Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Grensoverschrijdende samenwerking verbeterd

26 april 2002

Dit persbericht is afkomstig van de provincie Limburg

Samenwerken over de grens is niet langer een keuze voor gemeenten, regio's en provincies. De ontwikkelingen op de interne Europese markt dwingen hiertoe. Grensoverschrijdende samenwerking wint heel duidelijk aan belang. De knelpunten die daarbij blootgelegd worden, dwingen op alle overheidsniveaus en op alle beleidsterreinen tot het zoeken naar pragmatische oplossingen.

Dat staat in het rapport ' Grensoverschrijdende samenwerking verbeterd', dat door Commissaris der Koningin mr. B.J.M. baron van Voorst tot Voorst is aangeboden aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties G.M. de Vries. Het rapport is een uitgave van het Grensinfopunt en het universitaire instituut Metro

Als aanleiding voor het rapport zag het Grensinfopunt de vraag naar een overzicht van de bestuurlijk-juridische mogelijkheden om de grensoverschrijdende samenwerking te versterken. Centrale vraag daarbij is of die samenwerking verbeterd kan worden door het beter gebruikmaken van de bestaande mogelijkheden op regionaal/provinciaal niveau of dat het noodzakelijk is om de knelpunten aan te kaarten bij de rijksoverheid.

Het eerste artikel in het rapport geeft een overzicht van de mogelijkheden voor decentrale overheden om op publiekrechtelijke basis grensoverschrijdend samen te werken. De tweede en derde bijdrage beschrijven de grensoverschrijdende samenwerking bij rampen en zware ongevallen en de politiële samenwerking, met name bij de criminaliteitsbestrijding . Grensoverschrijdende samenwerking op het terrein van de milieubescherming, de ruimtelijke ordening en het natuurbehoud komt aan bod in het volgende artikel. Aan de hand van uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschap wordt vervolgens bekeken in hoeverre het Europese vrije verkeer van toepassing is op de gezondheidszorg.

Afgesloten wordt met een artikel over de wederzijdse erkenning van diploma's binnen de landen van de Europese Unie.

Grensinfopunt

Uitgever van het rapport is het Grensinfopunt, een landelijke telefonische vraagbaak waar particulieren, bedrijven, overheden en andere organisaties met hun vragen over grensoverschrijdende kwesties terecht kunnen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om vragen over sociale verzekeringen, aftrek van hypotheekrente, ziektekostenverzekering, BTW, opbouw pensioenrecht, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid, grensoverschrijdend ondernemen, kinderbijslag en teruggave inkomstenbelasting. Het Grensinfopunt is bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800-0220145. Dit nummer is ook vanuit België en Duitsland bereikbaar.

Het Grensinfopunt is een landelijk initiatief. Partners in het project zijn: het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Ministerie van Financiën (de Belastingdienst), het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (de sociale Verzekeringsbank: het Bureau voor Duitse Zaken en het Bureau voor Belgische Zaken) en de Provincie Limburg.
---