Gemeente Rotterdam

Collegevergadering van 16 april 2002

Algemene Bestuurlijke Zaken

1. Het college heeft kennisgenomen van het verslag van de reis van wethouder haven naar Dortmund op 13 maart 2002.

2. Het college heeft een aanvraag voor het toekennen van een Erasmusspeld gehonoreerd.

3. Het college heeft de Kadernota Handhaving Rotterdam vastgesteld. Deze Kadernota heeft tot doel de bestaande praktijk van handhaving op het gebied van fysieke veiligheid te inventariseren en tot voorstellen te komen voor mogelijke verbeteringen in de organisatie en werkwijze. Uit de nota blijkt dat de vergunningverlening redelijk op orde is, ook in de samenwerking tussen de diensten. Aandacht voor verbeteringen zal zich vooral richten op verdere ontwikkeling van het handhavingsbeleid.

4. Het college heeft kennis genomen van het overzicht van alle buitenlandse bestuurlijke dienstreizen en commissiereizen die in de periode november 2000 - december 2001 zijn gemaakt. Het gaat in totaal om 32 bestuurlijke dienstreizen en 4 commissiereizen. De huidige beleidslijn om het voornemen van dergelijke reizen via een agendapost voor te leggen aan het college, wordt bestendigd. De termijn voor het indienen van een reisverslag zal met een maand worden verruimd naar twee maanden.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer

1. Het college van B. en W. stelt de gemeenteraad voor over te gaan tot onteigening van vier panden en om de bezwaren die hiertegen zijn ingediend ongegrond te verklaren. De onteigening is nodig, in verband met nieuwbouw. Ook stelt het college de raad voor om eigenaren te dagvaarden met wie geen overeenstemming kan worden bereikt. Als de gemeenteraad de voorstellen van het college overneemt, wil de gemeente tevens de mogelijkheid hebben om, als de uitspraak van de rechtbank daartoe aanleiding geeft, in hoger beroep of in cassatie te gaan.

2. Het college van B. en W. heeft een machtiging gegeven voor het binnentreden van een woning door een inspecteur van Bouw- en Woningtoezicht. De machtiging vloeit voort uit een eerder bevel tot ontruiming van de woning, waaraan geen gehoor is gegeven.

3. Het college van B. en W. heeft kennis genomen van de stand van zaken rond het Nationaal Antennebeleid. Oogmerk van dit beleid is op eenvoudige wijze te komen tot een sluitend netwerk van mobiele communicatie. Hiervoor wordt voorgesteld de bouwvergunningplicht voor antennes te beperken. In het nieuwe beleid, dat naar verwachting per 1 juli a.s. in werking treedt, wordt onderscheid gemaakt tussen de mate waarin een vergunning voor het plaatsen van de antenne al dan niet vereist is. Zo zal - onder bepaalde voorwaarden - voor kleine antenne-installaties tot vijf meter geen vergunning meer nodig zijn. De voorwaarden worden vastgelegd in een convenant tussen het Rijk, de VNG en aanbieders van mobiele telefonie.

4. Het college van B. en W. gaat de gemeenteraad voorstellen het Rotterdams antennebeleid, zoals geformuleerd in de nota 'Ruimtelijk beleid ten aanzien van zendmasten voor mobiele telecommunicatie in Rotterdam', vast te stellen. Het beleid in Rotterdam is afgestemd op het landelijk beleid en vult dit in feite aan. De nota kent twee belangrijke uitgangspunten. De zendinstallaties moeten geplaatst worden volgens de normen van de International Radiation Protection Organisation (IRPO) en waar het kan dient zendapparatuur op daken van bestaande, hoge gebouwen te worden geplaatst. Deze apparatuur mag alleen op woongebouwen worden geplaatst als er in de directe omgeving geen alternatief voorhanden is. Bewoners zullen hiervan op de hoogte worden gesteld, waarbij hun mening doorslaggevend kan zijn. De commissie SVVHA had in een eerdere vergadering over dit onderwerp uitdrukkelijk gevraagd bewoners erbij te betrekken, indien er in hun directe omgeving plannen zijn voor plaatsing van een zendmast.

5. Het college stelt ¤ 1,4 miljoen beschikbaar uit het Investeringsfonds Stedelijke Vernieuwing (ISV) voor de herinrichting van de Parkas in deelgemeente Prins Alexander. De deelgemeente had een aanvraag ingediend in het kader van de Overige Wijkaanpak, voor een aanvullend investeringsbudget voor de wijkvisie 'het Lage Land'. De wijkvisie is een breed programma met plannen en projecten voor wonen, buitenruimte, verkeer en vervoer. De Parkas is de voormalige reserveringsstrook voor de metro. Met het geld wordt gewerkt aan verbetering van de buitenruimte. De OWA-aanvraag van de gemeente betrof negen projecten met een totale investering van ¤ 3.492.000,-. Voor de verdere uitwerking van de wijkvisie zal een beroep moeten worden gedaan op de middelen die na 2004 vrijkomen via de tweede tranche van het ISV.

6. Het college is akkoord gegaan met de voorstellen, zoals geformuleerd in de concept-Kadernota Handhaving Dienst Stedebouw en Volkshuisvesting. In oktober 2001 ging de gemeenteraad reeds akkoord met het voorstel van het college om ¤ 454.000 extra voor de handhavingstaken van Bouw- en Woningtoezicht ter beschikking te stellen. De Kadernota wordt nu aangeboden aan de dagelijkse besturen van de deelgemeenten met het verzoek de voorstellen uit de nota over te nemen. De kadernota gaat over de totale regelgeving van de dS+V. Het gaat daarbij om de handhaving van regelgeving op het gebied van bouwtechniek, veiligheid, ruimtelijke ordening, monumenten, welstand en woningtoezicht. In de kadernota formuleert de gemeente de uitgangspunten, doelen en voorstellen voor een algemeen handhavingsbeleid. Verder geeft de nota inzicht in het huidige beleid en wordt een inventarisatie gemaakt van de sterke en zwakke punten. In de nota worden voorstellen gedaan voor onder meer het opstellen van werkplannen, de mandatering naar deelgemeenten, oprichting van een handhavingsteam en samenwerking met andere diensten en deelgemeenten.

7. De gemeenteraad wordt voorgesteld om artikel 4.4.7 van de Algemene Plaatselijke Verordening te wijzigen, zodat Burgemeester en Wethouders de bevoegdheid krijgen een kapvergunning na 1 jaar in te trekken, wanneer die niet is gebruikt, tenzij deze strekt tot effectuering van de bouwvergunning. Een rol hierbij speelt of de vergunning niet is gebruikt vanwege procedurele problemen of door onwil van de vergunningsgerechtigde.

8. Het college heeft de nota 'Actief Bodem- en Bouwstoffenbeheer' en de Bodemkwaliteitskaart vastgesteld. Het college was eerder al akkoord met de ontwerpen. In de nota zijn de oude en nieuwe wet- en regelgeving verwerkt tot een samenhangend beleid. Het is een handleiding voor de toepassing van bouwstoffen. De Bodemkwaliteitskaart is een hulpmiddel bij het bodembeheer en wordt om de vier jaar herzien. De uitvoering van het bouwstoffenbesluit kost de gemeente Rotterdam jaarlijks ¤ 0,82 miljoen. De minister van VROM heeft voor de jaren 1999 tot en met 2002 dit bedrag toegekend. Voor de overige jaren is een voorstel ingediend bij VROM.

9. Het college van B. en W. stuurt een brief naar de provincie Zuid-Holland over het financieel beheer van gesloten afvalstortplaatsen van de gemeente Rotterdam. Sinds april 1998 is de provincie bestuurlijk, organisatorisch en financieel belast met de eeuwig durende nazorg van stortplaatsen die na 1996 nog in bedrijf waren.

10. Het college heeft kennis genomen van het convenant gemeentelijk grondprijsbeleid dat het Ministerie van VROM, VNG, NVB en Neprom in december 2001 hebben gesloten. Hierin zijn afspraken gemaakt over het gemeentelijk grond(prijs)beleid bij gronduitgifte aan marktpartijen in relatie tot woningbouwkwaliteit. De Rotterdamse situatie is in grote lijnen in overeenstemming met de afspraken in het convenant.

11. Het college heeft in een brief aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland en de Stadsregio Rotterdam instemming betuigd met de standpunten van de Stuurgroep Visie Hollandse Kust 2050. De visie biedt de provinciebesturen van Zuid-Holland en Noord-Holland inzicht in de wijze waarop in het ruimtelijk beleid voor de kuststrook nu al geanticipeerd moet worden op strategieën voor de kustveiligheid op de (zeer) lange termijn.
In zijn reactie doet het college van B. en W. enkele aanbevelingen. Zo zou er onder regie van de provincie Zuid-Holland een verkenning moeten worden uitgevoerd naar de mogelijkheden om het concept van de zeewaartse kustverdediging Hoek van Holland en Kijkduin te combineren met het realiseren van nieuwe natuurwaarden aan de zeezijde en nieuwe woon-, werk-, en recreatiemilieus aan de landzijde. Ook bepleit het college een verkenning van de kansen, mogelijkheden en randvoorwaarden om - tezamen met de zeewaartse kustverdediging - een geheel nieuw vestigingsmilieu ter hoogte van Hoek van Holland te realiseren: de lagune. Daarmee kan de woon- en badplaatsfunctie van dit gebied worden versterkt.

12. Het college stelt een functieveranderingssubsidie van ¤ 353.949,- beschikbaar voor de realisatie van 39 koopappartementen in het herontwikkelingsproject 'Nieuw Leven'aan de Henegouwerlaan 70-72. Dat is ¤ 9076,- per woning. Het project voldoet aan de subsidievoorwaarden.
Het pand Henegouwerlaan 70-72 is een monumentaal pand (bouwjaar 1911) waarin achtereenvolgens een kraamkliniek, een kweekschool voor vroedvrouwen en een gerechtsgebouw was gevestigd. ERA Bouw B.V. en woningbouwvereniging De Nieuwe Unie willen het pand gezamenlijk herontwikkelen tot een appartementencomplex van 39 appartementen met een beveiligde parkeergarage onder de binnentuin.

13. Het college heeft kennis genomen van de voorlopige cijfers over de bevolkingsontwikkeling van Rotterdam in 2001. De definitieve cijfers worden nog voor de zomer verwacht en zullen aan het college worden aangeboden in de vorm van de Nota Bevolkingsontwikkeling. Uit de voorlopige cijfers van het Centrum voor Onderzoek en Statistiek blijkt dat het aantal inwoners momenteel gestaag groeit. In 2001 is de Rotterdamse bevolking gegroeid met 3000 personen (vgl. 2000: 2700) en bedroeg op 1 januari 2002 ongeveer 598.500 inwoners. De groei wordt veroorzaakt doordat er in 2001 meer kinderen zijn geboren dan vorig jaar. Ook het aantal vestigingen uit het buitenland nam toe.

Sociaal Culturele Zaken

1. Het college van B. en W. heeft het subsidie 2002 voor specifieke projecten van TV Rijnmond vastgesteld. Een bedrag van ¤ 365.725,- wordt verdeeld over de volgende projecten: Rotterdamse Documentaires, Vergeten Verhalen, R op Zondag, Ons Kluppie en Gergiev meets Toos en Roos. Het gevraagde bedrag kan worden betaald binnen de begroting 2002 van de kostenplaats Kunstzaken, onderdeel mediabeleid.

2. Het college heeft een subsidieaanvraag voor een radioproject van de Stichting Vluchtelingen Organisaties (SVOR) afgewezen. De SVOR wil via de toegangsradio dagelijks tenminste 2 uur aan informatieve programma's maken onder de noemer 'vluchtelingenradio' en vraagt hiervoor een gemeentelijke subsidie van ¤ 24.626,-. Het college wijst de aanvraag af, omdat binnen het mediabeleid geen subsidies worden verstrekt aan programma's op de toegangsradio.

3. Het college heeft de heer R. Wolfs benoemd als lid van de Commissie Internationale Beeldencollectie. De heer Wolfs is hoofd presentaties bij Museum Boijmans Van Beuningen. Met zijn benoeming wordt de betrokkenheid van Museum Boijmans Van Beuningen bij de Internationale Beelden Collectie gewaarborgd en kan gebruik worden gemaakt van de bij het museum aanwezige kennis over internationale ontwikkelingen op het gebied van de beeldende kunst.

4. Het College heeft besloten tot de oprichting van de Stichting Rotterdam Sportsupport. De stichting zal zich - vanuit het Max Euwe-huis - bezighouden met de uitvoering van de jeugdsportsubsidieregeling, het beheer van het fonds Kansen voor de Sport en drie breedtesportprojecten. De oprichting van de stichting is gebaseerd op het Projectvoorstel Stichting Verenigingsondersteuning (aangenomen door de raad in mei 2001) en Meerjarenbeleids-programma Verenigingssport (Nota Verenigingssport, aangenomen door de raad in maart 2001). De gemeente en het sportplatform zijn in de Raad van Toezicht van de stichting vertegenwoordigd. In de begroting van Sport en Recreatie is 662.519 Euro opgenomen ten behoeve van de stichting.

Sociaal Economische Zaken

1. Het college heeft kennisgenomen van de subsidieaanvraag voor het metroproject Nesselandelijn, die door de Stadsregio Rotterdam bij het Ministerie van Verkeer & Waterstaat wordt ingediend. De kosten van het project bedragen in het totaal bijna ¤ 58 mln. In de begroting van het ministerie Verkeer en Waterstaat is ¤ 43.2 mln. voor de Nesselandelijn gereserveerd. Bezien wordt of het tekort van ¤ 9 mln. ten opzichte van de kostenraming bij het programma van eisen in de financiering van de Tramplusprojecten kan worden opgenomen. Daarnaast zal de gemeente Rotterdam ook een eigen financiële bijdrage leveren.

2. Het college heeft om doelmatigheidsredenen besloten de bevoegdheden op grond van de Subsidieverordening Breedbandproeven van het Ministerie van Economische Zaken te mandateren aan de directeur van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam.

3. Het college zal de Gemeenteraad voorstellen investeringskredieten beschikbaar te stellen voor de renovatie van de Europointgebouwen en de interne verhuizing van de gemeentelijke diensten die in de kantoortorens zijn gehuisvest. Voorgesteld wordt om de volgende kredieten beschikbaar te stellen: Gemeentewerken ¤ 15.003.067, dienst Stedebouw en Volkshuisvesting ¤ 10.391.791, OntwikkelingsBedrijf Rotterdam
¤ 6.187.335.

4. Het college heeft in het kader van de zelfstandige projecten procedure een voorbereidingsbesluit genomen om de uitbreiding van de Wolfert Van Borselenschool aan de Bentincklaan 20 mogelijk te maken. De uitbreiding is gepland langs het spoor op het parkeerterrein. De parkeerplaatsen die verloren gaan worden elders in de wijk gecompenseerd.

5. Het college heeft het Plan van Aanpak voor de gemeentebrede informatiebeveiliging vastgesteld. Naast het verbeteren van de informatiebeveiliging moet het project leiden tot voldoende en regelmatige aandacht van de diensten en deelgemeenten voor informatiebeveiliging. Het gezamenlijk gebruik van bijvoorbeeld Intranet verplicht alle gebruikers hier aandacht aan te besteden Het project bestaat uit twee onderdelen, te weten workshops/inventarisatie en onderzoek. Informatiebeleid en het Auditplatform zullen in dit project samenwerken. Diensten en deelgemeenten zullen participeren in het project.

6. Het college gaat een samenwerkingsovereenkomst aan met het Centrum voor Multi-Etnische Stadsstudies van de Erasmus Universiteit, voor de uitvoering van strategische, multi-etnische stadsstudies. De studies worden uitgevoerd in opdracht van de gemeente Rotterdam. Er wordt een Stuurgroep Onderzoek ingesteld die ambtelijk verantwoordelijk is voor de beoordeling van onderzoeksvoorstellen en het college adviseert bij het verlenen van opdrachten. De overeenkomst wordt aangegaan voor een periode van vier jaar en zal na twee jaar worden geëvalueerd. De gemeente reserveert voor de komende twee jaar een startbudget van ¤ 150.000,-. Onderwerpen die zich lenen voor onderzoek zijn onder meer: immigratie en integratie van minderheden, jeugdbeleid en allochtone jongeren en de positie van allochtone vrouwen.

Personeel en Organisatie

1. Het college heeft nieuwe onkostenvergoedingen, kortingen en de tarieflijst voor verblijfkosten in het buitenland voor ambtenaren vastgesteld. Jaarlijks worden deze vergoedingen en kortingen gewijzigd, naar aanleiding van - onder andere - verhogingen van tarieven voor openbaar vervoer en de door het rijk aangepaste bedragen voor soortgelijke onkosten. De nieuwe bedragen gelden vanaf 1 maart 2002.

2. Het college heeft de wijzigingen van het Mandaat- & volmachtbesluit P&O te wijzigen vastgesteld. De functies van Algemeen Directeur Stadstoezicht, Directeur Uitvoering Stadstoezicht, Hoofd Financiën & Control en Hoofd P&O zijn daarmee opgenomen als topfuncties in het Mandaat- & volmachtbesluit.

Financiën

1. Het college van B. en W. streeft ernaar om dit jaar een duaal vormgegeven begroting 2003 (een zogeheten programmabegroting) aan de gemeenteraad voor te leggen. Het nieuwe college zal te zijner tijd met de gemeenteraad in debat gaan over hoe het dualisme in concreto kan worden vormgegeven. Dan zullen ook de nieuwe financiële spelregels worden vastgesteld.

2. Het college van B. en W. informeert de gemeenteraadsleden per brief over het resultaat van de jaarrekening 2001. In de brief doet het college ook een suggestie over de bestemming van het resultaat; het definitieve voorstel daartoe is een zaak voor het nieuwe college. Donderdag 18 april geeft de demissionaire wethouder financiën namens het college uitleg over de rekeningresultaten aan de media.

Juridische Zaken

1. Het college stelt de gemeenteraad voor om een beroep ongegrond te verklaren tegen de weigering van subsidie voor de Actie Tankslag II. De adressant meldde zich een jaar na de sluitingsdatum aan voor subsidie, terwijl zij op een eerdere oproep van de gemeente niet had gereageerd.