gezet of uitgevoerd.
De werkloosheid daalde in de eerste helft van 2001, maar nam weer toe in de tweede helft. Het aandeel langdurig werklozen is in 2001 verder gedaald, maar het aandeel van zowel allochtonen als ouderen in de totale werkloosheid is toegenomen. De kwetsbaarheid van veel jeugdige werkzoekenden blijft groot.

Cultuur
Toeristen en bezoekers komen vooral om te winkelen en voor de sfeer en gezelligheid naar Breda. Maar het toeristisch bezoek aan Breda blijft achter bij het bezoek aan steden als Den Bosch of Maastricht. Nog geen 10% van deze toeristische bezoekers aan Breda maakt gebruik van de trein. Breda wordt nauwelijks bezocht voor het culturele aanbod. Op de leefbaarheids-index, toegepast op de grote steden scoort Breda redelijk hoog. De reden dat Breda niet hoger scoort komt door de lage waarderingscijfer dat men toekent aan het Bredase culturele leven. Bij een verbreding van het culturele aanbod en met de komst van het culturele kwartier en van het Museum voor Grafische Vormgeving wordt de aantrekkelijkheid van Breda groter. Bij de cultuurparticipatie valt het toenemende bezoekersaantal van het Chassé Theater op.

Resultaat
De totale uitgaven in 2001 waren 464 miljoen euro (ruim 1 miljard). Ten opzichte van de begroting 2001 heeft de gemeente Breda een overschot van 26 miljoen euro. In dit overschot zijn een aantal bijzondere baten opgenomen zoals een ontvangst in verband met de verkoop aandelen BBA en een herwaardering van de aandelen van het Waterleidingbedrijf Noordwest Brabant. Ook is in 2001 een groot bedrag aan leges in verband met de HSL van het rijk vooruit ontvangen en door vrijval van niet meer benodigde voorzieningen werd 10 miljoen euro aan het resultaat van het Grondbedrijf toegevoegd. Worden deze bijzondere baten buiten beschouwing gelaten resulteert een bedrijfsresultaat van 10,5 miljoen euro, ruim 2% van de totale uitgaven.

Investeringen en reserves
In 2001 is voor 76,1 miljoen euro geïnvesteerd. Er is ook een 'overschot' op investeringsvolumes van 74,3 miljoen euro (nagenoeg gelijk aan 2000) Hierin zit onder andere het krediet voor de bouw van het Stadskantoor 1a en de Parkeergarages De Prins en Chassé.

Bedrijfsvoering
In verband met de verkiezingen en de collegeonderhandelingen is alles op alles gezet om de jaarrekening zo vroeg mogelijk klaar te hebben. De resultaten waren half maart bekend.

Breda, 26 april 2002