Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2002/1368
datum
19-04-2002

onderwerp
Naleving I&R
TRC 2002/3944

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Onder meer in het Agrarisch Dagblad zijn de laatste dagen berichten verschenen als zou de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) tijdens de recente MKZ-crisis in ernstige mate de regels met betrekking tot de Identificatie en Registratie (I&R) van runderen hebben overtreden. Met nadruk wil ik erop wijzen dat deze berichten onjuist zijn. Ik had mij voorgenomen een en ander recht te zetten tijdens het Algemeen Overleg over I&R-aangelegenheden dat voor gisteren, 18 april stond gepland. Nu dit AO geen doorgang heeft gevonden hecht ik er aan de onjuiste indruk die is gewekt door middel van een brief aan uw Kamer weg te nemen.

datum
19-04-2002

kenmerk
VVA. 2002/1368

bijlage

Ingeval runderen van een veehouderijbedrijf worden afgevoerd is de veehouder gehouden voor de afmelding in I&R zorg te dragen. De regelgeving op dat punt is duidelijk; ten tijde van de MKZ-crisis was dat de verordening Identificatie en Registratie Runderen 2000 van het Productschap voor Vee en Vlees dat toen, zoals bekend, nog de verantwoordelijkheid droeg voor de uitvoering van I&R. Het maakt in dit verband geen verschil of de runderen worden afgevoerd in het kader van de bestrijding van een besmettelijke dierziekte of voor normale handelsdoeleinden. Voor de RVV is hierbij geen enkele rol weggelegd. De bewering als zou de RVV de regels op dat punt hebben overtreden, is derhalve onjuist.

Ondanks het bovenstaande bleek tijdens de MKZ-crisis bij een aantal veehouders toch onduidelijkheid te bestaan over de procedure met betrekking tot de afmelding in het I&R-systeem van geruimde dieren. De RVV heeft hierop gereageerd door in een schriftelijke instructie die bij de veehouders werd achtergelaten de procedure nogmaals uiteen te zetten. Ook zijn informatiebulletins verspreid. Zowel in de instructie als in de informatiebulletins heeft de RVV aangegeven dat de veehouder de runderen als dood in het I&R-systeem diende af te melden. Met betrekking tot de zogenaame levend geruimde dieren was dit formeel niet correct; deze dieren hadden formeel als levend afgevoerd afgemeld moeten worden waarna de slachterij een vervolgmelding had moeten doen. Ter besparing van administratieve rompslomp is besloten de veehouder in deze bijzondere situatie een zogenaamde doodmelding te laten doen.

In de loop van het najaar van 2001 is geconstateerd dat een vrij groot aantal veehouders had verzuimd de geruimde dieren af te melden in het I&R-systeem. Hoewel zij dus tijdens de crisis op hun rol in deze zijn gewezen, heb ik er begrip voor dat een en ander in de hectiek van het moment achterwege is gebleven. Ik heb daarom het I&R-bureau, waarvoor ik, zoals bekend met ingang van 1 september 2001, de verantwoordelijkheid van het PVE heb overgenomen, opdracht gegeven een opschoonactie uit te voeren met het doel alle geruimde dieren uit het I&R-systeem te verwijderen. Deze operatie is inmiddels grotendeels voltooid. Dat de betrokken veehouders hiermee nu nog worden geconfronteerd is het gevolg van het feit dat elke afmelding uit I&R die nu door het I&R-bureau wordt verricht automatisch aan de veehouder wordt gemeld.

Om elk misverstand te voorkomen wijs ik er verder op dat de formeel niet correcte instructie en de vertraagde afmelding uit het I&R-systeem van de geruimde runderen voor de veehouders in kwestie geen enkele materiële consequentie hebben gehad, noch zullen hebben.

Hoewel de regelgeving ten aanzien van I&R er geen twijfel over laat bestaan dat de veehouder in geval zijn veestapel wordt geruimd voor de I&R-afmelding moet zorgen, heb ik uit de ervaringen met de MKZ-crisis de conclusie getrokken dat de procedure wijziging behoeft. Ik heb daarom besloten dat ingeval een bedrijf wordt geruimd de RVV onmiddellijk het I&R-bureau op de hoogte stelt van de voorgenomen ruimingsactie. Het I&R-bureau zal vervolgens met de veehouder in contract treden om in goed overleg voor een juiste afhandeling in het I&R-systeem zorg te dragen. Bij ruimingen in geval van BSE wordt deze werkwijze - die in het draaiboek MKZ zal worden opgenomen - thans al toegepast.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst


---