Dienst Binnenstad Amsterdam


Nieuw begin voor het Blaauwlakenblok

Op vrijdag 26 april vindt om 16.00 uur de feestelijke start plaats van de aanpak van het Blaauwlakenblok in de tentoonstellingsruimte van W139 (Warmoesstraat 139).

Wethouder Ruimtelijke Ordening Duco Stadig zal het startsein geven. Hij heeft begin jaren 90 als secretaris van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties een belangrijke rol gespeeld in de planvorming. Het stadsdeel Amsterdam-Centrum draagt dan bovendien het project symbolisch over aan Woonstichting De Key.

Nabij de Dam, tussen Warmoesstraat, Oudezijds Voorburgwal, Sint Annenstraat en Sint Jansstraat, ligt het Blaauwlakenblok. Het project draagt de naam van één van de stegen die het vrijwel volledig bebouwde blok doorsnijdt. De meeste panden zijn sinds lange tijd in gebruik als woningen en ateliers. Ook is er onder meer een aantal winkels, een tentoonstellingsruimte, een theater/dansstudio, een klooster en een studentensociëteit.

Het Blaauwlakenblok werd in de jaren zestig grotendeels opgekocht door de Bijenkorf voor de vestiging van kantoren en een parkeergarage. Deze plannen stuitten destijds op verzet van de zusters Augustinessen van Sint Monica en andere binnenstadsbewoners. Krakers namen omstreeks 1979 de leegstaande panden in bezit.

Door dit verzet heeft de gemeente begin jaren 80 circa 60% van het Blaauwlakenblok aangekocht, zodat het opgeknapt kon worden. Na enkele mislukte pogingen om met de bewoners tot een vergelijk te komen, is in 1994, na bemiddeling door Duco Stadig, een Raamovereenkomst tussen de bewonersvereniging Blaauwlakenblok en de gemeente gesloten. Lange tijd is door gemeente, bewoners en De Key gewerkt aan een stedenbouwkundig plan. In april 1999 is het stedenbouwkundig plan vastgesteld. Bij de aanpak wordt zoveel mogelijk uitgegaan van behoud en herstel van de panden, mede door de status van de panden (veel panden zijn Rijksmonument). In totaal gaat het om 124 woningen, ateliers en bedrijfsruimten, zowel huur als koop. Nieuwbouw vindt alleen plaats waar verbetering niet te realiseren is.

Het doel van het project is het verbeteren van de leefbaarheid in de omliggende straten en binnen het blok. De gehele renovatie duurt ongeveer tot 2006 en de huidige bewoners hebben recht op terugkeer in de woningen.

Programma

Programma voor de start van de uitvoering van het project Blaauwlakenblok op vrijdag 26 april 2002.

16.00 uur Ontvangst in de tentoonstellingsruimte van Stichting W139, Warmoesstraat 139.

16.15 uur Welkomstwoord door Els Iping, stadsdeelwethouder Bouwen en Wonen Amsterdam-Centrum.

Lopen naar de Sint Jansstraat.

16.30 uur Duco Stadig geeft het officiële startsein in de Sint Janssstraat.

Terug naar de tentoonstellingsruimte van W139.

17.00 uur Stadsdeel Amsterdam-Centrum draagt het project symbolisch over aan Woonstichting De Key.
Deze overdracht (van voorbereiding naar uitvoering) gebeurt door: Bert Uitterhoeve, sectorhoofd Bouwen, Wonen en Economie van het stadsdeel Amsterdam-Centrum, en Jaap van Gelder, algemeen directeur Woonstichting De Key.

Tot slot is het woord aan de voorzitter van de Bewonersvereniging Blaauwlakenblok, Bas Oudt.

17.20 uur Onder het genot van een hapje en een drankje kunt u kijken naar een aantal presentaties over het Blaauwlakenblok. Het is ook mogelijk om deze middag kennis te maken met de website over het Blaauwlakenblok.

18.30 uur Sluiting

Voor kinderen is er van 16.00-18.30 uur een speciaal programma in de ruimte van Woonstichting De Key; bereikbaar via de Zwartlakensteeg.