Ingezonden persbericht

Public Forum:

Signals from Southeast-Asia:

Human Rights under attack after 9-11


Views from Malaysia, Indonesia and the Philippines

Friday, April 19th from 20.00-22.00

Venue: Felix Meritis, Keizersgracht 324 Amsterdam

Language spoken the meeting: English

Presentations will be made by representatives from Human Rights organisations in Southeast Asia, who will then have attended the recent session of the UNHCR in Geneve. They are touring around Europe for lobby and advocacy activities.

In this second part of the evening there will be a moderated discussion with the audience and invited specialists. The specialists will present statements in order to link up the situation in Southeast Asia with European wide tendensies.

The forum is organised by TNI and XminY, in co-operation with Amnesty International.

For more information please contact Neng Magno (neng@tni.org) or Antonio Carmona Báez (carmonabaez@tni.org).


---

Situatie Zuidoost Azië

Na 11 september zijn vele overheden nog repressiever geworden. Demonstraties zijn verboden, de pers is verder aan banden gelegd, leiders van de oppositie worden opgepakt, openbare politieke bijeenkomsten worden verboden en met geweld opgebroken. Dit alles onder het mom van "terrorismebestrijding". De wet is een buitengewoon nuttig instrument gebleken om elke vorm van oppositie tegen het regime te onderdrukken en open debat te ontregelen om zo volledige controle uit te oefenen op de maatschappij en het openbare leven.

Achtergrond

PBHI, SUARAM and AFAD zijn de organisaties die zich respectievelijk in Indonesië, Maleisië en de Filippijnen inzetten op het gebied van mensenrechten. Een gezamenlijk gedachtegoed is het onder de aandacht brengen van de steeds repressiever wordende wetgeving na 11 september.

De gevolgen in Azië en wereldwijd

De strijd tegen de repressieve wetgeving is niet alleen gericht tegen de interne situatie in bovengenoemde landen maar heeft ook een regionaal karakter. Soortgelijke wetten zijn van kracht in Korea en Singapore. Na 11 september kwam een aantal Zuidoost Aziatische landen overeen nauwer samen te werken op het gebied van de inlichtingendiensten en vraagstukken van binnenlandse veiligheid.

Amnesty International waarschuwde reeds dat regeringen, met als dekmantel de strijd tegen internationaal terrorisme, draconische maatregelen tegen hun bevolkingen nemen die hun burgerrechten beknotten en basale mensenrechten ondermijnen.

Mary Robinson -UNHCR commissaris- verklaarde tijdens de jongste bijeenkomst van Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken dat politici nieuwe wetgeving om burgerlijke vrijheden nog verder uit te hollen hoog op de agenda hebben geplaatst en sprak haar verontrusting uit over deze tendens.

Noodzaak van debat

Bovenstaande ontwikkelingen maken de noodzaak duidelijk in debat te gaan over de aantasting van burgerlijke vrijheden wereldwijd. Zoals Mary Robinson aangaf is dit niet een tendens die alleen in ververwijderde dictatoriale regimes te zien is, ook in Europa wordt wetgeving aangescherpt. Zonder noemenswaardig publiek debat. De situatie in Zuidoost Azië is een sprekend voorbeeld waar repressieve wetgevingen toe kunnen leiden. 0100,0100,0100

Tni-forum mailing list
Tni-forum@tni.org
https://worldcom.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/tni-forum