Rijksuniversiteit Groningen

27 mrt 2002

Nummer 44 27 maart 2002

Arctische Top: 200 poolonderzoekers bijeen in Groningen

ASSW (Arctic Science Summit Week)
Interactie tussen arctische en gematigde zones Verleden en heden
Het Arctisch Centrum
Noot voor de pers

Veroorzaken ganzen woestijnvorming in het noordpoolgebied? En wat heeft dat te maken met de landen van de gematigde streken? Deze en soortgelijke vragen komen op woensdag 24 april 2002 aan de orde op de Science Day van de Arctic Science Summit Week in Groningen. Het doel van de Science Day is het belichten van onderzoek in het noordpoolgebied (de Arctis) vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines, waaronder archeologie, biologie en oceanografie.

Voor het eerst komt de top van de Arctische wetenschappelijke wereld naar Nederland. Naar verwachting zullen ruim 200 poolonderzoekers deelnemen. Het is een unieke kans het onderzoek in het poolgebied onder de aandacht te brengen van de Nederlandse wetenschappelijke wereld. Bovendien kan de ASSW de Nederlandse deelname aan internationale onderzoeksprogramma's van IASC, AMAP en de Arctic Council bevorderen.

ASSW (Arctic Science Summit Week)

De Science Day vormt het hoogtepunt van de Arctic Science Summit Week. Deze Arctische Top begint op zondag 21 april en duurt tot en met vrijdag 26 april. Het doel is het bevorderen van de coördinatie en de samenwerking op alle gebieden van de arctische wetenschap. Tegelijkertijd biedt de Arctische Top de gelegenheid wetenschappelijke en bestuurlijke vergaderingen te combineren. Gedurende de week vergaderen de Arctic Ocean Science Board, de European Polar Board, het Forum of Arctic Research Operators, het International Arctic Science Committee en andere organisaties. Ook komen veel internationale onderzoeksprojecten in het Arctisch gebied voor het voetlicht.

Interactie tussen arctische en gematigde zones

De Science Day heeft als onderwerp 'Interactions between the Arctic and the Temperate Zones'. Op het programma staan presentaties van internationaal toonaangevende wetenschappers die vanuit hun eigen discipline een aspect van deze relatie toelichten. Zo is er een verband tussen de omvang van Arctische ijsmassa's en het niveau van de zeespiegel. Hans Oerlemans (Universiteit Utrecht), winnaar van de Spinoza-prijs 2001, en zijn collega Julian Dowdeswell (Verenigd Koninkrijk) presenteren de nieuwste onderzoeksresultaten. Warme en koude golfstromen zijn eveneens van groot belang voor het klimaat in onze omgeving, vandaar dat het belangrijk is te weten hoe deze golfstromen lopen, en hoe ze veranderen. De Arctische Oceaan speelt daarbij een cruciale rol, zoals klimaatsdeskundige Michael Sarnthein (Duitsland) zal aantonen.

Verleden en heden

De Arctis heeft niet alleen invloed op het klimaat en de omstandigheden hier. Het omgekeerde geldt ook, en niet alleen in deze tijd. Zo heeft ecologisch-archeologisch onderzoek van Louwrens Hacquebord (Arctisch Centrum, RUG) aangetoond dat de Europese walvisvaarders vanaf de zestiende eeuw het milieu in het noordpoolgebied sterk hebben beïnvloed. John Smith (Canada) onderzoekt een recente vorm van beïnvloeding; radioactiviteit, afkomstig uit West-Europa, duikt op in de wateren van het zeer kwetsbare Arctische gebied. Ten slotte laten de biologen Rudi Drent (RUG) en Robert Jefferies (Canada) zien hoezeer ganzen afhankelijk zijn van de omstandigheden in beide gebieden. Jefferies werpt een licht op de relatie tussen intensieve landbouw in bijvoorbeeld West-Europa en de Verenigde Staten en woestijnvorming in de toendra.

Het Arctisch Centrum

De organisatie van de ASSW is in handen van het Arctisch Centrum onder auspiciën van het International Arctic Science Committee. Het Arctisch Centrum maakt deel uit van de Rijksuniversiteit Groningen en heeft zich ontwikkeld tot het platform voor Nederlands poolonderzoek. Oorspronkelijk is het Arctisch Centrum opgericht om onderzoek naar cultuur en talen in het poolgebied te stimuleren. Later is daar archeologisch, historisch, ecologisch en geografisch onderzoek aan toegevoegd. Dit heeft geresulteerd in een interdisciplinair onderzoeks- en onderwijsprogramma, waarin aandacht bestaat voor het natuurlijke en menselijke milieu in het Arctisch gebied. Inmiddels hoort ook Antarctica tot het onderzoeksgebied. Het Arctisch Centrum vertegenwoordigt Nederland in een aantal internationale Arctische organisaties en programma's, zoals het International Arctic Science Committee en het Arctic Monitoring Assessment Programme.

Noot voor de pers


- Meer informatie: drs. K.I.M. van Dam, Arctisch Centrum, tel. (050)363 5817, fax: (050)363 4900 of e-mail k.i.m.van.dam@let.rug.nl

- De Science Day vindt op woensdag 24 april 2002 in de Martiniplaza te Groningen plaats en is voor een breed wetenschappelijk publiek toegankelijk. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Voor inschrijving en programma: zie http://odur.let.rug.nl/assw/


- de gehele Arctic Science Summit Week (ASSW) duurt van 21-26 april;