Nieuw-Vlaamse Alliantie


PERSMEDEDELING VAN MINISTER PAUL VAN GREMBERGEN, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, AMBTENARENZAKEN EN BUITENLANDS BELEID 22 april 2002

Van Grembergen beschermt Oostendse Belle Epoque-villa's

Vlaams minister voor Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid Paul Van Grembergen (SPIRIT), bevoegd voor Monumenten en Landschappen, ondertekende deze week het beschermingsbesluit waarmee voor 14 villa's in de Oostendse Kemmelbergstraat de bescherming als monument wordt opgestart. Voorzien wordt dat deze villa's binnen het jaar definitief beschermd zullen worden.

Van Grembergen wenst deze villa's te beschermen omdat ze representatieve voorbeelden zijn van de architecturale invulling van de 19de eeuwse westelijke stadsuitbreiding te Oostende. Deze stadsuitbreiding was het gevolg van het toen snel groeiende badstadtoerisme. De villa's vormen dan ook een getuigenis van het elitaire toerisme van vóór de Eerste Wereldoorlog, toen in het spoor van de heersende vorst (Leopold II) een mondain publiek tijdens de zomer in Oostende vertoefde.

De eclectische straatgevels zijn rijkelijk uitgewerkt en worden getypeerd door erkers en balkons die meestal boven de kroonlijst uittorenen. Enkele van de villa's zijn naar het ontwerp van architect Antoine Dujardin, één van de meest toonaangevende architecten uit de belle époque te Oostende.

In de Kemmelbergstraat werden reeds eerder twee villa's als monument beschermd. Voor één van beide, met name de Villa Edith, kent minister Van Grembergen nu een restauratiepremie van 46.650 EUR toe.

Info: Frederik.Leyts@vlaanderen.be (02/553 23 11)