Nederlandse Taalunie

Den Haag, 26 april 2002

Persbericht

Virtueel Dossier NT2 voor volwassenen in Nederland en Vlaanderen

Mensen die betrokken zijn bij NT2-onderwijs aan volwassenen in Nederland en Vlaanderen, informeren over ontwikkelingen binnen dat vakgebied in een Nederlands-Vlaams perspectief. Dat is het idee achter het Dossier NT2 voor volwassenen in Nederland en Vlaanderen. Het Dossier bevat artikelen, conferentieteksten en beleidsdocumenten en is te vinden op www.taalunie.org onder publicaties.

De Taalunie stimuleert sedert twee jaar de Nederlands-Vlaamse uitwisseling en samenwerking op het gebied van volwassenenonderwijs NT2. Vergelijkbare doelstellingen, knelpunten en oplossingen bieden een goede ingang om gezamenlijk te werken aan de kwalitateit van het NT2 onderwijs. Een eerste aanzet voor uitwisseling en samenwerking gaf de Taalunie in 2000 met de oprichting van het Platform Volwassenenonderwijs NT2. Het Platform fungeert als denktank voor de Taalunie en bestaat uit mensen die werkzaam zijn in de uiteenlopende terreinen van het NT2-veld voor volwassenen: beleid, onderzoek, inspectie, opleiding en (na)scholing/(na)vorming, ontwikkeling èn praktijk. Ook leerders zelf hebben zitting in het platform.

Initiatieven die inmiddels ontstaan zijn uit ideeën van het Platform: het seminar Eindtermen en toetsing; een serie artikelen in het Nederlandse vakblad Les, en de onlangs gepresenteerde Visietekst Inburgering. Activiteiten rond themas als de rol van de vrijwilliger in het onderwijsproces en alfabetisering, zullen in de nabije toekomst plaatsvinden.

Om de teksten die in het kader van deze en andere initiatieven zijn/worden geschreven voor een groter publiek beschikbaar te maken, is er nu het Virtueel Dossier. Teksten die bijdragen aan de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen, kunnen opgenomen worden in het Dossier, ook als ze niet in Taalunieverband geschreven zijn.

Het Dossier is dynamisch. Dat wil zeggen dat er regelmatig nieuwe teksten aan worden toegevoegd. Geïnteresseerden kunnen zich via de website aanmelden om via e-mail op de hoogte te worden gehouden van de nieuwste aanvullingen. Voor mensen die nauw betrokken zijn bij de werkzaamheden van de Taalunie op het gebied van volwassenenonderwijs is ook een papieren versie van het Dossier ontwikkeld.