Ingezonden persbericht


RESTAURATIE VAN SCHUILKERK DE HOOP ONDERSCHEIDEN

Voor de restauratie van schuilkerk De Hoop te Diemen krijgt Stadsherstel Amsterdam N.V. op 23 april een Europa Nostra diploma uitgereikt. De beschrijving die bij het diploma hoort is: "Voor de succesvolle restauratie van een voormalige rooms-katholieke schuilkerk, bedreigd door sloop na een brand maar gered door lokale initiatieven in samenwerking met een restaurerende instelling en aangepast voor multifunctioneel gebruik."

De restauratie van de door brand bijna geheel verwoeste voormalige schuilkerk De Hoop uit 1787 werd in opdracht van Stadsherstel Amsterdam uitgevoerd door Restauratiemaatschappij Schakel & Schrale b.v. Voor het restauratieplan en de directievoering was Rappange & Partners architekten b.v. verantwoordelijk. Stadsherstel is zeer vereerd met het diploma en beschouwen dat als een erkenning voor de inspanningen van zeer velen - waarbij de Stichting Monument Schuilkerk De Hoop en de gemeente Diemen met name genoemd moeten worden - die zich ingezet hebben voor het behoud, de restauratie, de inrichting en de aankleding van deze kerk. Stadsherstel zal haar best doen te blijven werken in de geest van de door Europa Nostra uitgereikte prijs.

De onderscheiding zal worden gevisualiseerd door middel van een plaquette, die aan De Hoop wordt bevestigd. Wij hebben de heer dr. E. Munnig Schmidt, lid van de Europa Nostra Restoration Fund Committee en voorzitter van het Oudheidkundig Genootschap Niftarlake, één van de aangesloten organisaties bij Europa Nostra, bereid gevonden deze plaquette te onthullen tezamen met de Burgemeester van Diemen, de heer drs. B. de Hon.

Graag nodigen wij u uit om aanwezig te zijn bij de officiële handeling. Deze vindt plaats in:

Schuilkerk De Hoop
Harteveldseweg 23 in Diemen
op
Dinsdag 23 april 2002 om 16.00 uur

Stadsherstel Amsterdam N.V. verwerft, restaureert, onderhoudt en beheert voor het stadsbeeld karakteristieke panden, zonder winstoogmerk. Stadsherstel werd opgericht in 1956 toen de gemeente rigoureuze plannen had met de binnenstad. Zij heeft in haar 45-jarig bestaan bijna 400 verkrotte panden gerestaureerd en tot gewilde woonhuizen gemaakt. Hiermee heeft zij in belangrijke mate bijgedragen aan de hernieuwde populariteit van de Amsterdamse binnenstad. De laatste jaren - zeker na de fusie met het Amsterdams Monumenten Fonds, eind 1999 - ligt de nadruk niet meer speciaal op woonhuizen. Ook andere soorten monumentale panden komen in aanmerking om door de N.V. verworven te worden. Hierbij valt te denken aan kerken en industriële monumenten, als bijvoorbeeld scheepswerven, molens en gemalen.

De drie belangrijkste doelen van Stadsherstel zijn:
* het zonder winstoogmerk kopen en restaureren van de meest bedreigde panden die karakteristiek zijn voor Amsterdam en omgeving
* het zoeken naar een goed gebruik van deze panden
* het verzorgen van het onderhoud aan deze panden zodat zij in de staat blijven die zij na restauratie verkregen hebben.

Europa Nostra is een pan-Europese federatie, waarbij meer dan 200 niet-gouvernementele organisatie zijn aangesloten. De federatie wordt ondersteund door de UNESCO en de Europese Unie en vele nationale, regionale en lokale autoriteiten. Ook culturele en educatieve organisaties, bedrijven en individuele leden ondersteunen het werk van de federatie.

De voornaamste doelstellingen van Europa Nostra zijn:
* de bescherming en opwaardering van het Europese erfgoed in al zijn facetten

* het bevorderen van hoge kwaliteit op het gebied van architectuur en planologie.

* het stimuleren van de economische en sociale potenties van het erfgoed, teneinde het bewustzijn over het erfgoed te vermeerderen en de mogelijkheden tot het creëren van werkgelegenheid te vergroten
* het promoten van een duurzame en afgewogen ontwikkeling van het stedelijke en landelijke gebied

Eén van de manieren waarop Europa Nostra haar doel uitdraagt, is het geven van prijzen, waaronder de Heritage Award. Deze prijs wordt sinds 1978 uitgereikt aan: "De realisatie van exemplarische projecten die een belangrijke bijdrage leveren aan de conservering en verbetering van het Europese gebouwde en natuurlijke erfgoed." Dit jaar zijn in Nederland drie restauratieprojecten met een diploma onderscheiden, de Sint Nicolaaskerk in Amsterdam, de Bibliotheca Thysiana in Leiden en schuilkerk De Hoop in Diemen.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de directeur van Stadsherstel Amsterdam, mr. W.M.N. Eggenkamp, tel. (020) 52 000 60 of de afdeling Publiciteit tel (020) 52 000 97