Amstelland NV

Persbericht

Hengelo, Nieuwegein, 24 april 2002

Westermaat Campus uitgeroepen tot beste nieuwe bedrijvenpark

Bedrijvenpark Westermaat Campus te Hengelo is uitgeroepen tot het beste nieuwe bedrijvenpark van Nederland. De initiatiefnemers gemeente Hengelo (Ov.) en projectontwikkelingsmaatschappij Amstelland ontvingen gisteren een stimuleringspremie van ¤ 20.000 van het ministerie van Economische Zaken voor het bedrijvenpark, dat volgens de jury van uitmunt in ontwerp, flexibiliteit, duurzaamheid en parkmanagement.

Westermaat Campus kreeg eveneens de status van voorbeeldproject "Architec-tuur & Bedrijventerreinen" van het Ministerie van Economische zaken, in het kader van de Tien Grote Projecten uit de Architectuurnota. Aan de uitverkiezing namen 28 projecten deel. Naast Westermaat Campus werden ook de projecten Stichtsekant in Almere en Rivierzone in Vlaardingen onderscheiden.

Prijsvraag
De prijsvraag werd georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Tuin- en Landschapsarchitectuur (NVTL) in samenwerking met het Ministerie van Econo-mische Zaken en de Beroepsvereniging van Nederlandse Stedebouw-kundigen en Planologen (bnSP). De jury bestond uit rijksbouwmeester prof. ir. J.M.J. Coenen, drs. P.Ph. Dordregter (voorzitter Internationaal Groenforum), drs. J.J. Modder (secretaris NIROV), ir. C.E.C. de Reus (voorzitter Neprom), mr. E.J. de Vries (juryvoorzitter en plv. directeur-generaal Ondernemingsklimaat van het ministerie van Economische Zaken) en prof. ir. M. Vroom, buiten-gewoon lid NVTL.

Parkmanagement
Amstelland en de gemeente Hengelo sloten in februari 2002 een publiek-private samenwerkingsovereenkomst voor de gronduitgifte en ontwikkeling van Wester-maat Campus, een bedrijvenpark aan de A1 in Hengelo. Dankzij een vernuftige grondexploitatie ligt er bij de start al een karakteristiek Twents landschapspark, voorzien van alle infrastructuur. Om het park mooi te houden, participeren de toekomstige gebruikers, de gemeente en Amstelland in een beheerformule. Dit 'parkmanagement' biedt hen tevens voordelen van gezamenlijke inkoop van diensten als beveiliging en afvalverwerking, wat kan worden uitgebreid tot zaken als facility management, bedrijfsfitness of kinderopvang. De totale investering in gronden en gebouwen wordt geraamd op ¤ 200 miljoen. Westermaat Campus omvat 27 hectare, waarvan veertig procent uit groen en water bestaat. Naar verwachting zullen er 2000 mensen komen te werken in bedrijfs- en kantoorgebouwen met een totale oppervlakte van meer dan 150.000 m2.

Parkinrichting verwerkt in grondexploitatie
Wie zich op Westermaat Campus vestigt, hoeft nooit 'in de rotzooi te zitten' of te wachten totdat het park af is. Het park is van meet af aan volledig ingericht met alle infrastructuur, bosschages en waterpartijen. Het vormt een Twents coulis-senlandschap met verhoogde es. Bedrijven vestigen zich er als op een campus, erfafscheidingen zijn taboe. Iedereen profiteert van het gezamenlijke groen. De gemeente Hengelo en Amstelland Ontwikkeling Grondbedrijf participeren elk voor 50 procent in de Grondexploitatiemaatschappij Campus CV/BV. Zij hebben beide geïnvesteerd in de aanleg van park en infrastructuur.

De inrichting van het park en de architectuur van de gebouwen geschiedt aan de hand van een beeldkwaliteitsplan van architect Hans ter Beek van het bureau Op ten Noort Blijdenstein te Utrecht. Westermaat Campus wordt duurzaam gebouwd en kent een intensief ruimtegebruik, waardoor veel open terrein ontstaat.

Opstalontwikkeling
De ontwikkeling van maximaal 80 procent van de kavels is in handen van Amstelland Ontwikkeling Vastgoed, dat hiervoor samenwerkt met Dura Vermeer en Droste Vastgoedontwikkeling. Op de overige kavels kunnen bedrijven zelf gebouwen realiseren.

Amstelland Ontwikkeling Vastgoed, gevestigd in Nieuwegein, geeft vorm en inhoud aan werk- en winkelomgevingen door heel Nederland. Amstelland Ontwikkeling Vastgoed BV en Amstelland Ontwikkeling Grondbedrijf BV behoren tot het beursgenoteerde Amstelland NV.

Noten voor de redactie,