Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
11 april 2002

Wereldwijde roep om stilte
6e Internationale Geluidsbewustwordingsdag

Op 24 april a.s. is het International Noise Awareness Day. Tijdens deze 6e internationale Geluidsbewustwordingsdag worden wereldwijd in tal van landen acties ondernomen om het publiek bewust te maken van de gevaren van te veel en ongewenst geluid. De Stichting Bestrijding Akoestische Milieuvervuiling (BAM) en de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) organiseren die dag een bijeenkomst in de Geertekerk te Utrecht.

Donateurs en sympathisanten van BAM en NSG komen op woensdagmiddag 24 april bijeen om hun roep om rust en stilte kracht bij te zetten. Als gastspreker treedt dan op prof. dr. Pieter Jan Stallen, bijzonder hoogleraar toegepaste psychologie van de geluidshinder aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is er voor de deelnemers ruimschoots gelegenheid om ideeën uit te wisselen over hoe hun roep om stilte meer gehoor vindt.

Deken van geluid
Nederland gaat schuil onder een deken van geluid, vooral de Randstad. Ongeveer twee van de drie Nederlanders ondervinden regelmatig overlast van een of andere vorm van geluid. Voor circa 40% van de Nederlanders is zelfs sprake van ernstige overlast. De grootste hinderbronnen zijn wegverkeer, buren en luchtvaart. Maar ook het lawaai van bedrijven, cafés en treinen is voor honderdduizenden mensen een dagelijkse bron van ergernis. Om nog maar te zwijgen over het muziekgeweld tijdens evenementen in de open lucht, mobieltjes, 'boomcars', achtergrondmuziek in winkels en deuntjes tijdens mededelingen op radio en tv.

Gezondheid
Teveel geluid leidt niet alleen tot ergernis, het levert voor velen ook gezondheidsrisico's op. Volgens wetenschappers zijn voldoende bewijzen voorhanden die aantonen dat er een relatie is tussen veel geluid en gehoorschade, verhoogde bloeddruk, hartziekten, slaapverstoring en hinder. Alleen al in ons land is bij meer dan één miljoen mensen sprake van verminderde slaapkwaliteit door veel geluid in de woonomgeving. Bij duizenden is sprake van gehoorschade, verhoogde bloeddruk of zelfs hartziekten als gevolg van een hoge geluidsbelasting op het werk, tijdens ontspanning of thuis.