Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam

PLATFORM ZORGINSTELLINGEN GROTE STEDEN

Onorthodoxe oplossingen voor de personeelstekorten in de zorg in de vier grote steden

Op dinsdagmiddag 23 april 2002 vindt in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam een debat plaats over de ernstige personeelstekorten in de zorginstellingen in de grote steden. Het is bekend dat de vacaturegraad in de zorginstellingen in de grote steden gemiddeld genomen twee keer zo hoog is als het landelijk gemiddelde. In de instellingen in de grote steden staan wegens dit personeelsgebrek al afdelingen en bedden permanent leeg. De wachttijden op zorg zijn in de grote steden dan ook veel langer dan nodig. Er is al heel veel gedaan om de instroom en het behoud van personeel op een zo hoog mogelijke peil te brengen, maar er is - vanwege de ongunstige positie van de zorginstellingen in de grote steden op de arbeidsmarkt - nog meer nodig.

Het platform dringt daarom al langer aan op de invoering van een grote-stedentoeslag. Dit is een uitkering van 125 euro netto per zorgmedewerker per maand boven op het normale loon. In andere sectoren en landen heeft dit instrument zijn nut al bewezen. Met zo'n toeslag worden werknemers in de grote steden financieel gecompenseerd voor de hogere woonlasten in de grote stad en/of de kosten en moeite van het forenzen. Anders blijft de aantrekkingskracht van zorginstellingen buiten de grote steden en van het bedrijfsleven in de randstad te groot. Tot op heden is VWS echter nog niet overgegaan tot het vrij maken van financiële middelen voor deze arbeidsmarkttoeslag.

Naast de - voorlopig nog uitblijvende - grote-stedentoeslag zullen daarom in het debat andere meer onorthodoxe maatregelen moeten worden besproken. Zo ernstig is de situatie wel. Bijvoorbeeld wordt gedacht over het op grotere schaal naar de grote steden halen van buitenlandse verpleegkundigen en verzorgenden, ook al heeft dit de nodige haken en ogen. Verder wordt gedacht aan het oprichten of reserveren van afdelingen in verpleeg- of verzorgingshuizen buiten de grote steden in gebieden waar de arbeidsmarkt nog gunstiger is. Bijvoorbeeld een Amsterdamse afdeling in een verpleeghuis meer in het noorden van het land. Hoewel dit mogelijk straks nog de enige manier is om zorg aan alle mensen met een urgente zorgbehoefte te bieden, is duidelijk dat dit een controversiële kwestie is. Zo heeft de Amsterdamse afdeling van de ouderenbond ANBO al laten weten het idee onverteerbaar te vinden.

Het debat staat onder leiding van Fons de Poel en in het panel voor het debat zullen zitting nemen:
I. mevrouw Andrée van Es, voorzitter van GGZ Nederland II. de heer Joop Hendriks, lid van de raad van bestuur van Agis Groep III. de heer Niek de Jong, voorzitter Arcares
IV. de heer Tijmen Meijer, voorzitter van de LVT V. mevrouw Jenneke van Pijpen, secretaris bondsbestuur ABVAKABO en belast met de belangenbehartiging voor de sector Zorg VI. de heer Rob van der Plank, directeur van het bureau van de NVZ

Het debat wordt ingeleid door een tweetal korte presentaties over de personeelsontwikkelingen in instellingen in de grote steden. Deze worden respectievelijk verzorgd door de heer Eelco Damen, voorzitter raad van bestuur IJlanden, een instelling voor verstandelijk gehandicaptenzorg in Amsterdam en door de heer Theo Meuwese, directeur Thuiszorg Den Haag.

Noten voor de redactie:
I. Om belangen van de zorginstellingen in de grote steden te behartigen, is begin 2001 de vereniging Platform Zorginstellingen Grote Steden opgericht. Het gaat het platform met name om belangen op het terrein van arbeidsvoorwaarden, arbeidsmarktbeleid, financiering, infrastructuur en zorginhoudelijke onderwerpen in zoverre deze specifiek op de zorg in de vier grootstedelijke agglomeraties Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht van toepassing zijn. Aan het platform nemen nu 70 instellingen uit de verschillende sectoren en uit de vier agglomeraties deel (ziekenhuizen, verzorgings- en verpleeghuizen, instellingen voor gehandicaptenzorg, GGZ-instellingen en de thuiszorg).
II. Voor nadere informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u zich wenden tot de heer drs. A.G.M. van Elzakker namens het Platform Zorginstellingen Grote Steden (telefoonnummer: 020 512 8888). III. Het debat vindt plaats op dinsdagmiddag 23 april 2002 van 14:45 tot 16:45 uur in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam Zuidoost in Collegezaal 2. Vanaf de hoofdingang van het AMC is een interne bewegwijzering naar Collegezaal 2 aangebracht. Een routekaartje en plattegrond van het AMC zijn te vinden op www.amc.uva.nl. Voor de organisatie van het debat kunt u zich wenden tot de heer H. Polling (020 512 88 88)
Nieuws
Ad Melkert voorstander arbeidsmarkttoeslag voor Amsterdamse zorgsector

Afspraken met de gemeente voor betere parkeervoorzieningen in de zorg Op donderdag 2 mei vindt er een 'gezond bustochtje' plaats 14 mei Conferentie 'Screeningsbeleid en Integriteitsbeheersing' SIGRA in het nieuws
Kunst op je gezondheid

Secretariaat:
Bureau SIGRA
Maassluisstraat 574A
1062 GZ Amsterdam
tel.: 020-5128888
fax: 020-6156301
E-mail: sigra@sigra.nl