College voor zorgverzekeringen

Beeldtelefoon en heupbeschermer in pakket
23 april 2002
Jaarlijks Signaleringsrapport hulpmiddelen CVZ

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) stelt voor om de beeldtelefoon als keuzemogelijkheid voor doven in het ziekenfondspakket op te nemen. Met een beeldtelefoon kan - in tegenstelling tot de nu gebruikte teksttelefoon en fax - direct gecommuniceerd worden in gebarentaal.
Ook heupbeschermers verdienen op termijn een plek in het pakket. Eerst wil het CVZ een experiment doen in verpleeghuizen en bij ouderen die thuis wonen. Deze en andere aanbevelingen doet het CVZ in het 'Signaleringsrapport hulpmiddelen 2002', dat op 25 april 2002 aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt aangeboden.

Het CVZ gaat het gebruik van heupbeschermers in verpleeghuizen bevorderen. Een experiment moet duidelijkheid verschaffen over de therapietrouw bij zelfstandig wonenden. Als de heupbeschermer volgens richtlijnen wordt toegepast, en trouw wordt gedragen, is een daling van het aantal heupfracturen bij ouderen te verwachten. De heupbeschermer is een hulpmiddel om heupfracturen bij ouderen te voorkomen door de gevolgen van een val te verminderen. Het is een strakzittende stretchonderbroek waarin energieabsorberend beschermmateriaal is verwerkt. Een heupfractuur betekent voor ouderen veelal een verlies van onafhankelijkheid en sociaal isolement door verminderde mobiliteit. De sterfte na een heupfractuur is in het eerste jaar circa twee maal groter dan bij vergelijkbare ouderen. De kosten voor de toepassing van heupbeschermers in alleen verpleeghuizen raamt het CVZ tussen de ¤ 4 miljoen en ¤ 7 miljoen.

De beeldtelefoon is een hulpmiddel voor doven om onderling en met anderen via gebarentaal telefonisch te communiceren. Daarnaast kan de beeldtelefoon een rol vervullen bij het tolken op afstand. De kosten voor opname van de beeldtelefoon in het pakket schat het CVZ op jaarbasis op maximaal ¤ 4 miljoen.

Het CVZ brengt jaarlijks een Signaleringsrapport uit over knelpunten in de verstrekking van hulpmiddelen. Het gaat daarbij om signalen die wijzen op tekortkomingen in de wet- en regelgeving, waardoor noodzakelijke zorg en de toegankelijkheid daarvan onvoldoende is. Het Signaleringsrapport gaat niet alleen in op de beeldtelefoon en heupbeschermer, maar bevat ook aanbevelingen over andere hulpmiddelen.
Auteur: John van der Pas, telefoon 020 - 34 75 605
Mutatiedatum 23/04/02 16:16:28
Site Meter