Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Neushoorn geboren in Burgers' Zoo!

Voor het eerst in veertien jaar is er in Burgers' Zoo een neushoorn geboren! Voor moeder Freya is het weliswaar haar tweede jong, maar haar eerste jong kreeg ze 22 jaar geleden. Daarbij komt ook nog dat Freya met haar 32 jaar een voor neushoorns respectabele leeftijd heeft bereikt. Vandaag, donderdag 25 apeil is de grote dag en mag de kleine neushoorn, Iris, voor het eerst de grote savanne op. Dit is ook de eerste keer dat het publiek haar kan zien.

In 1988 werd er voor het laatst een neushoorn in Burgers' Zoo geboren. Niet alleen in het wild, maar ook in dierentuinen gaat het niet goed met neushoorns. Daarom zijn we gaan meewerken aan een internationaal onderzoek naar de vruchtbaarheid bij neushoorns. Onze twee mannetjes bleken vruchtbaar, maar van de drie vrouwtjes had alleen Freya een cyclus. We hebben zelfs getracht de natuur een handje te helpen door bij haar Kunstmatige Inseminatie toe te passen, maar helaas zonder resultaat. We waren dan ook zeer verheugd toen er weer dekkingen werden gezien. Vanwege de leeftijd van Freya waren de verwachtingen echter niet al te hoog gespannen. Iedere maand stuurden we trouw de tests op naar het onderzoeksinstituut in Wenen. Ongeveer een jaar geleden kregen we het ongelofelijke bericht dat Freya zwanger was. De lange zwangerschap hebben we benut om ons optimaal voor te bereiden. We hebben alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen en bij collega-dierentuinen advies ingewonnen. Ook is er een videosysteem aangelegd. Ondanks alle maatregelen hebben we onze adem ingehouden of het allemaal goed zou gaan met Freya.

Op 19 maart, om 5 uur in de morgen, is Iris geboren. De bevalling is voorspoedig verlopen en Freya toonde zich direct een zeer zorgzame moeder. Ze was zelfs zó zorgzaam, dat Iris in het begin niet aan drinken toekwam; Freya wilde haar namelijk continu kunnen zien. Later op de dag mocht het jong wel drinken bij haar moeder. In het verblijf naast het kraamhok was een weegschaal geplaatst en de verzorgers wisten het jong de eerste dag daarop te lokken: het woog 44,5 kilogram. Dat Freya voldoende en voedzame melk heeft, blijkt wel uit het gewicht van Iris: elke dag komt er ruim een kilo bij. Iris weegt nu zo'n 90 kilo! Omdat het met Iris en Freya zo goed gaat, mochten ze vandaag voor het eerst naar buiten. Daarbij heeft ze tegelijkertijd kennisgemaakt met de andere savannebewoners, zoals giraffen, waterbokken, gnoes en zebra's. Dat was reuze spannend, voor Iris, de andere dieren, en natuurlijk ook voor de medewerkers van Burgers' Zoo!

Fotograaf Gert Janssen van Vidiphoto heeft foto's van Iris' eerste stapjes in het buitenverblijf gemaakt, alsmede van de eerste confrontaties met de andere savannedieren. Indien u in het bezit wilt komen van dit materiaal kunt u contact opnemen met Gert Janssen op 06-53638135.

Voor meer informatie betreffende dit persbericht kunt u contact opnemen met Burgers' Zoo:
Marc Damen, Tel. 026 - 3537209 of fax. 026 - 4430776, Email: M.Damen@burgerszoo.nl

Arnhem, Burgers' Zoo, 25 april 2002