VEWIN
http://www.waterleiding.nl

VEWIN: centraal tarieftoezicht voorbarig

VEWIN PERSBERICHT

Vereniging van Waterbedrijven in Nederland

Centraal tarieftoezicht voorbarig

Minister Pronk heeft zojuist het wetsontwerp Eigendom Waterbedrijven ingediend bij de Tweede Kamer. In dit wetsontwerp wordt het toezicht op de watertarieven ingrijpend veranderd. Als het aan het Kabinet ligt, krijgen de aandeelhouders (provincies & gemeenten) niet meer het recht om watertarieven vast te stellen. VEWIN is voorstander om de eigendom van waterbedrijven wettelijk te regelen, maar is van mening dat het voorbarig is om nu aan te kondigen dat de watertarieven door de Rijksoverheid centraal worden gereguleerd. Dit toezicht druist bovendien in tegen de afspraken die het kabinet eerder met de sector maakte bij de behandeling van de Hoofdlijnennotitie Herziening Waterleidingwet. Afgesproken was dat de waterbedrijven eerst zouden benchmarken en dat dit systeem na vijf jaar zou worden geëvalueerd.

Geen misverstand: waterbedrijven zijn voorstander van adequaat toezicht. Niet alleen op de prijzen, maar ook op de waterkwaliteit, leveringszekerheid, het milieu en de dienstverlening. Dat integrale toezicht bestaat al lang en vindt plaats door de eigenaren van de bedrijven, dus gemeenten en provincies. Als extra middel voor dit integrale toezicht bestaat al enkele jaren de VEWIN-benchmark, een sectorbreed bedrijfsvergelijkend onderzoek waarin de prestaties van de waterbedrijven op het gebied van waterkwaliteit, dienstverlening, milieu en doelmatigheid helder op een rij worden gezet. Uit deze benchmark komt naar voren dat de waterbedrijven goed presteren.

De Minister stelt dat de drinkwaterkwaliteit en leveringszekerheid in Nederland van een zeer hoog niveau zijn, ook in vergelijking met andere West-Europese landen. Daarbij verschillen de watertarieven op Europees niveau niet, aldus Pronk. De sector vraagt zich dan ook af wat de noodzaak is om het huidige systeem, zonder overleg, te verlaten. Bovendien is over het nut van centraal tarieftoezicht in de watersector niets bekend, ook niet over de mogelijke gevolgen voor de waterkwaliteit, de leveringszekerheid, de dienstverlening en het milieu.

VEWIN wenst eerst samen met het Rijk en de aandeelhouders, verenigd in IPO en VNG, het bestaande systeem van toezicht te evalueren.


- einde persbericht -