Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 11/04/2002


---

Internationaal symposium over archeometrie op de VU

Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 april vindt het internationale symposium Archaeometry plaats. Het congres verbindt natuurwetenschappen en archeologie met elkaar. De Vrije Universiteit en de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) organiseren het gezamenlijk. Drijvende kracht achter het symposium is prof. dr. Henk Kars, hoofd van de afdeling Geoarcheologie ( Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen), bijzonder hoogleraar Archeometrie bij de Faculteit der Letteren en verbonden aan de ROB.

Het tweejaarlijkse symposium wordt voor de 33^e keer gehouden, maar vindt voor het eerst plaats in Nederland. Gerenommeerde wetenschappers komen vertellen over de nieuwste toepassingen van natuurwetenschappelijke methoden en technieken op het gebied van archeologisch vondstmateriaal, waardoor vaak baanbrekende resultaten zijn verkregen. Een bekend voorbeeld is het onderzoek aan de ´Ötziman´, gevonden in het gletsjerijs op de grens tussen Oostenrijk en Italië. Minder bekend, maar niet minder belangrijk, is de ontwikkeling van grondradar en andere technieken om archeologische vindplaatsen die aan het oppervlak onzichtbaar zijn, op te sporen. Verder zijn er sessies over dateringsmethoden (hoe oud is het?), oude technologie (hoe werd het gemaakt en waar kwamen de grondstoffen vandaan?) en biomaterialen zoals archeologisch bot van mens en dier.

Een van de sessies is gewijd aan de conservering van archeologische vindplaatsen, vondsten en objecten van kunsthistorisch belang. Het behoud van archeologische vindplaatsen is een hot item in veel Noordwest-Europese landen. Meer en meer realiseert men zich dat het erfgoed in onze bodem uniek en onvervangbaar is. Voor het behoud ervan is veel onderzoek nodig. Zo kennen we in ons land het NWO stimuleringsprogramma Bodemarchief in Behoud en Ontwikkeling, en opent staatssecretaris Van der Ploeg binnenkort het Technologie & Samenleving deelprogramma Archeologie, waarin de ministeries van EZ en OC&W samenwerken. Prof. dr. Kars geldt internationaal als deskundige op het gebied van de conservering van archeologische vindplaatsen; dat blijkt uit zijn participatie in meerdere door de EU gesubsidieerde onderzoeksprojecten.

Het komende symposium past in het beleid van de Faculteit Aard- en Levenswetenschappen, want het is een stimulans voor de sinds kort ingerichte afdeling Geoarcheologie. Deze afdeling verzorgt een voor ons land nieuwe studierichting geoarcheologie die in september 2001 van start is gegaan. Er bestaan verregaande plannen om de afdeling te verbreden tot een instituut voor bio- en geoarcheologie. Zo´n instituut zou daarmee buiten Engeland een unieke positie in de institutionele archeologische wereld gaan innemen.