Voedingscentrum
Vergroten chips of patat de kans op kanker?
26 april
Zweedse onderzoekers hebben ontdekt dat aardappelchips, friet en ander
koolhydraatrijk voedsel dat sterk wordt verhit, acrylamide bevat. Uit
proeven bij dieren is bekend dat acrylamide in grote hoeveelheden de
kans op kanker vergroot. Er is meer onderzoek nodig om na te gaan of
dat ook voor mensen geldt en welke hoeveelheid schadelijk is.
Vooralsnog is er daarom geen reden om bijvoorbeeld chips en patat te
laten staan. Het advies is en blijft om gevarieerd te eten, met veel
groente en fruit en weinig verzadigd vet.
Uit het Zweedse onderzoek blijkt dat acrylamide ontstaat wanneer
koolhydraten op hoge temperaturen worden bereid, zoals bij het
frituren van aardappels, het bakken van brood en het gebruik van de
oven. Er zijn heel veel levensmiddelen die in de fabriek of bij de
consument zon behandeling ondergaan: van cornflakes tot knackebrod,
koekjes, pizza, patat, popcorn en chips. De Zweedse overheid heeft
honderd producten onderzocht op de aanwezigheid van acrylamide. Vooral
aardappelchips en patates frites bleken veel acrylamide te bevatten.
Wel liepen de metingen enorm uiteen. In verse en gekookte producten
werd de stof niet gevonden. De Keuringsdienst van Waren gaat nu
onderzoeken in hoeverre er acrylamide in Nederlandse producten zit.
Meer informatie
Heeft u over dit bericht nog vragen, dan kunt u op werkdagen onze
Informatielijn bellen (070) 306 88 88.
Journalisten kunnen bellen naar (070) 306 88 59.