Ingezonden persbericht

Enschede, 24 april 2002

MARIJNISSEN IN ENSCHEDE:

PARLEMENT MOET EINDE MAKEN AAN GEDOGEN ONVEILIGHEID

Er is veel beloofd en toegezegd maar bitter weinig waargemaakt en geleerd na de vuurwerkramp in Enschede, nu bijna twee jaar terug. Dat constateert SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen vanavond in een spreekbeurt in Enschede. Eerder vandaag sprak de SP-voorman met een vertegenwoordiging van slachtoffers van de ramp die Nederland even stil maakte maar waarvan de uitwerking op politiek en samenleving marginaal blijkt.

Volgens Marijnissen bestaan ondanks de verschrikkelijke ervaring van Enschede overal in het land nog steeds veel onveilige situaties, weten omwonenden nog steeds niet welke gevaren hen mogelijk bedreigen, zijn rampenplannen niet op orde en blijven overheden en bedrijven laks en halfslachtig als het gaat om het wegnemen of verminderen van bestaande risico's. Aan dat Grote Gedogen dient door het nieuwe parlement onverwijld een einde te worden gemaakt. De toezeggingen over zaken als de Risico-Atlas van Nederland, de door de SP voorgestelde en door de minister overgenomen 'geveletikettering' van risicobedrijven, het volledig actualiseren van gemeentelijke rampenplannen en de beëindiging van gevaarlijke transporten (zoals chloor) moeten door de nieuwe Tweede Kamer meteen afgedwongen worden van de nieuwe regering.

Marijnissen wil dat minister Pronk alsnog zijn beloften inzake beëindiging van het transport van chloor over het spoor gestand doet. De verliespost van producent AkzoNobel tengevolge van een transportverbod op chloor kan uit de verwachte recordwinst eenvoudig opgevangen worden aldus Marijnissen. Bij een transportongeval met chloor kunnen mogelijk duizenden doden en gewonde vallen. Wekelijks rijden nu nog nachtelijke chloortreinen van Delfzijl en Hengelo naar Rotterdam-Botlek door dichtbevolkte centra. De chloorfabrieken in Hengelo en Delfzijl dienen op termijn omgebouwd te worden tot productiebedrijven van chloorvervangers. Marijnissen noemde als voorbeeld dat zoiets heel goed kan het bedrijf Eternit in Twente. Jarenlang voerde de SP actie tegen de productie van asbest vanwege de dodelijke gevolgen van ingeademde asbestvezels. Het bedrijf wist een productieverbod lange tijd tegen te houden met het argument dat dat tot sluiting van het bedrijf zou leiden. Na het alsnog tot stand komen van het productieverbod is Eternit succesvol overgeschakeld op asbestvrije producten en laat zich daar nu zelfs op voorstaan. Soortgelijke ervaringen deed de SP op in haar lange strijd tegen AkzoNobel-dochter Diosynth in Marijnissen's woonplaats Oss. Onder druk van de acties veranderde dit bedrijf van grootste vervuiler van Noord-Brabant tot modelbedrijf op milieugebied. Marijnissen hekelt vanavond ook de onvoorstelbare laksheid van de overheid inzake asbestwegen in Twente. Pas na lang aandringen zijn de vele kilometers met asbest verharde wegen die onder de gemeenten vallen inmiddels gesaneerd. Tal van particuliere maar wel voor iedereen toegankelijke wegen bevatten nog steeds het dodelijke materiaal. Volgens het comité Asbestslachtoffers zijn er in de afgelopen jaren aantoonbaar tenminste zeven mensen overleden als gevolg van op asbestwegen en andere verhardingen vrijgekomen asbestvezels.

Meer info: Wim Herstel, 06 12764857

SP- eerste weg links
Landelijk secretariaat, Vijverhofstraat 65, 3032 SC Rotterdam T (010) 243 55 55 F (010) 243 55 66 E sp@sp.nl I www.sp.nl