Bartiméus


Persbericht

Blind en zelf je pannenkoek uitkiezen op de menukaart

Iemand die blind is wil ook graag zelf de menukaart lezen om uit te kiezen wat hij wil eten. Een hele menukaart laten voorlezen (én onthouden) is onhandig. Iemand die blind is, wil ook naar een museum en wil ook een verkiezingsprogramma kunnen lezen om zo te bepalen op wie hij gaat stemmen. Deze voor ziende mensen zo normale dingen, vormen voor blinden en slechtzienden vaak een probleem. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die slimme oplossingen bedenken zodat blinden en slechtzienden mee kunnen doen.

Braille tussen de pannenkoeken
Bij de Vereniging van erkende pannenkoekrestaurants was het een slechtziend bestuurslid die het initiatief nam om de menukaarten van de circa zeventig deelnemende pannenkoekhuizen om te laten zetten in braille. Hans Kempers van pannenkoekrestaurants `De Grebbenberg' in Rhenen en `De Waterspiegel' in Maurik vertelt: "Ik vond het een goed idee om ook braille-menukaarten te hebben. Het is een kleine moeite en je doet er mensen een groot plezier mee. Je stuurt eenvoudig de menukaart op diskette naar de Luister- en Braillebibliotheek in Den Haag en binnen een week heb je de gebrailleerde kaarten in huis. En voor zo'n kleine oplage kost het niets."

handen die lezen

Verkiezingen zijn voor iedereen?
Voor veel mensen heel gewoon: je ontvangt een foldertje in de bus, je leest de krant, je leest een verkiezingsprogramma en je vormt je een mening over op welke partij je wilt stemmen. Als je blind of slechtziend bent dan liggen de zaken toch anders. En niet alle landelijke politieke partijen hebben hun verkiezingsprogramma ook in aangepaste vormen gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld een brailleversie of een gesproken versie zijn. Zowel D66 als Partij van de Arbeid hadden beiden het verkiezingsprogramma laten inspreken op cassette. Het CDA was de enige partij die het verkiezingsprogramma in braille beschikbaar had. Leefbaar Nederland en GroenLinks werden door de vraag om een aangepast verkiezingsprogramma op ideeën gebracht en liet ook hun programma inspreken. Inmiddels heeft de Federatie van Nederlandse Blindenbibliotheken alle politieke partijen benaderd en hen op de mogelijkheid gewezen om hun programma's in de laten spreken op cassette. Een aantal van hen heeft hierop al positief gereageerd.

Blind en toch kunst kijken in een museum
"Ik heb dertig musea gevraagd of het mogelijk was om met blinde of slechtziende mensen het museum te bezoeken. Slechts één van die dertig musea had materiaal in braille. Dit was de Beeldentuin in Beerschoten. In deze beeldentuin heeft kunstenaar Jits Bakker met behulp van Bartiméus gezorgd voor een gebrailleerde routebeschrijving met beschrijvingen van de beelden en gebrailleerde bordjes bij de beelden." aldus Kim van Dijk, persvoorlichter van Bartiméus, organisatie voor onderwijs, zorg en dienstverlening aan mensen met een visuele beperking.

De meeste musea gaven daarnaast aan dat het niet mogelijk was om de tentoongestelde stukken aan te raken. De Nieuwe Kerk liet weten dat blinde- of slechtziende bezoekers de beelden niet mochten aanraken, omdat ze bang waren dat ook andere bezoekers de beelden gingen aanraken. Sommigen lieten wel weten dat ze door de vragen van Bartiméus op ideeën werden gebracht en daardoor van plan waren om iets te gaan ontwikkelen voor blinde en slechtziende museumbezoekers. Het Oorlogs- en verzetsmuseum kondigde aan om een speciale rondleiding te gaan opzetten en het glasmuseum Hoogeveen gaf aan naast de huidige speciale rondleiding ook braillemateriaal te gaan maken. Ook Kinderwereld besloot om speciale rondleidingen te gaan organiseren.