Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Twaalfde nationaal park ingesteld: Texel
25 april 2002 -
De Duinen van Texel zijn per 1 mei officieel nationaal park. Het is daarmee het twaalfde nationale park van Nederland. In totaal zullen er 18 nationale parken gerealiseerd worden. Het park is circa 4300 ha groot en beslaat het hele Texelse duingebied, inclusief zandplaat De Hors, de Texelse bossen en de Slufter.
Het duingebied van Texel is een afwisselend landschap met veel natte duinvalleien tussen droge duinen, bossen, heidevelden, kwelders en een uitgestrekte zandvlakte. In het gebied bevinden zich zeldzame planten, zoals de guichelheil en de paddestoel het wasplaatje, en dieren en vogels, zoals de roerdomp en het baardmannetje.
Tijdens de bijeenkomst spreekt staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) per video een boodschap uit. Daarnaast zullen de heer Grijns, directeur directie Noordwest van LNV, en de geest van de heer Jac. P. Thijsse de opening verrichten van Texel natuurmaand.
Onlangs stelde staatssecretaris Faber nog de Loonse en Drunense Duinen in als Nationaal Park. De andere nationale parken zijn: Schiermonnikoog, Dwingelderveld, Weerribben, Groote Peel, Biesbosch, Zuid-Kennemerland, Meynweg, Maasduinen (voorheen De Hamert), Drents-Friese Wold, en het grensoverschrijdend park de Zoom-Kalmthoutse Heide. Het hoofddoel van de instelling van nationale parken is het beschermen van grote natuurlijke gebieden en landschappen, met de daarin aanwezige planten en diersoorten. Daarnaast vormen natuureducatie, natuurgerichte recreatie en onderzoek belangrijke nevendoelen.