GroenLinks
GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 26 april 2002 11:42
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Pleidooi voor windmolenparken op zee en langs snelwegen
(26 april 2002)
GroenLinks presenteert vandaag het 'Deltaplan duurzame energie'. Daarin doet GroenLinks voorstellen om het klimaatprobleem aan te pakken. Het aandeel duurzame energie moet stijgen van net iets meer dan 1% nu naar 10% in 2010. Tegelijk zet GroenLinks fors in op energiebesparing.
GroenLinks wil dat onder regie van de rijksoverheid 500 grote molens worden neergezet in een aantal grote parken of lijnopstellingen. Op bedrijven-terreinen komen daarnaast 250 à 500 grote windmolens. Samen levert dit stroom voor 1 tot 1,4 mln huishoudens.
Op zee worden door de overheid buiten de 12-mijlszone voorkeursgebieden aangewezen die vanuit technisch én ecologisch oogpunt optimaal zijn voor windenergie. Hier wordt tot 2010 3000 MW windvermogen geplaatst. In dat jaar krijgen dan 2,5 mln huishoudens 'zeewindstroom'.
Door een simpele subsidieregeling én een terugleververgoeding komen er jaarlijks 50.000 daken met zoncellen bij (200.000 m2). Er komt een verplichting voor verhuurders van woningen om huurders toe te staan zonnepanelen op het dak te plaatsen.
Deze voorstellen doet GroenLinks in het 'Deltaplan duurzame energie'. Onder Paars is het klimaatprobleem ten onrechte laag op de agenda gekomen. Het wemelt vooral van de vergezichten waar niemand zijn vingers aan kan branden. Om duidelijk te maken dat het haar ernst is met de aanpak van het klimaatprobleem, wil GroenLinks het aandeel duurzame energie laten stijgen van net iets meer dan 1% nu naar 10% in 2010. Tegelijk zet GroenLinks fors in op energiebesparing. Het Deltaplan Duurzame Energievoorziening van GroenLinks beschrijft de concrete actiepunten.
Alleen het GroenLinks-programma slaagt er in om de almaar stijgende uitstoot van CO2 nog voor 2010 om te zetten in een dalende trend (RIVM doorrekening verkiezingsprogramma's).
Om energiebesparing en duurzame energie echt van de grond te krijgen, stelt Groenlinks de volgende maatregelen voor:
1. Energieleveranciers worden verplicht 10% duurzame energie te leveren.
2. Er komt een Fonds voor Duurzame energie, gevuld met geld uit de aardgasbaten. Hieruit worden subsidies betaald om nieuwe, kansrijke schone energiebronnen en besparingstechnieken verder te ontwikkelen.
3. Ook grootverbruikers gaan ecotax betalen.
4. De ecotax-tarieven worden hoger naarmate de energie vuiler is, voor duurzame energie is de ecotax nul.
5. Voor nieuwe duurzame energie-installaties geeft de overheid de garantie dat exploitatie in de komende jaren financieel aantrekkelijk blíjft.
6. De overheid gaat voor zijn eigen gebouwen volledig over op duurzame stroom (liefst voor een deel uit eigen productie, bijv. op het dak).
7. Er komt een etiket voor stroom, waarop staat uit welke energiebron de stroom is gemaakt.
8. Voor het verkeer komt er een kilometerheffing die het autogebruik afremt, en de maximumsnelheid op snelwegen wordt verlaagd.
9. Er komen minimumeisen voor het elektriciteitsgebruik van apparaten.
10. Er komt een extra stimulans voor na-isolatie van bestaande woningen.
De nota is te vinden op http://www.groenlinks.nl/partij/2dekamer/publikaties/Deltaplanduurzameenergie.doc
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -