Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Schiphol onder brandweer Kennemerland

25 april 2002

Minister K.G. de Vries en staatssecretaris G.M. de Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) willen de gemeente Haarlemmermeer - met de luchthaven Schiphol - onderbrengen bij de regionale brandweer en de geneeskundige hulpverlening van de regio Zuid- en Midden-Kennemerland. Nu valt Haarlemmermeer nog onder de Amsterdamse regionale brandweer en geneeskundige hulpverlening, terwijl Haarlemmermeer onder de politie van Kennemerland valt. De bewindslieden willen, net als elders in het land, ook rond Schiphol een gelijke regio-indeling van politie, brandweer en geneeskundige diensten. Op die manier is de kwaliteit van de rampenbestrijding in dit gebied beter gewaarborgd.

Dat schrijven de minister en de staatssecretaris aan de Tweede Kamer en aan de provincie Noord-Holland.

De provincie Noord-Holland had in november 2001 aangegeven de huidige situatie met ongelijke regio-indeling te willen handhaven. De provincie baseerde zich daarbij op adviezen van het Crisis Onderzoeksteam (COT) en van KPMG. Minister De Vries en staatssecretaris De Vries maken uit het rapport van het COT daarentegen juist op dat de huidige voorbereiding op de rampenbestrijding rond Schiphol niet optimaal is. Verder blijkt uit het COT-rapport dat de afstemming tussen de hulpverleningsdiensten niet goed verloopt en dat dubbel werk moet worden gedaan doordat de regio-indeling van de verschillende hulpverleningsdiensten niet gelijk is. Het COT en KPMG wijzen voor de korte termijn op organisatorische problemen als gevolg van een verandering in regio-indeling, maar op de langere termijn zullen die problemen zich volgens de bewindslieden niet voordoen. Zij gaan dan ook niet akkoord met handhaving van de huidige situatie, en willen in het belang van de kwaliteit van de rampenbestrijding rond Schiphol komen tot gelijke regios van politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening.

Een gelijke regio-indeling voor alle hulpverleningsdiensten is ook het landelijke beleid, dat wordt ondersteund door adviezen van de commissie-Oosting en de commissie-Alders, die respectievelijk de vuurwerkramp in Enschede en de nieuwjaarsbrand in Volendam onderzochten.


---