Koninklijke bibliotheek

Presentatie Middeleeuwse Verluchte Handschriften en Digitale Atlas Geschiedenis

Vrijdag 26 april 2002, Aula KB

Het digitaliseren van de collectie Middeleeuwse Verluchte Handschriften was in 1998 een van eerste grotere digitaliseringsprojecten die de Koninklijke Bibliotheek ondernam. De technische infrastructuur lag op dat moment nog niet vast terwijl er ook nog veel onduidelijkheid bestond over het hele uitvoeringsproces. Inmiddels is erover deze zaken veel meer bekend en heeft het project Digitale Atlas Geschiedenis tot op zekere hoogte kunnen profiteren van de opgedane ervaring. De opgedane ervaringen van beide projecten waren belangrijk bij opzetten en uitvoeren van het nationale programma Het Geheugen van Nederland. Op 26 april worden de eindresultaten van beide projecten feestelijk gepresenteerd. Deze dag beoogt echter meer dan na jarenlange inspanning alleen het presenteren van de websites. Niet alleen komen in alle openheid de technische, organisatorische en praktische problemen bij de uitvoering aan bod, maar ook worden de ervaringen besproken en aanbevelingen geformuleerd voor volgende projecten. Wat kunnen de gebruikers nu met de vandaag gepresenteerde resultaten? Vervullen de websites de functie waarvoor zij zijn gemaakt of heeft de digitale ontwikkeling ons inmiddels alweer ingehaald?

Middeleeuwse Verluchte Handschriften

Het project is in 1998 gestart met een subsidie van NWO. Het doel was een groot aantal afbeeldingen met beschrijvingen digitaal beschikbaar te stellen voor onderzoek. Hiervoor moest informatie uit verschillende bronnen worden geïntegreerd en ingebed in de technische infrastructuur van de KB. De website moest de toegankelijkheid van unieke materialen verbeteren voor diverse doelgroepen: specialisten, studenten, brede publiek. De website Middeleeuwse Verluchte Handschriften met alle geïllumineerde handschriften uit de Koninklijke Bibliotheek is in de zomer 2001 opgeleverd. Sinds februari 2002 worden op de website bijna 11.000 unieke afbeeldingen getoond uit 400 middeleeuwse geïllustreerde handschriften uit de KB en het Museum Meermanno-Westreenianum in Den Haag. Voor een breder publiek zijn er thematische rondleidingen. Via een speciale versie van Iconclass is zoeken op onderwerp mogelijk.

Digitale Atlas Geschiedenis

De KB en het Rijksmuseum hebben in 1999 het initiatief genomen een deel van hun rijke collecties gezamenlijk in één context op het Internet beschikbaar te maken. 'Digitale Atlas Geschiedenis : Contemporaine beelden en teksten betreffende de Nederlandse Geschiedenis' richt zich op zeventiende eeuws materiaal uit de beide instellingen, namelijk pamfletten uit de KB (Knuttel) en historieprenten (Muller), gedenkpenningen (Van Gelder) en enkele objecten van het Rijksmuseum. In eerste instantie is gekozen voor een aantal belangrijke perioden uit de zeventiende eeuw, namelijk 1618-1619, 1647-1648, 1672 en 1695. De infrastructuur op het Internet is zo ontwikkeld dat de website uitbreidbaar is met andere materiaaltypen, andere typen instellingen en meer perioden. Het aangeboden materiaal is van belang voor de politieke geschiedenis, maar ook voor de literatuur-, kunst- mentaliteits- en economische geschiedenis. De website is ontwikkeld voor diverse doelgroepen, de wetenschappers en studenten van de universiteit en het algemeen geïnteresseerde publiek.

* Programma studiedag

* Aanmeldingsformulier studiedag

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland