Gemeente Baarn

Gemeenteraad Baarn behandelt voorstel voor opvang uitgeprocedeerde asielzoekers

23-04-2002

Door de gemeenteraad van Baarn wordt woensdag 24 april een voorstel behandeld om het particulier initiatief voor het opvangen van uitgeprocedeerde asielzoekers te stimuleren. Verder wordt voorgesteld om de rijksoverheid te laten weten dat het terugkeerbeleid verbeterd moet worden. Ook zal aan het Ministerie van Justitie kenbaar gemaakt worden dat de gemeenteraad van Baarn vindt dat er een vorm van generaal pardon moet komen voor asielzoekers die op 1 april 2001 (bij de invoering van de Vreemdelingenwet) drie jaar of langer in Nederland zijn.

Over de problematiek rond de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers is veel gediscussieerd door de gemeenteraad. Uit die discussies is naar voren gekomen dat de gemeenteraad in meerderheid vroeg om een voorstel van het college van b&w voor de opvang. Hierbij werd gedacht aan steun van de gemeente Baarn aan particuliere organisaties die de opvang verzorgen. Het Baarns Diaconaal Platform en Vluchtelingenwerk Baarn hebben zich aan de raad aangeboden om dit ter hand te nemen.

Het uiteindelijke raadsvoorstel dat 24 april behandeld wordt, geeft een aantal randvoorwaarden aan waaraan het plan van aanpak voor de opvang moet voldoen. Belangrijke voorwaarde is dat uitgegaan wordt van een tijdelijk verblijf, waarbij gewerkt wordt aan terugkeer naar het land van herkomst. Verder moet de opvang voldoen aan de volgende eisen:


1. een sobere opvang die uitsluitend toegankelijk is voor de per 1 april 2002 in Baarn woonachtige (uitgeprocedeerde) asielzoekers (ROA/ex-VVTV) zonder laissez-passer;

2. de opvangvoorziening dient bij te dragen aan het vertrek uit Nederland dan wel aan het voortgezet legaal verblijf in Nederland ;
3. de opvang dient eindig te zijn;

4. de organisatie dient criteria te ontwikkelen voor toetreding en vertrek;

5. de organisatie dient helder te zijn vormgegeven (ook juridisch);
6. de omvang van de noodopvang is in kaart gebracht;
7. de kosten zijn inzichtelijk;

8. de inzet van middelen vanuit het particulier initiatief is inzichtelijk (het maatschappelijk draagvlak voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers is met name in dit onderdeel zichtbaar te maken).

Het uitgangspunt is dat de zorg uiterlijk op 1 juni a.s. kan worden overgedragen aan het particulier initiatief. Tot die tijd worden de huidige uitgeprocedeerde asielzoekers nog op de nu geldende wijze opgevangen.

Uit de discussie in de raadscommissie leek er een unanieme instemming te zijn met het sturen van een brief naar het Ministerie waarin wordt gesteld dat de de uitvoering van het terugkeerbeleid verbeterd moet worden, zodat mensen sneller de noodzakelijke documenten krijgen en beter begeleid worden. Ook voor een verzoek om een generaal pardon voor een bepaalde groep asielzoekers, tekende zich een meerderheid af in de commissie. Het gaat bij dit generaal pardon om de mensen die bij de invoering van de Vreemdelingenwet al langere tijd in Nederland waren en die afkomstig zijn uit landen met een recent verleden van burgeroorlogen en ernstige mensenrechtenschendingen.