Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten roofzuchtig? (25/04/02)

Het oude liedje herhaalt zich. De gemeente melkt haar inwoners uit met roofzuchtige lastenverzwaringen. Aldus althans het hoofdartikel van De Telegraaf van vandaag (25 april 2002). Enige feiten:


-In 2002 wordt 182 miljard aan belastingen en sociale premies geïnd. Het aandeel van gemeenten daarin is drie procent.
-In een gemeente als Delft maakt de gemeentelijke heffing 19 procent uit van de totale woonlasten. Ter vergelijking: het aandeel in de totale woonlasten van het (rijks-) eigen woningforfait is 25 procent.
-In de periode 1994 tot en met 2002 zijn de rijksbelastingen gestegen met 60,32 procent (dit ondanks de lastenverlichting als gevolg van het nieuwe inkomstenbelastingstelsel). In dezelfde periode van acht jaar zijn de gemeentelijke lasten gestegen met 57,1 procent.

Bron van deze gegevens? Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit van Groningen. Datzelfde COELO publiceerde deze week zijn periodieke cijfers over de gemeentelijke lastenstijgingen, waarover de media de laatste dagen (in wisselende nuances) publiceerden.

Overigens heeft de VNG in haar boekje: Waardering voor het gemeentelijk belastinggebied standpunten en nog meer feiten gebundeld die beogen de discussie te zuiveren van enkele veel voorkomende misverstanden over gemeentelijke belastingheffing.