Wageningen Universiteit
Persbericht Wageningen Universiteit en Reserachcentrum
16-04-02, nr. 028
Open Dag Proefbedrijf De Ossekampen tijdens Wageningse Kennisdagen
Opening van vernieuwd Wageningse melkveeproefbedrijf
Op vrijdagmiddag 19 april opent prof.dr.ir. Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, het vernieuwde Proefbedrijf De Ossekampen aan de Haarwal in Wageningen. Het proefbedrijf is sinds vorig jaar niet meer alleen het proefbedrijf van het Departement Dierwetenschappen van Wageningen Universiteit maar is versterkt met de expertise van het voormalige proefbedrijf 'De Vijf Roeden' van het IMAG in Duiven. Na een grondige opknapbeurt beschikt De Ossekampen nu over een gerenoveerde ligboxenstal, twee Automatisch Melksystemen (melkrobots) voor in totaal 130 melkkoeien en een nieuwe jongveestal. Onder het motto 'Technologie voor koeien' zal Hans Huybers, bestuursvoorzitter van CR-Delta, tijdens de opening spreken over 'wat is goed voor de koe?'. Vervolgens licht hoogleraar dierlijke productiesystemen, prof.dr.ir. Akke van der Zijpp, toe wat het onderzoek hieraan kan bijdragen en verzorgt prof.dr.ir. Aalt Dijkhuizen de officiele opening. Op zaterdag 20 april, de publieksdag van de Wageningse Kennisdagen, houdt het melkveeproefbedrijf van 10:00 tot 16:00 uur een Open Da. Op deze dag kan het publiek kennis maken met het proefbedrijf en met het onderzoek en onderwijs dat hier plaatsvindt
Een bedrijfsmatig gezonde uitvoering van onderzoek en onderwijs heeft centraal
gestaan bij de samenvoeging van de twee proefbedrijven binnen het Proefbedrijf
De Ossekampen. Er wordt op het proefbedrijf onder meer onderzoek gedaan naar
melktechniek, dieridentificatie, -monitoring, -voeding, -gezondheid en
voortplanting. Er is gekozen voor een opzet waarbij alle melkkoeien, eventueel
in combinatie met weidegang, bedrijfsmatig worden gemolken met twee
afzonderlijke automatische melksystemen. Voor fundamenteel onderzoek is een
speciale onderzoeksmelkstal ingericht waar bijvoorbeeld onderscheid gemaakt
kan worden tussen de melk die afkomstig is uit de verschillende delen
(kwartieren) van de uier. Dankzij een individueel voersysteem is het mogelijk
om per koe veel verschillende gegevens te verzamelen. Daarnaast wordt onder
meer gebruik gemaakt van fistelkoeien, waarbij het verteringproces in de
diverse magen van de koe via een soort luikje in de buikwand tot in detail
gevolgd kan worden. Het proefbedrijf streeft naar een hoog productieniveau
voor de koeien en het grasland, met inachtneming van alle relevante
regelgeving voor een modern, klantgericht melkveehouderijbedrijf. Met een
melkproductieomvang van bijna 12000 kg melk per hectare wordt het mogelijk
geacht zelfvoorzienend te zijn voor ruwvoer. Het bedrijf beschikt over 85
hectare grasland.
Wageningen Universiteit