Ingezonden persbericht


Persbericht

NATIONALE ZORGENQUÊTE

GROTE WERKGEVERS: MEER RUIMTE VOOR INFORMELE ZORG DOOR WERKNEMERS

Dreigende vergrijzing, een sterke groei van hoogbejaarden en een verdere individualisering van de maatschappij bedreigen de omvang en de structuur van de informele zorg. In opdracht van Xzorg1) heeft de Erasmus Universiteit daarom een onderzoek gehouden onder de directies en ondernemingsraden van de 10.000 grootste werkgevers in Nederland naar hun visie op de betrokkenheid van het bedrijfsleven bij de informele zorg. Daarnaast zijn werknemers op hetzelfde thema geënquêteerd door de Katholieke Universiteit Brabant.

Ruimere ondersteuning vrijwilligerswerk door werkgevers

Allereerst valt op dat maar liefst 88,8% van de directies onbetaald verlof wil geven aan personeel dat informele zorg wil bieden aan familieleden (OR: 81,4%). Gaat het om betaald verlof voor dergelijke activiteiten dan is nog altijd 60,9% van de directies daartoe bereid en 78,2 % van de ondernemingsraden.

Opmerkelijk is dat een minderheid van directies (41,8%) en ondernemingsraden (37,0%) van mening is, dat het zorgdragen voor een leefbare samenleving meer een overheidstaak is dan een taak voor het bedrijfsleven.

Van de directies geeft 78,5% aan dat in de bestaande situatie al alle medewerking wordt verleend aan mensen die willen zorgen voor hulpbehoevende familie of huisgenoten (OR 69,6%).

Van de directies geeft ruim 21% aan dat nu al op eigen initiatief of op verzoek van individuele werknemers, tijd wordt geboden aan werknemers om vrijwilligerswerk te verrichten (OR: 16,6%)

Ruim 40% van de directies zou voelen voor ondersteuning van informele zorg, in de vorm van projectmatige activiteiten, zorgverlof voor mantelzorgers, donaties en sponsoring. Het zorgverlof voor vrijwilligers kan zich op slechts de helft van dat enthousiasme verheugen.

VVD en LN: geen belastingverhoging voor betere zorg

De mening van werknemers is in het onderzoek ook uitgesplitst naar stemgedrag. Het overgrote deel van de werknemers is van mening dat er meer geld nodig is voor de zorgsector. Met uitzondering van de VVD (39,0%) en Leefbaar Nederland (45,3%) is daarbij ook een meerderheid voor verhoging van de belastingen en premies. Een redelijke meerderheid over alle partijen heen vindt dat de overheid moet stimuleren dat mensen vrijwilligerswerk doen in de zorg. Op de vraag of het redelijk is dat zorgtaken naast je werk niet worden betaald zijn de meningen verdeeld. Vooral VVD stemmers vinden dit redelijk (73,3%). Voor de andere partijen geldt dat een kleine minderheid dit redelijk vindt. Een partijbrede kleine minderheid van 40%, met uitzondering van de 53% bij de VVD, is van mening dat het bedrijfsleven andere prioriteiten heeft dan maatschappelijke zaken.

Bij concrete vragen over de facilitering en ondersteuning van werknemers-vrijwilligerswerk valt op dat VVD en Leefbaar Nederland stemmers hier duidelijk minder voor voelen. Een groep van gematigd positieven wordt gevormd door PvdA, D'66, SP en ChristenUnie. Duidelijk positiever tegenover dit verschijnsel staan stemmers van CDA, Groenlinks en SGP.

Groeiend belang informele zorg

Het belang van het onderzoek ligt vooral in het feit dat de informele zorg een belangrijke basis vormt voor de langdurige zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hoogbejaarden.

Maar liefst 75% van alle in Nederland verrichte zorgtaken is onbetaald. Meer dan 1,3 miljoen mensen leveren onbetaalde zorg aan familie, vrienden,buren en bekenden, daarnaast verricht nog een groot aantal mensen vrijwillige thuishulp voor mensen met wie ze nog geen persoonlijke relatie onderhielden. Volgens het SCP is het gebrek aan (thuis)zorg niet alleen te herleiden tot de 50.000 aanvragers die op de wachtlijst staan, maar zijn er naast de 500.000 mensen die hulp vragen en krijgen, nog eens 500.000 mensen die behoefte aan en recht op thuiszorg hebben maar vooralsnog verzuimen dat te vragen. Met name hun hulpvragen worden opgelost door mensen uit hun nabije omgeving die onbetaalde zorg verlenen.

Structurele ondersteuning vanuit het bedrijfsleven Een nieuw verschijnsel is dat werkgevers ertoe over willen gaan dit soort informele zorgtaken als recht in de CAO op te nemen. Eén van de eerste voorbeelden daarvan is ABN-Amro. Ook andere werkgevers zoals ING, Rabo en Fortis bieden structureel steun aan informele zorg en vrijwilligerswerk door werknemers.

Resumé: Woensdag 24 april vanaf 13.30 presentatie resultaten Nationale Zorgenquête bij het Erasmus Congrescentrum Rotterdam met aansluitend verkiezingsdebat tussen de fractiespecialisten van alle grote partijen uit de Tweede Kamer.

Persinfo: ir. Nico Heinsbroek (Xzorg) 030 - 6592221 of dr. L. Meijs (Erasmus Universiteit) 010-4081921

Bunnik, 22 april 2002

Noot voor de pers: de uitkomsten van de Nationale Zorgenquête zijn onder embargo tot 24 april, 14.00 uur, vooraf beschikbaar: J. Storck 06-10929197 of j.storck@xzorg.nl. Na 24 april ook op www.zorgenquete.nl. Aanmelding voor het symposium op 24 april kan ook via J. Storck.


1) Xzorg is op 1 januari jl. voortgekomen uit de Landelijke Vereniging Steunpunten Mantelzorg en Landelijke Organisatie Vrijwillige Thuishulp.