Koninklijk Horeca Nederland

25 april 2002
Eerste ronde Horeca CAO in goede sfeer verlopen

Koninklijk Horeca Nederland is vandaag weer met de vakbonden FNV Horecabond en CNV Horeca om de tafel gaan zitten om te praten over een nieuwe CAO voor de bedrijfstak horeca. De huidige Horeca CAO loopt op
1 juli af.


De eerste onderhandelingen zijn in een constructieve sfeer verlopen. Er is ruim twee uur gesproken over de voorstelbrieven van de drie partijen.

De werkgeversdelegatie komt met een passend loonvoorstel op het moment dat de contouren van het totaalpakket zich aftekenen. Koninklijk Horeca Nederland zet verder in op een CAO met een looptijd van twee jaar. Het Bedrijfschap Horeca & Catering kenschetst 2002 als een onzeker jaar voor de ondernemer. Het is niet te voorspellen hoe de omzetten en kosten in de horeca zich gaan ontwikkelen. In deze situatie is het noodzakelijk om de loonkosten te matigen.

Met de nieuwe CAO wil Koninklijk Horeca Nederland terug naar de basis: een minimum-CAO. Het is onmogelijk om voor zo'n diverse bedrijfstak als de horeca alle afspraken gedetailleerd en uitputtend op papier te zetten. De CAO moet een basisvoorziening zijn waarin afspraken staan over de arbeidsvoorwaarden tussen werkgevers en werknemers. Als er behoefte is aan aanvullende voorwaarden, dan kan iedere ondernemer in overleg met zijn werknemers daar een eigen invulling aan geven.

Een gevolg van deze basisafspraken is dat Koninklijk Horeca Nederland alleen wil spreken over een loonsverhoging van de loontabellen die in het CAO-boekje staan. Voor aanvullende loonafspraken zullen werknemer en werkgever zèlf over een mogelijke verhoging moeten onderhandelen. Koninklijk Horeca Nederland verwacht dat kwaliteit en inzet van werknemers door de individuele werkgever zal worden beloond. Om die reden wil Koninklijk Horeca Nederland ook dat het automatisme van functiejaren wordt doorbroken.

Andere bespreekpunten zijn:

bullet het flexibeler inzetten van personeel,
bullet het schrappen van de `losse dienst',
bullet het schrappen van de zondagstoeslag,
bullet het terugbrengen van loondoorbetaling bij ziekte (na drie maanden wordt 90% van het loon doorbetaald).

Opmerkelijk genoeg hebben vakbonden nu al aangegeven dat de laatste twee voorstellen voor hen onbespreekbaar zijn.

De Horecabond FNV en CNV Horeca zetten in op een nieuwe CAO voor één jaar met een loonsverhoging van vier procent. De FNV zet in op meer zeggenschap voor werknemers over het opnemen van vrije dagen en betere en structurele afspraken over scholing. Het CNV wil verder goede afspraken over het combineren van arbeid en zorg, zoals zorgverlof en calamiteitenverlof.

De volgende gespreksrondes voor de nieuwe CAO staan gepland op 16 mei, 23 mei en 17 juni.