Katholieke Universiteit Nijmegen

Onderscheiding voor preventief borstkankeronderzoek Radioloog dr. Hendriks geridderd
Als dè man van het preventieve borstkankeronderzoek is dr. J.H.C.L. Hendriks op vrijdag 26 april in het Academisch Ziekenhuis Nijmegen (AZN) benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hendriks is als mede-directeur verbonden aan het Landelijk Referentie Centrum Borstscreening (LRCB), dat is gevestigd in het AZN. Als resultaat van het preventieve onderzoek dat Hendriks leidde, is de borstkankersterfte onder vrouwen tussen 50 en 74 jaar de laatste elf jaar significant afgenomen. Volgend jaar komt het verminderingspercentage ten opzichte van 1989 op 30 %. Vorig jaar presenteerde Hendriks deze cijfers op het eeuwfeest van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR), die hem bij deze gelegenheid haar erelidmaatschap verleende.
Dr. Hendriks was op het gebied van de mammografie in ons land de onbetwiste pionier. Hij leidde in 1975 reeds een proefbevolkingsonderzoek in Nijmegen en promoveerde in 1982 op de eerste resultaten ervan. Inmiddels geldt hij als een internationaal expert op het terrein van de mammografie. Hij hield tientallen lezingen op internationale congressen en gaf vele seminars en cursussen. Radiologen uit alle werelddelen komen regelmatig op bezoek in het LRCB om hun voordeel te doen met de daar opgebouwde kennis. In 1989 begon hij met het landelijke bevolkingsonderzoek, waarbij inmiddels 1,5 miljoen vrouwen betrokken zijn. Hendriks ontwikkelde een systeem waardoor optimale kwaliteitsbeheersing kon ontstaan. Om te beginnen berusten productie en beoordeling van de foto´s overal in Nederland op dezelfde opleiding. Hij ontwierp daartoe met grote persoonlijke inzet speciale trainingen in screening, die inmiddels door ruim 150 Nederlandse radiologen zijn gevolgd. Maar minstens even belangrijk is dat de kwaliteit van de foto´s van alle 62 mammobielen (rijdende onderzoekswagens) op hetzelfde hoge niveau gehouden wordt. Dat is mogelijk doordat vanuit het LRCB de instellingen van de foto- en ontwikkelapparatuur zijn gestandaardiseerd en dagelijks worden gecontroleerd en waar nodig bijgesteld. Overal bestaan daardoor continu exact dezelfde referentiekaders om de foto´s te beoordelen. Hendriks typeerde het Nederlandse succes ooit met enkele welgekozen trefwoorden: collegiale coöperatie, coördinatie, centralisatie en standaardisatie. Volgens hem blijkt ook uit de resultaten die op deze manier zijn bereikt dat radiologen op het diagnostische vlak ´iets zinnigs´: weten bij te dragen aan de concrete gezondheidszorg: "Met dit soort prestaties mogen de radiologen best eens uit de schaduw treden", zei hij onlangs.
Volgens de NVvR mag Hendriks niet alleen gelden als doortastend pionier op het terrein van de mammografie en als grondlegger van het huidige bevolkingsonderzoek, maar ook als de onvermoeibare inspirator, de niet aflatende instructeur en de immer bereikbare vraagbaak en adviseur inzake alles wat met borstscreening te maken heeft. Het onderzoek is thans uitgegroeid tot een organisatie waarin dagelijks 800 mensen werkzaam zijn.
Ook in financieel opzicht zijn de preventieve resultaten zeer positief. Jaarlijks borstonderzoek onder 750.000 vrouwen kost ca. 35 miljoen per jaar. Als gevolg daarvan leven ongeveer 750 vrouwen gemiddeld tien jaar langer dan zonder opsporing van de tumor het geval geweest zou zijn. De kosten bedragen dus ca 4.500,-- per gewonnen levensjaar. De vergelijkbare cijfers bij nierdialyse of chemotherapie zijn vele malen hoger.

26-4-2002