MUSEUM UND PARK KALKRIESE

Nieuw museum Kalkriese presenteert de Slag in Teutoburger Woud

Nieuw museum Kalkriese presenteert de Slag in het Teutoburger Woud: De opgraving van een slagveld uit de klassieke oudheid - nooit gezien in Europa

Bramsche-Kalkriese (ots) - In het jaar 9 na Christus nam de geschiedenis een beslissende wending. Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat het slagveld van de legendarische Slag in het Teutoburger Woud gesitueerd was in het huidige Kalkriese bij Osnabrück. Het nieuwe museum Kalkriese van de Zwitserse avant-gardearchitecten Annette Gigon en Mike Guyer dat zondag 21 april om 10 uur geopend wordt, presenteert de Slag in het Teutoburger Woud in een boeiende tentoonstelling. Deze nederlaag tegen de opstandige Germanen met verstrekkende gevolgen voor de Romeinse bezetter luidde het einde in van de Romeinse overheersing in Gallië en de rest van Europa.

In de zomer van 1987 had de Britse hobbyarcheoloog majoor Tony Clunn in Kalkriese een Romeinse muntschat ontdekt. Het schouwtoneel van de historische veldslag was daarmee gelokaliseerd. Grootse opgravingswerken volgden: vandaag getuigen bijna zesduizend gevonden voorwerpen over de strijd tussen Romeinen en Germanen. Sinds meer dan een decennium behoort Kalkriese in het Osnabrücker Land tot de belangrijkste Europese archeologische sites.

Een ongewone plaats heeft behoefte aan een niet-alledaagse architectuur. Het museumcomplex van de architecten Gigon en Guyer is in volledige harmonie met het geschiedeniszwangere landschap. Het centrale gebouw is door drie paviljoenen op het terrein met het slagveld van weleer verbonden. De veelvuldig onderscheiden Zwitserse architecten kozen voor heldere vormen zonder dramatische effecten: het museum zweeft op slanke stelten over de aarde, de circa 40 m hoge toren is een oriëntatiepunt en vestigt tegelijk de aandacht van de bezoeker op de plaats van het historische dispuut. Museum en paviljoenen staan in functie van de gevonden uitrustingsfragmenten van de in ijzer geklede strijders.

In het archeologische park van de Zwitserse landschapsarchitecten Zulauf und Partner bakenen ijzeren staken de loop van de beschermende graszoden wal af van waarachter de Germanen de troepen van Varus opwachtten. Een doorsnede van het landschap toont de geografische situatie waarmee de Romeinen zich geconfronteerd zagen: een smalle zandpassage tussen Germanenwoud, fortificaties en moeras. Op de 24 ha grote site komen wetenschap en geschiedenis tot leven: de bezoeker kan de archeologen over de schouders kijken.

De tentoonstelling zelf vergt een neus voor criminologie. Begeleid door detective Stahnke, een romanfiguur van misdaadauteur Peter Gerdes, volgt de bezoeker de weg van de vindplaats van de eerste Romeinse muntstukken tot bij de huidige opgravingen en stelt het persoonlijk vast: hier werd de Slag gehouden. Onder meer Studio Babelsberg uit Potsdam, het Parijse agentschap Integral Concept en de multimediaspecialisten 'jangled nerves' uit Stuttgart (bekroond voor hun 'cyclebowl' op EXPO 2000) gaven de tentoonstelling haar meeslepende vormgeving. Moderne multimedia brengt de bezoeker plots oog in oog met Romeinse soldaten en doet de aarde beven onder het krijgsgeweld.

Museum Kalkriese wordt op zondag 21 april om 10 uur officieel geopend door de Nedersaksische minister-president Sigmar Gabriel. Op de openingszondag van 15 tot 20 uur en dan dagelijks van 10 tot 18 uur zijn museum en park voor het publiek geopend.

Meer informatie bij: Varusschlacht im Osnabrücker Land gGmbH, Gisela Söger, telefoon +49 5468/9204-17, fax +49 5468/9204-45, e-mail Gisela.Soeger@kalkriese-varusschlacht.de

18 apr 02 09:40