Gemeente Breda

23-04-2002

Verhuizing nachtopvang t IJ en opening dagopvang.

Woensdag 24 april verhuist t IJ, de nachtopvang voor dak- en thuisloze personen, naar de nieuwe locatie aan de Slingerweg nummer 90. Naast nachtopvang wordt het gebouw 4 dagen per week overdag opengesteld voor dagopvang van dak- en thuislozen.
Op 12 juni zal de wethouder Welzijn de nieuwe accommodatie officieel openen.

In augustus 2001 heeft de gemeente besloten om het voormalige RWS-gebouw aan de Slingerweg geschikt te maken als 24-uursvoorziening voor dak en thuislozen. De Maatschappelijke Opvang Breda en omstreken verzorgt de exploitatie van bovenstaande voorziening die de naam gaat dragen dag en nachtopvang t IJ. Met deze nieuwe huisvesting wordt een eerste stap gezet in de ontwikkeling van een 24-uursvoorziening voor dak- en thuislozen. Het voorzieningenaanbod wordt gehandhaafd. Dat houdt in dat voor de nachtopvang 7 nachten per week 24 plaatsen (bedden), en de dagopvang 4 dagen per week maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag opengesteld worden. Bij nachtopvang kan een bezoeker slapen in een bed, douchen, een warme maaltijd kopen en zijn kleren wassen. Dagopvang houdt hoofdzakelijk een dak boven het hoofd in, met daarnaast ook de mogelijkheid om te douchen of eten te kopen/bereiden. Voorheen was de dagopvang gevestigd in Het Opstapje aan de Mauritsstraat. De naam Het Opstapje blijft verbonden aan de kringloopwinkel die nu aan de Mauritssingel is gevestigd.

Met de Maatschappelijke Opvang is afgesproken om de mogelijkheden te onderzoeken van een breder dienstenpakket (zoals bijvoorbeeld hulpverlening, dagactiviteiten, persoonlijke verzorging). En om in ieder geval ook te komen tot ruimere openingstijden van de dagopvang. Hierover zijn zij in overleg met reguliere hulpverleningsinstellingen.

Ook wordt onderzocht of de opvang van de Stichting 2000 die nu gehuisvest is aan de Verbeetenstraat kan worden verplaatst naar het pand aan de Slingerweg.

Breda, 23 april 2002