Gemeente Den Haag

2002-04-15: Minister Van Boxtel en staatssecretaris Vliegenthart openen 070 Citygames

Minister Roger van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid en staatssecretaris Margo Vliegenthart van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verrichten op zondag 21 april om 12.00 uur de opening van de 070 Citygames. De opening heeft plaats in het Vermeerpark in de Haagse Schilderswijk. Dit park is onlangs in het kader van het Grote Stedenbeleid gerenoveerd tot een multifunctionele playground. De 070 Citygames is een op Innercity Games in Amerika geïnspireerd evenement. Dit heeft tot doel de integratie van jongeren van twaalf tot achttien jaar te bevorderen, met name in de aandachtswijken. Het idee van de Innercity Games is afkomstig van de filmacteur Arnold Schwarzenegger. Minister Van Boxtel introduceerde dit in Nederland.

Den Haag is één van de twee pilotprojecten in het kader van de Citygames, die door de gemeente Den Haag wordt uitgevoerd in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Rotterdam is de andere stad waar een pilotproject in dit kader plaats heeft.

Sport, cultuur, ICT en muziek zijn in het Vermeerpark de programma-onderdelen van de 070 Citygames. De sportonderdelen zijn tennis (met medewerking van toptennisser Richard Krajicek), voetbal (waaraan enkele spelers van ADO Den Haag hun medewerking verlenen), basketbal, boksen (kickboksen door sportschool Kamakura en demonstratie- en clinicboksen door boksschool Haagse Directe). Voor de onderdelen tennis, voetbal en basketbal is in de aanloop van de Kick Off van de 070 Citygames een aantal voorronden georganiseerd. De daaruit voortkomende finalisten zijn op 21 april in actie te zien in het Vermeerpark. Op het straatgedeelte bij het park staan een klimwand, luchtkussen en een mechanische stier. In de binnenruimte zijn computers opgesteld, waarop computergames kunnen worden gespeeld.

In één van de drie tenten op het terrein heeft het muziekgedeelte plaats. Er wordt een rap-workshop gehouden met als thema 'Jouw Ideale Wereld'. Jeffrey Huf presenteert op het podium het muziekprogramma, waarin optreden DJ Chuckie, Wise Girls, Westside (hiphop), Ebon-E en Def Rhymz. In een andere tent wordt een workshop gehouden met als thema 'Jouw werk jouw toekomst'. Op de daar opgesteld staande computers kunnen beroepentesten worden gedaan, er kan worden deelgenomen aan sollicitatietraining en een kwaliteitenspel voor beroepskeuze. Verder is er een speciale tent voor het onderdeel kunst en cultuur met mogelijkheden voor portretschilderen, fotografie en grafitti. Het sluitstuk van het evenement om 16.00 uur is een optreden van de Roots- en Reggaeband Kongo Banga.

last update: 15 april 2002 ;pag.: 12111; auteur: 10;cat.: 17 Uw