MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

18-04-2002
MKB-Nederland biedt voormalig ontspoorde jongeren perspectief op werk
MKB-Nederland, de Glen Mills school, Stichting GAK en Manpower Reïntegratie Services hebben afspraken gemaakt om delinquente jongeren die de Glen Mills school met goed gevolg hebben doorlopen perspectief te bieden op een baan in het midden-en kleinbedrijf. De komende drie jaar zullen in dit project 125 jongeren via intensieve begeleiding de kans krijgen aan het werk te komen en zo een goed vervolg te geven aan de sociale inburgering\' zoals die door Glen Mills met deze jongeren is gestart.

Dit maakten MKB-Nederland-voorzitter Hans de Boer en de directeur van de Hoenderloo Groep -de directie van deze Glen Mills School-, Hans Nieukerke bekend in het bijzijn van PvdA-fractievoorzitter Ad Melkert.

Binnen het project wordt gewerkt met een vroegtijdige aanpak gericht op terugkeer in de maatschappij, die bestaat uit twee sporen:


1. Vanaf drie maanden voor hun vertrek van de Glen Mills school worden jongeren voorbereid op het zoeken naar werk, solliciteren en op een zelfstandige woon- en leefsituatie.

2. Manpower voert met iedere jongere intake gesprekken om goed zicht te krijgen op het beste vervolgtraject naar werk. MKB-Nederland maakt vanuit een regie functie met branche-organisaties afspraken over de instroom van deze jongeren.

Glen Mills werkt vanuit een beproefd concept om jongeren terug te leiden naar de maatschappij waarin ze zelfstandig verder kunnen leven zonder terug te vallen in crimineel gedrag. In 1999 is de school met subsidie van VWS van start gegaan. De jongeren krijgen een stevig en gestructureerd programma waarin drie instrumenten zijn opgenomen:


1. gedragsverandering via een groepsgewijze aanpak;
2.een erkende beroepsopleiding;

3. een arbeidstraining gericht op de inpassing van de jongeren in het bedrijfsleven.

De werkwijze van Glen Mills blijkt in de detentieperiode zeer geschikt te zijn voor jeugdige delinquenten. De jongeren verblijven gemiddeld zo\'n anderhalfjaar op de Glen Mills School. De maatschappelijke slagingskans is 70%. Dit is gezien de problemen van deze jongeren hoog en steekt zeer gunstig af bij de traditionele jeugdgevangenissen.

De doelgroep van Glen Mills School zijn jongeren die ernstig en veelvuldig anti-sociaal gedrag vertonen (geweldplegingen, inbraak, diefstal enz.) en in het gezin en op school geen kansen meer hebben op een gunstige ontwikkeling naar volwassenheid en een zelfstandige plek in de maatschappij.

Mkb als perspectief
Het vinden van een passende baan, eventueel in combinatie met leren, is een noodzakelijke schakel om de jongeren verder te helpen bij het zelfstandig functioneren in de maatschappij. Het ontbreken van regulier werk vergroot de kans op recidive aanzienlijk. Weliswaar is het grote aantal openstaande vacatures het laatste jaar sterk afgenomen, toch is er nog steeds voldoende vraag naar personeel in het mkb. MKB-Nederland is van mening dat deze jongeren een kans op werk moeten krijgen.
Hierbij is wel van belang dat de intensieve begeleiding goed is georganiseerd en dat individuele werkgevers geen risico lopen. Door de aanpak van Glen Mills en het goed regelen van de begeleiding, zowel voor jongere als werkgever, heeft MKB-Nederland daarin vertrouwen.

De aanpak
Drie maanden voor het verlaten van de Glen Mills School krijgen de jongeren individuele gesprekken om zich voor te bereiden op het verlaten van de school. Er zal samen met de jongere worden gezocht naar huisvesting en de juiste leefomgeving. De coördinator van Glen Mills zal hiervoor zorgdragen. Tegelijk en in overleg zal er een trajectplan worden gemaakt tussen de betrokken jongere, Glen Mills en Manpower Reïntegratie Services over de mogelijkheden voor werk. Opleidingscoördinatoren van brancheorganisaties vormen de schakel tussen bedrijf en Manpower. Vanuit het bedrijf zal er een mentor zijn die de jongere inwerkt op de werkplek. Iedere vier weken zal er een functioneringsgesprek plaatsvinden.
Gedurende het gehele traject tot 6 maanden na indiensttreding bij de werkgever, is er actieve begeleiding. Daarnaast is er geregeld afstemming tussen Manpower en Glen Mills om de werk- en woonomgevingsituatie te bespreken. De projectcoördinatie zal plaatsvinden vanuit MKB-Nederland. Het project is tot stand gekomen in nauwe samenwerking en met financiële ondersteuning van de Stichting GAK.