European Commission

IP/02/589

Brussel, 18 april 2002

Commissie hecht haar goedkeuring aan de overname door Wienerberger van de baksteenactiviteiten van Hanson op het Europese vasteland

De Europese Commissie heeft het groene licht gegeven voor een operatie waarbij de Oostenrijkse onderneming Wienerberger AG de baksteenactiviteiten van de Britse onderneming Hanson Plc op het Europese vasteland overneemt door de aankoop van alle aandelen van alle dochtermaatschappijen van Hanson die in deze sector actief zijn. De transactie zal voornamelijk gevolgen hebben in België en Nederland en de kloof vergroten tussen Wienerberger, de grootste baksteenaanbieder in die landen, en zijn concurrenten. De Commissie is evenwel tot het besluit gekomen dat die markten concurrerend zullen blijven werken wegens de aanwezigheid van andere levensvatbare baksteenfabrikanten en de omvang van de invoer.

Wienerberger is de grootste baksteenfabrikant ter wereld met activiteiten op alle belangrijkste markten in Europa en de VS.

De onderneming heeft een overeenkomst gesloten voor de overname van Hanson Brick Kontinental Europa die bestaat uit een aantal dochterondernemingen van het Hanson-concern die bakstenen produceren voor het bouwen van muren. De dochterondernemingen zijn gevestigd in België (7 fabrieken), Nederland (10 fabrieken), Frankrijk (1), Duitsland (3) en Polen (2). De meeste fabrieken produceren gevelstenen, terwijl twee ervan kleistraatstenen en twee andere holle bakstenen vervaardigen. De overname omvat ook acht in Nederland gevestigde ondernemingen die handel drijven in bouwmaterialen.

De activiteiten van Wienerberger en Hanson overlappen elkaar voornamelijk in Nederland en België. Er ontstaan aanzienlijk marktaandelen in de sector gevelstenen in beide landen, alsook in de sector bakstenen voor steunmuren en de sector bakstenen voor niet dragende muren in België.

Ten aanzien van de Belgische markten blijkt uit de onderzoeken van de Commissie dat er andere aanbieders van gevelstenen (ook voor steunmuren en voor niet dragende muren) bestaan, zoals Swenden, Ampe en Ploegsteert en Vandersanden om slechts de grootste marktdeelnemers te noemen (Vandersanden produceert alleen gevelstenen). Daarenboven kunnen afnemers andere materialen kiezen die eveneens geschikt zijn voor het bouwen van muren, met name voor binnenmuren.

Wat de gevelstenen in Nederland betreft, zijn HUWA, Rodruza en CRH andere mogelijke concurrenten. Ook is de invoer, vooral van een aantal leveranciers uit België, gestegen van circa 5% van het totale verbruik in 1990 tot 12 à 15% op dit ogenblik.

De Commissie heeft recentelijk enkele onderzoeken verricht naar fusies op de markt voor materialen voor de bouw van muren, waaronder Haniel/Fels (IP/02/288 van 21.02.2002), Haniel/Ytong (IP/02/530 van 9.4.2002) en Haniel/Cementbouw (lopend onderzoek, zie IP/02/313).