ENECO

COMMUNICATIE / PERSBERICHTEN

ENECO Energie topman Blom haalt hard uit naar politiek

ENECO Energie is van mening dat de verantwoordelijke directies van de grote Nederlandse distributiebedrijven tegen de grenzen van hun verantwoordelijkheid aanlopen als de voorliggende privatiseringswetgeving wordt aangenomen. De voorgestane splitsing van netten en levering leidt tot onnodige coördinatie en regelproblematiek die kan leiden tot dezelfde problematiek zoals de NS die heeft gekend. Dit verwijt adresseert bestuursvoorzitter van ENECO Energie, Ronald Blom, aan de overheid tijdens het vandaag in Den Haag gehouden congres Topmanagement Briefing Energie. Blom vindt dat er van rationele overwegingen bij de politici geen sprake meer is. Tweede Kamerlid Crone (PvdA) spant hierbij de kroon. Zijn uitspraken neigen naar destructie van de energiebedrijven. Er ligt nu een theoretisch model van politici die niet weten hoe een bedrijf werkt en de complexiteit volledig onderschatten. Het is meer dan ergerlijk: het is wrikken aan de betrouwbaarheid van de energievoorziening.
Het privatiseringswetsvoorstel maakt het onmogelijk om daadwerkelijk te ondernemen. Blom: Dit doorkruist de strategische keuze die ENECO Energie, en ook haar directe concurrenten, al een paar jaar geleden hebben gemaakt om nieuwe aandeelhouders te vinden bij een internationale speler, fusie of via een beursgang.

ENECO Energie staat op het standpunt dat zowel in een privaat bedrijf of een bedrijf in overheidshanden, de regels moeten kloppen en het toezicht moet functioneren. Blom: Zo denkt de Europese Commissie er ook over. In de nieuwe voorstellen voor de Europese energierichtlijnen is voor de ontvlechting van het netbedrijf van het leveringsbedrijf opgenomen dat er minimaal een juridische ontvlechting moet zijn. Nederland voldoet hier aan. In de voorstellen van de EC wordt met geen woord gerept over eigendomsverhoudingen. Ik heb de Duitse grote bedrijven zich nog niet druk zien maken over unbundling. In de bestuurskamers in Essen en Dusseldorf denken ze aan groei van de onderneming, het winnen van de concurrentiestrijd. In Nederland moet je oppassen dat je niet onteigend wordt. Wat extra vervelend is, is dat het wel dezelfde bedrijven zijn die nu concurreren met de Nederlandse energiebedrijven in het Nederlandse industriële en zakelijke segment.

Bestuursvoorzitter Blom roept de overheid vooral op om consistent te handelen. Zonder koudwatervrees en onwerkbare compromissen. En vooral ook consistentie in energiewetgeving. Bij de hoogspanningsnetten en de hoge druknetten wordt aangegeven dat het aandeelhouderschap van de staat als iets tijdelijks moet worden gezien. Terwijl in het dossier van de distributienetten het erop lijkt dat de netten heilig verklaard moeten worden. En last but not least: een overheidsbeleid dat past in het kader van de totstandkoming van de Europese interne markt.