Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
MINISTERIE VWS http://minvws.nl
MINVWS: speech Borst opening gezondheidscampagne vrouwenziekte
Speech van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dr. E. Borst-Eilers, bij de opening van de gezondheidscampagne Vrouwenziekten en Hart- en Vaatziekten voor Turkse en Marokkaanse ouderen. Utrecht, donderdag 25 april 2002
Dames en heren,
Kort geleden organiseerden de Verenigde Naties in Madrid de Tweede Wereld Assemblee over Vergrijzing. Op die bijeenkomst hield de heer Süleyman Damra, directeur van de Nederlandse Islamitische Bond voor Ouderen een belangrijke toespraak. In die toespraak benadrukte de heer Damra de actieve rol die oudere immigranten in de hele wereld kunnen spelen als het gaat over vraagstukken van migratie en de rol van migranten in de samenleving.
De heer Damra hield zijn toespraak onder een motto. Dat motto luidde: oudere mannen en oudere vrouwen moeten uitgaan van hun kracht om hun eigen bestaan en dat van anderen te verbeteren.
Weet u waarom ik dat motto zo bijzonder vind? Dat is om de verbinding van oudere mensen met kracht. Want dat hoor je niet vaak. Vooral jongeren hebben de neiging ouderen te beschouwen als een groep mensen die heeft afgedaan, die hun kracht verloren hebben. En dat is nu precies zo'n opvatting die de heer Damra bestrijdt. Hij vindt juist dat oudere immigranten veel kunnen bijdragen aan de integratie van de mensen om hen heen. En het gaat daarbij niet alleen om de integratie van de ouderen zelf, maar ook en vooral om die van hun kinderen en kleinkinderen.
Ik vind de opwekking van de heer Damra aan ouderen om zich actief te blijven inzetten voor integratie heel belangrijk. Maar inzet vraagt om energie. En die moet je als oudere, als oudere immigrant, dan wel hebben. Wie gezond is, heeft vaak energie voor alles. Wie zich ziek voelt, beschikt niet over die energie.
Iedereen wil graag gezond zijn. Maar niet iedereen is daarom ook zuinig op zijn gezondheid. En dat brengt mij op een belangrijk punt dat ik met u wil bespreken.
Doet u er alles aan om gezond te blijven? En ik vraag dat in het bijzonder aan de oudere immigranten die hier zijn, omdat het met de gezondheid van vooral oudere Turken en Marokkanen niet altijd naar wens gaat. Oppervlakkig gezien lijkt dat wel mee te vallen. Maar onderzoek wijst uit dat oudere Turken en Marokkanen veel negatiever over hun gezondheid oordelen dan oudere Nederlanders. Dat zou ik toch graag willen zien veranderen.
Een verontrustend berichtje vorige week op Teletekst laat weten dat Turken en Marokkanen 2,5 tot drie keer vaker in de WAO komen dan Nederlanders. Onder Turkse mannen boven de veertig zijn er zelfs meer WAO-ers dan werkenden. Bij autochtone Nederlanders zijn er tien WAO-ers op iedere honderd mensen die werken.
Hoe komt het toch dat er een verschil is in gezondheid tussen oudere Nederlanders en Turken en Marokkanen. Hier zijn verschillende redenen voor te noemen, bijvoorbeeld werk- en leefomstandigheden. Ik zal nu niet op alles ingaan, maar ik wil wél zeggen dat mensen ook zelf een bijdrage kunnen leveren aan een goede gezondheid door gezond te leven.
Zo is bekend dat vooral mannen, en in het bijzonder Turkse mannen, veel roken. Dat is niet goed; niet goed voor het hart en niet goed voor de longen. En hoe zit het met de beweging? Steeds meer oudere Nederlanders zie je op het sportveld, en op de fiets. Bewegen is goed voor ons lichaam, en ook vooral weer voor ons hart. Wie veel beweegt vergroot de kans dat hij langer zal leven. Bovendien voorkom je op die manier overgewicht, wat weer slecht is voor het hart.
Mijn ministerie houdt zich bezig met de volksgezondheid. Dat betekent niet dat wij alleen te maken hebben met zieke mensen, en dus met dokters en verplegers en verpleegsters die hun best doen om die zieken weer gezond te krijgen. Als het aan ons ligt, blijven die dokters zo lang mogelijk buiten de deur omdat de mensen er zelf alles aan doen om gezond te blijven. Voorkomen, luidt een Nederlands gezegde, is beter dan genezen. Voorkomen dat je ziek wordt. En met dat voorkómen van ziekten houdt mijn ministerie zich ook bezig.
Vandaag gaat er een voorlichtingscampagne van start. Daarom zijn wij hier bij elkaar. Via die campagne wilt u de oudere Turken en Marokkanen in een aantal grote steden voorlichten over hart- en vaatziekten, maar ook over vrouwenziekten zoals borst- en baarmoederhalskanker. Als allochtone vrouwen daar meer over weten zullen zij, naar wij hopen, eerder besluiten mee te doen aan bevolkingsonderzoeken die deze ziekten tijdig aan het licht brengen. Alweer: voorkomen is beter dan genezen en er vroeg bij zijn vergroot de kans dat je blijft leven. Kijk maar eens naar het landelijk bevolkingsonderzoek naar borstkanker; dat spaart naar schatting 700 vrouwen per jaar het leven. Soms moet je je dus medisch laten onderzoeken, zonder dat je klachten hebt. Dat is bevolkingsonderzoek. En dat is voor veel allochtonen een moeilijk begrip. Daarom is ook op dit punt goede voorlichting nodig.
Ik vind het echt heel goed dat de Nederlands Islamitische Bond voor Ouderen, de NISBO, zich inzet voor die voorlichtingscampagne. En het is daarbij belangrijk dat de NISBO samenwerkt met Sanitas, een organisatie van medici en paramedici met een multiculturele achtergrond en met voorlichters van de Gemeentelijke Gezondheids Diensten, zoals de GGD in Rotterdam, die met Turken en Marokkanen in hun eigen taal kunnen praten. Dat versterkt het onderlinge vertrouwen. En op dat vertrouwen komt het aan; bij gezondheidsvoorlichting en ook bij lichamelijk onderzoek.
De heer Damra, wiens toespraak ik aanhaalde, spreekt over een :'actieve ouderdom': Daar sluit ik mij graag bij aan. Als we die tot stand kunnen brengen, zal het verschil in gezondheid en welbevinden tussen oudere Nederlanders en oudere Turken en Marokkanen naar wij hopen en verwachten, afnemen. En daar is het ons om te doen!
Ik ben daarom bijzonder blij dat deze campagne van start gaat en ik roep u allen op dit belangrijke initiatief met al uw enthousiasme te steunen. -0-0-0-
26 apr 02 14:38