Gemeente Helden

Eindverslag leefbaarheiddiscussie Koningslust De discussie over de leefbaarheid in Koningslust is afgerond. Het eindverslag van de dorpsraad is gereed en wordt op 25 april aan het college van B&W van de Gemeente Helden aangeboden. Deze gebeurtenis vindt plaats in dorpshuis de Sprunk en begint om 19.30 uur. Voorgeschiedenis
Het project leefbaarheiddiscussie is ongeveer een jaar geleden gestart. Om verzekerd te zijn van deskundige begeleiding werd contact gezocht met de Stichting Vorkmeer. Eerst werd door de dorpsraad een visie opgesteld over het werken aan de leefbaarheid in Koningslust en welke rol de dorpsraad daarin moest spelen. De dorpsraad kwam tot de conclusie dat vooral de inwoners geactiveerd moesten worden en zelf moesten aangeven wat zij vonden van de leefbaarheid en wat er voor de toekomst moest gebeuren. Naar aanleiding van de visie werd een projectplan opgesteld voor een brede en allesomvattende discussie over de leefbaarheid.

De discussieavonden
In totaal werden er veertien discussieavonden gehouden waaraan ongeveer 100 inwoners hebben deelgenomen. De leiding van de discussieavonden was in handen van Wil van der Coelen van de Stichting Vorkmeer. De groepen waren verdeeld over vier leeftijdscategorieën. Verder werd gesproken met de directie van Savelberg, met het team van de basisschool en met bestuurders van de koningsluster verenigingen. De avonden verliepen vaak met diepgaande discussies, maar steeds werd weer door inwoners aangegeven dat we vanuit het dal in de leefbaarheid in Koningslust de weg omhoog moeten zoeken, samen met de betreffende overheden zoals de gemeente. Voor problemen werden vaak concrete oplossingen aangegeven, hetgeen de avonden vruchtbaar maakte.

Het eindrapport
Van alle avonden werd een gedetailleerd verslag gemaakt. Uit deze verslagen werd het eindverslag opgemaakt, waarin per onderwerp de resultaten werden geëvalueerd en van conclusies voorzien. In totaal gaat het over twintig onderwerpen die praktisch het gehele leefbaarheidsterrein omvatten.

Het concept eindrapport werd eerst besproken met alle deelnemers en daarna op 4 april gepresenteerd aan de inwoners. Het uiteindelijke rapport omvat 80 paginas tekst en is voorzien van fotos uit Koningslust.

Er zijn twee uitgaven. Een in zwart-wit-druk voor brede verspreiding. Inwoners van Koningslust kunnen dit rapport aanvragen bij het secretariaat van de dorpsraad. Het rapport ligt ook ter inzage in de Sprunk en mensen kunnen een digitale versie aanvragen op het e-mail adres pamgeurts@hetnet.nl. Verder is er een kleurendruk, die verspreid zal worden onder de officiële contacten van de dorpsraad.

De resultaten
Zoals reeds vermeld zijn er conclusies op twintig onderwerpen over de leefbaarheid. De belangrijkste conclusies zijn:


* Er zal onderzocht worden of er behoefte is aan zorgwoningen voor ouderen. Het traject lijkt op het traject zoals dat in Grashoek is uitgevoerd en wordt binnenkort opgestart. Bij gebleken behoefte zal er vervolg plaatsvinden.

* Het verbouwen van de kloosterboerderij tot apartementen voor jongeren, licht gehandicapten van Savelberg en mogelijk ouderen zal onderzocht worden.

* Koningslust en Savelberg zullen meer gestructureerd gaan samenwerken. We zullen met Savelberg onderzoeken welke voorzieningen van Savelberg tegen vergoeding (door zorgverzekeringen) ook door inwoners van Koningslust gebruikt kunnen worden. Als toekomstvisie is door inwoners van Koningslust en Savelberg aangegeven dat Koningslust en Savelberg ook fysiek aan elkaar moeten groeien, hetgeen woningbouw langs De Koningstraat inhoudt. Verder zal onderzocht worden of de pastorie geschikt is als sprinplankwoning voor bewoners van Savelberg . Er zal samen met Savelberg een experiment worden opgestart waarbij in Koningslust een dorpswinkel voor eerste levensbehoeften wordt opgezet.

* Dorpshuis de Sprunk zal meer een ontmoetingsplek moeten worden waarin meerdere voorzieningen gehuisvest zullen zijn. Te denken valt aan de geldautomaat, postvoorziening, bibliotheekpunt, zorgcentrum voor ouderen enzovoort.

* De herinrichting van de kern Koningslust zal sneller ter hand moeten worden genomen. Belangrijk hierin is dat we een duidelijk centrum krijgen met de kerk-Sprunk-school als spil. Hiertoe zal de Sprunk duidelijker ontsloten moeten worden. De inwoners zijn van mening dat de inrichting van het dorpsplein gelijktijdig met het vervangen van het riool onder de Poorterweg moet plaatsvinden.
* In Koningslust zal meer en geleidelijke woningbouw moeten plaatsvinden. Deels kan dit door gebruik te maken van speciale regels t.a.v. woningbouw, maar ook het reguliere aantal per jaar zal hoger moeten. Vooral het realiseren van woningen in bestaande gebouwen zorgt voor meer woningbouw.

* Verenigingen hebben het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Het gaat om een schommelend aantal leden en om te weinig aanwas van bestuurders. Voor dit laatste werd voorgesteld om jongeren eerder te betrekken bij het bestuurswerk. Enkele verenigingen doen dit al met goed resultaat. De jongeren geven zelf ook aan dit te willen. Verder zal onderzocht worden of er een ondersteuningspunt voor verenigingen moet komen, bijvoorbeeld bij Vorkmeer.

* Speciale aandacht verdienen de jongeren van 12 tot 16 jaar. De wensen van deze jongeren zijn concreet en realiseerbaar, hoewel niet alles in een keer kan. Het gaat over enkele speciale voorzieningen waaran komend jaar zeker samen met de jongeren gewerkt gaat worden. Vooral het voorstel een keer per jaar overleg te hebben met de dorpsraad valt bij de dorpsraad in goede aarde. Het bevestigt de indruk van de dorpsraad dat we te maken hebben met een goed aanspreekbare groep die zelf ook inbreng wil hebben.
* In de omgeving van Koningslust moeten de kleine landschapselementen weer teruggebracht worden. Het natuurgebied Vlakbroek kan verder worden uitgebreid richting Schenskenweg. Mogelijk kan hier als pilot een soort landschapspark worden gerealiseerd.

Hoe verder met het werk aan de leefbaarheid? De conclusies zijn ook omgezet in een actielijst voor Koningslust. Let op: Hier staat dus Koningslust en niet de dorpsraad. De dorpsraad zal waar nodig wel initiatieven nemen bij het oprichten van groepen of het leggen van contacten. Maar uiteindelijk zullen toch inwoners die ergens belang bij hebben of iets willen realiseren het werk aan onderwerpen moeten trekken. De dorpsraad zal waar nodig betrokken zijn en over alle onderwerpen heen zaken afstemmen.

Diverse onderwerpen zullen geheel door inwoners gerealiseerd moeten worden, maar er zijn ook zaken waarbij bijvoorbeeld de gemeente de kar zal moeten trekken. Een voorbeeld hiervan is de herinrichting van Koningslust. Voor deze onderwerpen is wel goed overleg en inbreng van de inwoners nodig. Verder verwacht Koningslust en de dorpsraad dat de gemeente met een plan en met een planning komt. Het kan nu niet meer zo zijn dat de uitvoering aan het toeval wordt overgelaten en dat steeds maar met prioriteiten geschoven wordt. In feite vraagt Koningslust dat de toezeggingen, ook gedaan in de visie van de gemeente en in de programmas van de politieke partijen, worden nagekomen en dat samen aan de realisatie gewerkt wordt.

Het aanbieden van het eindrapport op 25 april aan het college is het einde van de leefbaarheiddiscussie en het is het begin van een veel langer traject, namenlijk het werken aan de toekomst van Koningslust. De dorpsraad roep alle inwoners van Koningslust op om naar deze belangrijke gebeurtenis te komen.


-