Programmabureau CIC


Meer bedrijven kunnen aansluiten bij ICT-kopgroep

De kopgroep van elf vooraanstaande bedrijven, die bezig zijn om knelpunten in de ontwikkeling en inzet van software weg te werken, moet uitgroeien tot minstens honderd bedrijven. Dat verklaarde minister Jorritsma gisteren op het congres 'ICT investeringen in de spotlights' bij monde van directeur ICT Jaap van Scheijen van EZ. Hier kunt u de tekst van de volledige speech (108 kB) downloaden.

De kopgroep van bedrijven (CSC, EDS, IBM, KLM, Kluwer, NAM/Stork, Ordina, PGGM, PinkRoccade, Rabobank en SAP, ondersteund door het Nolan Norton Institute van KPMG Consulting) werkt sinds december vorig jaar aan het inventariseren en oplossen van knelpunten bij de ontwikkeling en inzet van software.

De groep heeft inmiddels vijf concrete punten benoemd waar de schoen vaak blijkt te wringen. Zo wordt er bij de software-ontwikkeling nog te weinig gebruik gemaakt van open standaarden die leverancier-onafhankelijk zijn. Door die standaarden zou nieuw ontwikkelde software gemakkelijker en sneller kunnen worden geïntegreerd in bestaande software.

Meer transparantie
Verder moet de transparantie in het aanbod van ICT-producten en
-diensten worden vergroot. Het is op dit moment nog lastig om producten en diensten van de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. De kopgroep denkt daarom aan het opzetten van een vergelijkingsgids op dit gebied. Daarnaast zou binnen bedrijven de afstemming tussen de ICT-afdeling en de rest van de onderneming moeten verbeteren. Er heerst nu vaak een Babylonische spraakverwarring tussen de digibeten en de whizzkids. Een van de mogelijke oplossingen voor dit probleem is het instellen van een opleiding tot ICT-architect met een beschermde titel. Deze ICT-architect kan intermediair zijn tussen beide partijen. Ook duren software-ontwikkeltrajecten nog vaak te lang en zijn ze te duur, door onvoldoende sturing vanuit de vraag- en aanbodzijde. En tenslotte moet de algemene kennis over ICT in Nederland worden verhoogd, onder andere door verdere integratie van ICT in het onderwijs.

Op dit moment ontwikkelt de groep van elf bedrijven ideeën om de genoemde knelpunten aan te pakken. Een uitstekend initiatief, zo verklaarde de minister gisteren op het congres, dat werd georganiseerd door de Automatisering Gids. Maar die ideeën hebben pas echt grote gevolgen voor Nederland als de kopgroep van elf uitgroeit tot een groep van minstens honderd. Congresdeelnemers die zich aan wilden sluiten bij de groep konden een visitekaartje in een brievenbus doen een mogelijkheid waar goed gebruik van werd gemaakt.

Ook aansluiten bij de kopgroep?
Stuur een mailtje naar de heer Jan Julianus of mevrouw Kawae Chan van het Ministerie van Economische Zaken.