ALGEMEEN VERBOND BOUWBEDRIJF

AVBB waarschuwt bedrijven voor dubbele loonkosten

Persbericht

Den Haag, 18 april 2002

AVBB waarschuwt bedrijven voor dubbele loonkosten

Bouwbedrijven lopen het risico dubbel te moeten betalen als zij voor hun personeelsleden nu een contract sluiten met de vakbonden. De vakbonden proberen individuele werkgevers onder druk te zetten met een overeenkomst die hen vrijwaart van stakingen in 2002. In ruil daarvoor moeten zij nu al, vooruitlopend op de totstandkoming van de CAO, een loonsverhoging toezeggen. Werkgevers die een dergelijk contract ondertekenen, moeten straks tweemaal gaan betalen. Het AVBB beschikt over een modelovereenkomst van de bonden waarmee bedrijven worden verplicht tot het betalen van volledige prijscompensatie + 1,5% initiële verhoging + 150 Euro + 4% stijging van toeslagen en onkostenvergoedingen. Ook wordt gevraagd in te stemmen met winstdeling en uitbreiding van het aantal seniorendagen zonder dat duidelijk wordt omschreven wat dit inhoudt. Wanneer er een nieuwe Bouw-CAO wordt afgesloten, is de betreffende werkgever op basis van deze modelovereenkomst nogmaals verplicht de daarin opgenomen loonaanpassingen over het reeds verhoogde loon te betalen!
Het AVBB heeft alle bedrijven op de grote risico's van dit drukmiddel van de bonden gewezen, dat in bepaalde gevallen de continuïteit van ondernemingen zelfs in gevaar kan brengen.

Aan tafel
In reactie op acties en uitlatingen van de bonden heeft de werkgeversdelegatie nogmaals aangegeven zo spoedig mogelijk aan tafel te willen voor een CAO-akkoord. Als sinds 15 maart ligt er een uitnodiging bij de bonden. Anders dan de bonden suggereren is over alle voorstellen van werkgevers- en werknemerskant te spreken. Werkgevers vinden het echter niet meer dan normaal dat de huidige onrechtvaardige reisurenregeling (bedrijven worden gedwongen uren uit te betalen die niet worden gemaakt) moet veranderen. Het 'parkeren' van dit probleem, zoals afgelopen dagen door de bonden is gesuggereerd, leidt niet tot oplossing ervan.
Oplossing van het probleem ligt in de mogelijkheid dat werkgevers en werknemers op het niveau van de onderneming afspraken kunnen maken. De vakbonden hebben een dergelijke oplossing echter tot nu toe afgewezen. Zij hebben een blokkade uitgesproken tegen iedere regeling die niet collectief wordt vastgesteld. Naar de mening van de werkgevers staat dat haaks op de gewenste modernisering van de CAO, zoals eerder met de vakbonden is overeengekomen. Overigens hebben de bonden ook hun medewerking stopgezet aan de proefprojecten in het kader van die modernisering.

Bemiddelaar
Afgelopen dagen is gesuggereerd dat het tijd wordt voor een bemiddelaar in het CAO-conflict. De werkgevers voelen hier niets voor. In het blad Bouwnieuws dat komend weekeinde verschijnt zegt werkgeversonderhandelaar Holleman hierover: 'We hebben geen bemiddelaar nodig. Niet om ons weer aan de onderhandelingstafel te krijgen, want onze uitnodiging daartoe ligt al lang bij de bonden. En niet om de reisurenregeling tot een compromis te brengen, want het is zo klaar als een klontje: we willen de regeling niet afschaffen of verlagen, we willen er alleen de onrechtvaardigheid uithalen van het uitbetalen van niet-gemaakte reisuren. Ik wil de bouwvakker nog wel ontmoeten die voor pakweg een vakantiereis moet betalen die hij niet gemaakt heeft. Daar zal hij niets voor voelen. Dus bemiddeling? Ik weet niet wat zo iemand zou moeten doen. We zullen er samen moeten uitkomen, zoals ons dat in het verleden ook altijd is gelukt.' In het vraaggesprek verklaart Holleman verder: 'Wij storen ons aan berichten als zouden werkgevers werknemers of vakbonden minachten of schofferen. Integendeel! We hebben in de bouw juist veel bereikt door goede samenwerking tussen werkgevers en bonden.' Als voorbeelden noemt hij scholing, pensioenvoorziening, ontwikkelingsmogelijkheden voor werknemers, arbeidsomstandigheden, het terugdringen van ongelukken en het terugdringen van de WAO-instroom. 'Wij zien werknemers in de bouw als mondige mensen. Bevoogding van boven af door vakbonden of anderen is niet meer van deze tijd. Daarom begrijp ik ook niet wat de bonden bezielt om druk uit te oefenen op werknemers om te gaan staken. Het is immers zowel voor werkgevers én vakbonden van belang goede mensen in de sector aan te trekken en te behouden. Dat is ook nodig voor innovatie. Anders verzwakt de positie van de sector.'

Voor nadere informatie:
AVBB, afdeling Communicatie, Paul Wouters
telefoon (070) 3286213, privé (079) 3621449, mobiel 06-20302622

De gehele tekst van het gesprek met de heer Holleman is te vinden op de AVBB-site: www.avbb.nl onder het kopje Bouwnieuws

18 apr 02 14:28