Madurodam: eerste stad op zonne-energie
Demissionair minister Jorritsma van Economische Zaken heeft, in het bijzijn van president-directeur Henk Dijkgraaf van Shell Nederland en drs. J.B.M. ten Berge, lid van de Raad van Bestuur van ENECO Energie, het in Madurodam gerealiseerde zonne-energieproject overdragen aan Willemien Verloop, de 17-jarige burgemeester van de miniatuurstad.
Madurodam in Den Haag is de eerste stad ter wereld die volledig op (fotovoltaïsche) zonne-energie draait. Het project betreft de realisatie van circa 300 m² elektriciteit producerende zonnecellen op een voor Nederland unieke constructie voor platdaksystemen. Om het belang van zonne-energie uit te leggen aan de één miljoen bezoekers die Madurodam jaarlijks verwelkomt, is onder het motto Solar City een demonstratiewand van 40 m² zonnepanelen van Shell Solar geplaatst met een publieksvriendelijke uitleg over de werking van zonne-energie. De hoeveelheid opgewekte elektriciteit wordt zichtbaar door het branden van de verlichting in maximaal zeven miniatuurhuisjes op de demonstratiewand. Verder legt een 'zonnetafel' in vier talen uit hoe zonne-energie werkt. In de tafel zitten zonnecellen, die lichtenergie omzetten in elektriciteit. Hoe meer licht, hoe meer stroom de zonnecellen leveren. Bezoekers van deze educatieve attractie kunnen op drie zitbanken, gemaakt van zonnepanelen, alle informatie rustig in zich opnemen.
Achtergrond
Madurodam heeft samen met ENECO Energie en Shell het plan uitgewerkt om met zonnecellen elektriciteit te maken. De miniatuurstad gebruikt net zo veel elektriciteit als 35 huishoudens.
Voor het project is subsidie verkregen van de Novem (Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu). ENECO Energie levert een bijdrage aan het project in de vorm van een zogenaamde B-map- subsidie. Shell Solar is de leverancier en installateur van de panelen en Powerlight (USA) heeft de platdakconstructie geleverd. Buro Wilders heeft Madurodam op het spoor van zonne-energie gezet.
Kijk ook op www.madurodam.nl
Den Haag - 25 april 2002
Copyright Shell Nederland 2002