Gemeente Deventer

BETAALDEN GERMAANSE BOEREN MET ROMEINS GELD?

Bij een archeologisch proefonderzoek aan de Holterweg in Colmschate heeft het team Archeologie van de sector Ruimte, Milieu en Wonen, afdeling Volkshuisvesting en Monumentenzorg, onder leiding van Françoise Appels een deel van een dorp uit de 4e eeuw gevonden. Op de plek waar de nieuwe skibaan wordt gebouwd zijn spectaculaire vondsten gedaan: Romeins kleingeld uit de 3e en 4e eeuw, de palissade die het Germaanse dorp omringde en een grote boerderij met - een waarschijnlijk rituele- dierbegraving. Deze unieke vondsten bevestigen de vermoedens van het team dat de locatie een schat aan informatie zou kunnen opleveren. Deze zomer worden de werkzaamheden vermoedelijk voortgezet.

Binnen en buiten de boerderij lag een hoeveelheid munten. Deze munten tonen de beeltenis van Romeinse keizers, onder meer Constantius I (305-306 n.Chr.) en Allectus (293-296 n Chr.). In tegenstelling tot schatvondsten die ten noorden van de Romeinse Rijksgrens in Salland worden gedaan, gaat het hier niet om zilveren munten, maar om koperen kleingeld. Het zou een aanwijzing kunnen zijn dat de Germaanse economie niet alleen op ruilhandel maar ook op geld draaide. Het geld kan ook als decoratie of als speelgoed hebben gediend.

Het team vond ten noorden van de boerderij een dierbegraving. In een langwerpige kuil lagen de botten van een rund begraven. Vermoedelijk hebben dergelijke dierbegravingen voor de Germanen een rituele functie gehad, mogelijk als bouwoffer. In Heeten zijn onlangs vergelijkbare begravingen gevonden.

De archeologen troffen grote hoeveelheden door de boeren zelf gemaakte potten en schalen aan, maar ook stukken Romeins aardewerk, waaronder het beroemde rode terra sigillata. Verder is in een grote afvalkuil een sieraad in de vorm van een bronzen haarnaald en twee ijzeren messen opgegraven.